1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Reformlara tam destek’
‘Reformlara tam destek’

‘Reformlara tam destek’

“Ekonomik reform çalışmalarının altyapısı oluşturulurken bir takım tartışmalar yaşanması doğaldır. Türkiye’de de, dünyanın gelişmiş demokrasilerinde de benzer süreçler yaşanabilir. Bu noktada önemli olan bu tedbirleri zamanında almak yönünde gerekli karar

A+A-

 

Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı siyasi bir çözüm istediklerini, bu konuda bir adım önde olma anlayışlarını ve yapıcı tutumlarını muhafaza ettiklerini” söyledi.

Arınç, adadaki doğal kaynaklarda Kıbrıs Türk halkının da hakları bulunduğunu ve bunlara sahip çıkılacağını belirterek, Türkiye’nin de garantörlük sorumluluğu içinde buna her türlü desteği sağlayacağını vurguladı.
“Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin geleceğe güvenle bakması bizim için her şeyden önemlidir” diyen Bülent Arınç, KKTC’de Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’na kararlılıkla devam edilmesini istediklerini; bir takım tartışmaların doğal olduğunu ancak tedbirlerin zamanında alınması kararlılığı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Arınç, KKTC’de üretime dayalı büyüme sağlamanın temel öncelikleri olduğunu ve bu yöndeki reformları destekleyeceklerini bildirdi.


“Referandumla inkar edilemez şekilde tüm dünya tarafından görüldü”
1963’te Rumların saldırganlığıyla ortaya çıkan Kıbrıs sorununun yarım yüzyılı aştığına işaret eden Arınç, Kıbrıs Türk halkının başından beri çözüm ve uzlaşı anlayışı içinde hareket ettiğini, BM tarafından sunulan kapsamlı çözüm planlarına evet diyen taraf olduğunu ve bu iradesini 2004’teki referandumlarda inkar edilemez şekilde tüm dünya tarafından görüldüğünü vurguladı.
Bülent Arınç, adada 2008’de başlayan 2011’de kesintiye uğramasına rağmen 11 Şubat 2014’te Ortak Açıklama’yla yeniden başlayan kapsamlı çözüm sürecinde de Kıbrıs Türkü’nün hakkını ve eşitliğini güvenliğini güvence altına alacak adil ve kalıcı bir anlaşma için her türlü çabanın gösterildiğini, Türkiye’nin de sürecin başarıya ulaşabilmesi için anavatan ve garantör olarak her türlü desteği verdiğini söyledi.
Arınç özetle şöyle konuştu:

“Bir adım önde olma anlayışımızı ve yapıcı tutumumuzu muhafaza ediyoruz”
“Kıbrıs’ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı siyasi bir çözüm istiyor, bu konuda bir adım önde olma anlayışımızı ve yapıcı tutumumuzu muhafaza ediyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız bu konudaki kararlılığımızı eylül ayında KKTC’ye gerçekleştirdikleri ziyaretlerle bir kez daha vurgulamıştır.

“Fırsatın heba edilmemesini bekliyorduk”
“11 Şubat’ta yeniden başlayan müzakere sürecinde 2008’den bu yana sağlanan yakınlaşmadan istifadeyle sonuç alıcı şekilde ilerlenmesini, en kısa sürede referandumlar düzenlemesiyle kalıcı çözüme ulaşılmasını ve bu son fırsatın heba edilmemesini bekliyorduk. Burada şunu vurgulamak isterim: TPAO bölgede doğal kaynaklar üzerinde Kıbrıs Türkü’nün haklarını korumaya kararlı olan KKTC hükümetinin verdiği yetki çerçevesinde çalışmaktadır.”

“İhtiyaç yeni bir gerginlik değil, çözüm ve işbirliği için gerekli ortamın yaratılmasıdır”
Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kıbrıs’ta ihtiyacın yeni bir gerginlik değil, çözüm ve işbirliği için gerekli ortamın yaratılması olduğuna işaret ederek, sorunun sadece Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye’nin çabalarıyla çözüme kavuşturulamayacağının da aşikar olduğunu söyledi.


“Türkiye çözümden yanadır... Destek sürecek”
“Türkiye çözümden yanadır ve çözüme yönelik her türlü iyi niyetli yaklaşıma destek vermeyi sürdürecektir” diyen Arınç, siyasi çözüm beklenirken KKTC’nin tüm faaliyetlerini çözüme endeksleyip her şeyin ertelenmesini öngören yaklaşımları kabul etmediklerini belirtti.


“Reformlara tam destek”
KKTC’de üretime dayalı büyüme sağlanmasının temel öncelikleri olduğunu vurgulayan Bülent Arınç, “Bunun için yapılacak reformlara tarafımızdan tam destek verilecektir” dedi.
KKTC ekonomisinin öncü sektörleri olan turizm ve yüksek öğrenimde sağlanan başarıların ortada olduğunu ifade eden Arınç, ekonomik programın uygulandığı son 4 yılda turizmde yüzde 52’lik büyümenin önemini vurguladı.

(TAK)

Bu haber toplam 1128 defa okunmuştur