1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "REFORM HÜKÜMETİ HIZLI BAŞLADI(!)"
REFORM HÜKÜMETİ HIZLI BAŞLADI(!)

"REFORM HÜKÜMETİ HIZLI BAŞLADI(!)"

Biyologlar Derneği santrallerde kürkürt oranı yüksek yakıt kullanımına izin verilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

A+A-

Biyologlar Derneği santrallerde kürkürt oranı yüksek yakıt kullanımına izin verilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Hükümeti eleştiren Biyologlar Derneği açıklamasında, şu ifadeleri kullandı “vatandaş yüksek kükürt içeren santral dumanını solumaya devam edecek, filtre içinse bir tarih bile telaffuz edilmiyor”.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin çevreyi korumaktan çok çevreyi kullanmak yaklaşımıyla almış olduğu kararlar çerçevesinde ciddi ekolojik problemler yaşayan bir ada ülkesi konumuna ulaştığımız tartışılmaz bir gerçekliktir. Bu bağlamda, en son kurulan ve geniş tabanlı ‘Reform Hükümeti’ olarak adlandırılan CTP-UBP hükümetinin gelmiş geçmiş iktidarlardan farklı bir yaklaşım sergileyeceğini ortaya koyması son derece önemlidir.

Özellikle, ‘hükümet programı’ da dikkate alındığında çevre başlığı altında bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı çalışma planı olduğunu ve birçok önemli sorunun çözümüne dair net ifadelerin kullanıldığını görmekteyiz. Öyle ki, bu son hükümet döneminde ÇEVRE BAKANLIĞI’nın için boşaltılarak ilgisiz ‘bayındırlık’ ve ‘kültür’ gibi unsurların da bu bakanlığıa bağlanmasını yanlış bulduğumuz halde, hükümetin güçlü çevre programını göz önünde bulundurarak sineye çektik.

Ancak, hükümet programında; ‘‘Teknecik ve Kalecik Aksa elektrik santrallerinde kaliteli yakıt (kükürt oranı yüzde 1) kullanımı sağlanacak. Baca gazı arıtma tesislerinin kurulması için çalışma başlatılacak.Bu bölgelerdeki hava kalitesi ve kontrolü sık aralıklarla yapılıp halkla şeffaf bir şekilde paylaşımı sağlanacak.’’ ifadeleri net ve açık bir şekilde yer alırken hükümet ve ilgili bakanlığın ilk icratların bunun tam tersi şeklinde gerçekleşmesi tüm umutlarımızı yitirmemize neden olmuştur.

Önceki hükümet döneminde, kanserojen olduğu gerekçesiyle kükürt oranı yüzde 1'in üzerinde olan petrolün ülkeye girişi yasaklanmasına ve santrallerin adapte olabilmesi için 6 aylık süre tanındıktan sonra 1 Temmuz 2015’den itibaren hiçbir şekilde yüksek kükürt içerikli yakıtlaarın ülkeye sokulmayacağı kararı üretilmişti. Ama, bunun gereklerini yapmayan ve hükümete baskı oluşturarak ‘kaliteli yakıt gelirse zam yaparız’ yaklaşımı sergileyen KIB-TEK yönetimi CTP-UBP hükümetine geri adım atırarak hükümet programından taviz verilmesini sağlamıştır. 

Ülkeye girişi yasak olduğu halde getirilen kükürt oranı yüksek yakıtın Çevre Dairesi tarafından gümrükte bekletilmesi üzerine Bakanlar Kurulu, 13 Ağustos’da gerçekleştirdiği toplantıda bu yasağı kaldırdı. Bakanlar Kurulu, hükümet programının tam tersine bir şekilde elektrik santrallerinde kullanılan yakıt ile ilgili daha önce alınan ‘yüzde 1’in altında kükürt içerecek’ kararını, 1 Temmuz 2015’ten 1 Ocak 2016’ya erteledi. Üstelik, bu kararın; mevcut yakıta göre daha pahalı olan bu yakıtın fiyat farkının vatandaşa yansıtılmaması amacıyla alındığı belirtildi.

Özetle, ‘Reform Hükümeti’ hızlı başladı... Vatandaş yüksek kükürt içeren santral dumanını solumaya devam edecek, filtre içinse bir tarih bile telaffuz edilmiyor. Bu arada, az kükürtlü yakıt isterseniz de zamma hazırlanın denilerek ‘aba altından sopa gösteriliyor’! Ayrıca, ekonomik gerekçelerle hükümet programından taviz verilebilir de deniliyor. Demek ki, bu hükümetin ortaya koyduğu ve hükümet programında takvimlenerek de açıklanan vaatler bazı gerekçeler gösterilerek yapılamayabilir.

Şimdi, hükümet yetkililerine soruyoruz; bu noktadan sonra biz sizin söylediklerinizi yapacağınıza nasıl inanalım? Çünkü, biliyoruz ki daha ilk icraatında söz verdiği ilkelere uygun karar almak yerine tam aksine karar alan bir hükümet ne çevre sorunlarına ne de diğer konulara çözüm bulamaz.

 

Bu haber toplam 1196 defa okunmuştur