1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Protokol 'yanında yürü' diyor (!)
Protokol yanında yürü diyor (!)

Protokol 'yanında yürü' diyor (!)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde uygulanan protokol tartışma konusu oldu.

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde uygulanan protokol tartışma konusu oldu. Erdoğan’ın KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda askeri törenle karşılanması sırasında ortaya çıkan görüntü, sosyal medyada tartışıldı. Saray’daki törende Eroğlu'nun Erdoğan’ın arkasında, 'kırmızı halı dışında' kalması tepki topladı. Talat’ın cumhurbaşkanlığında, dönemin TC Cumhurbaşkanı Gül de askeri törenle karşılanmış, liderler kırmızı halıda birlikte yürümüştü . Peki ‘protokolümüz’ ne diyor?

YENİDÜZEN (Özel)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde uygulanan protokol tartışma konusu oldu. Erdoğan’ın KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda askeri törenle karşılanması sırasında ortaya çıkan görüntü sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Saray’daki törende Eroğlu'nun Erdoğan’ın arkasında, kırmızı halı dışında kalması tepki topladı. 
“Bizim cumhurbaşkanımız geride kaldı” yorumlarına neden olan görüntü sosyal medyada diğer karşılama törenleri ile karşılaştırıldı.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde adayı ziyaret eden dönemin TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Talat ile birlikte kırmızı halıda yürüdüğü görülüyor.
Düzenlenen tören aslında konuk cumhurbaşkanını karşılamak üzere yapılıyor. Bu nedenle uygulanan protokol konuk cumhurbaşkanını özel kılmak adına yapılıyor. Ancak ev sahibi cumhurbaşkanının da konuk liderden çok fazla geride kalmaması gerekiyor. 

PROTOKOL NE DİYOR?

Protokol Müdürlüğü ise uygulanan prosedürü şöyle açıklıyor:
“Konuk Cumhurbaşkanı araçtan iner, ev sahibi cumhurbaşkanı karşılar. Daha sonra kırmızı halıda birlikte yürürler, hazırlanan platforma çıkarlar, platformda yan yana dururlar, İstiklal Marşı okunur. Daha sonra konuk cumhurbaşkanı kırmızı halı üzerinde manga (asker) tarafında yürür, ev sahibi cumhurbaşkanı halının dışında yürür. Konuk cumhurbaşkanı askeri selamlama noktasına geldiğinde ev sahibi cumhurbaşkanı halının dışında yer alır. Mangayı selamlama bittiğinde iki cumhurbaşkanı birlikte kırmızı halıda yürüyerek törenden ayrılır.”

TÜRKİYE'DE NASIL?

Türkiye’de ise askeri törenlerde Kuzey Kıbrıs’ta daha farklı bir yöntem olduğu görülüyor. Askeri karşılama törenlerinde konuk cumhurbaşkanı ile ev sahibi cumhurbaşkanının kırmızı halıda birlikte yürüdüğü fotoğraf karelerine yansıyor.

Bu haber toplam 3008 defa okunmuştur