1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Rapor Başbakalık'a sunulacak
Rapor Başbakalıka sunulacak

Rapor Başbakalık'a sunulacak

İnşaat Mühendisleri Odası, ardı ardına yaşanan ve uzun süredir çözülemeyen su baskınlarının çözümüne yönelik Başbakanlığa bilimsel veri sunmaya hazırlanıyor.

A+A-

Ayşe Güler

İnşaat Mühendisleri Odası, ardı ardına yaşanan ve uzun süredir çözülemeyen su baskınlarının çözümüne yönelik Başbakanlığa bilimsel veri sunmaya hazırlanıyor.
Bu hafta içerisinde hazırladıkları çalışmaları yetkililerle paylaşacak olan mühendisler, projenin bütünlüklü olarak 1 sene içerisinde tamamlamayı hedefliyor.
YENİDÜZEN’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Seran Aysal, su baskınlarıyla ilgili temel sorununun sistemin bütünlüklü olarak ele alınmaması, bununla birlikte bölgesel çözümlerle sorunun aşılmaya çalışılması olduğunu vurguladı.
Aysal, proje kapsamında yağmur suyu drenaj projesinin hazırlanarak, risk analizlerinin araştırılacağını söyleyerek, günlük politikaları bir kenara bırakılıp uzun vadeli vizyon çalışmalarının ortaya koyulması gerektiğini dile getirdi.


“Yağmur suyu drenaj projesi hazırlanacak, risk analizleri yapılacak”

Aysal, bu hafta içerisinde Başbakanlığa sunulacak çalışmanın projelendirilmesinin 1 yıl sürebileceğini dile getirdi.
Proje kapsamında yağmur suyu drenaj projesinin hazırlanacağını ve risk analizlerinin yapılacağını söyleyen Aysal, projeyi yönetmek için insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.


“Tek başına yeterli değil”
Projenin nasıl hayata geçirileceğine odaklanılması gerektiğini vurgulayan Aysal, bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip olduklarını söyledi.
Aysal, bunun yanı sıra projenin tek başına yeterli olmayacağını da dile getirerek, uzmanlar ve yetiştirilecek kişiler tarafından sistemin sürekli olarak çalışır hale tutulmasının projeyi ileri götürebileceğini kaydetti.

“Kaynaklar bir araya getirilip, çözüm üretilmeli”
İlgili birimlerdeki kaynakları bir araya getirerek, çözüm üretilmesinin şart olduğunu ifade eden Aysal, belediye ve kaymakamlıklardaki uzman kişilerin birlikte çalışması gerektiğini belirtti.
Aysal, Su İşleri Dairesi’nin kapasitesinin artırılması gerektiğine değinerek, daireye inşaat mühendisi istihdamının yapılmasının da şart olduğunu kaydetti.

“Esas sorun Doktoroğlu bölgesinde değil”
Lefkoşa’nın tüm bölgesinde çözüme ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Aysal, “Problem sadece Sanayi bölgesinde Doktoroğlu’nda değildir. Sorunlar, tepelerden başlar. Askerin aldığı pozisyondan tutun, önündeki engellere, suyun yön değiştirilmesine kadar birçok sorun vardır. Doktoroğlu’nun önünde yaşananlar tüm bunların sonucudur”
Aysal, hazırlanan proje ile su baskınlarının önlenmesinde kesin çözüm olacağını vurguladı.

“Belediye sınırları 2-3’e ayrılıyor”
Dere yataklarının veya yağmur suyu drenaj hatlarının düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması gerektiğini dile getiren Aysal, şu anda etkin çalışmaların yapılamadığını kaydetti.
Aysal, özellikle Lefkoşa’da belediye sınırlarının 2 veya 3’e ayrıldığını, bu durumun bütünlüklü ele alınamamasına neden olduğunu ifade ederek, “bir belediyenin yaptığını, diğer belediye devam ettirmiyor. Belediyeler kendi aralarında ve ilgili kurumlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalıdır” dedi.

“Sorunlu yerlerin çalışır duruma getirilmesi gerekiyor”
Aysal, kısa vadede mevcut sistemin bütünlüklü olarak fiziki durumunun tespit edilerek, sorunlu yerlerin çalışır duruma getirilmesi gerektiğini savundu.
Dere yatakları, drenaj hatları, köprüler ve diğer akarlarının önlerinin açılarak, ‘çalışır’ duruma götürülmesinin önemine değinen Aysal, sorunlu olarak görülen noktalara lokal çözüm üretilebileceğini belirtti. 
Aysal, “söz konusu sorunları ortadan kaldırdığımızda, bir sonraki aşamada bize ne tür sorunlar yapacağını da tespit etmek gerekiyor” dedi.

“Kurumlar arasında ciddi koordinasyon sorunu var”
Öte yandan kurumlar arasında ciddi koordinasyon sorunun yaşandığını vurgulayan Aysal, her birimin birbirinden habersiz ve yeterli bilgi almadan bazı faaliyetlerde bulunduğunu belirtti.
Aysal, söz konusu durumun da su baskınlarıyla ilgili sıkıntılara neden olabileceğini dile getirdi.

“Bölgeler imara açılırken riskler değerlendirilmeli”
Aysal, bölgelerin imara açılırken risklerin değerlendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınarak açılıp açılmayacağı ile ilgili karar üretilmesinin önemine değindi.
İlgili yasaya göre dere yataklarına ev yapılmasının yasak olduğunu söyleyen Aysal, kaçak bir yapının tespit edilmesi halinde de yıkılması gerektiğini dile getirdi.

Bu haber toplam 1324 defa okunmuştur