1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Protokol' masası kuruldu
Protokol masası kuruldu

'Protokol' masası kuruldu

Maliye Bakanı ile kamuda yetkili sendikalar bugün 2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri çerçevesinde masaya oturdu.

A+A-

Maliye Bakanı ile kamuda yetkili sendikalar bugün 2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri çerçevesinde masaya oturdu.

Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu’nda yer alan toplantı, Maliye Bakanı Zeren Mungan ile KTAMS, Kamu-Sen, KTOEÖS, KTÖS, devlet işçileri adına Kamu-İş, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca da sağlıkta yetkili Tıp-İş ve Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası arasında gerçekleşti.

Görüşlerini yazılı olarak Maliye Bakanı Mungan’a sunan Sendikalar, Maliye Bakanı Mungan ile 22 Ocak Perşembe günü tekrar görüşecek.

SENDİKALARIN MALİYE BAKANI ZEREN MURGAN'A VERDİĞİ ORTAK METİN:

25 Aralık 2014 tarihinde, HP'nın 2015 yılı için kaldırılarak hükümetin, toplam HP' lerin  HP alacak toplam kişi sayısına bölünerek ,herkese eşit miktarda artış verilmesi  amacıyla yaptığını öne sürdüğü , ve Yasa Gücünde Kararname ile aldığı karar Kamuda yetkili olan, KAMU-SEN ,KTAMS,KTÖS,TIP-İŞ ve KAMU-İŞ tarafından değerlendirilmiştir.

  Yapılan değerlendirmeler sonucu; maliye bakanının üç gün öncesi, "Ekonomimiz artık rayına oturuyor , ilk defa Türkiye'den cari giderler için katkı almadan 13. maaşları ödeyecek duruma geldik ve Türkiye'den aldığımız yardımları aşağıya çektik!" derken hükümetin Yasa Gücünde Kararname  çıkartarak ve gerekçelerinde de; Bütçedeki ve ekonomideki sıkıntılar gerekçe gösterilerek 2015 yılı için verilecek HP'lerin o yıl için kaldırıldığı kararını alması büyük bir çelişki hukuk dışılıktır.
     

    Ayrıca, Yasa Gücünde Kararnamelerin  olağanüstü durumlarda alınabileceği Anayasamızda   net bir şekilde belirtilmişken, "Ekonomi iyiye gidiyor!" diye  açıklama yapan maliye bakanından üç gün sonra, bütçe ve ekonomideki sıkıntılar gerekçe gösterilecek  Yasa Gücünde Kararname ile HP'nin kaldırılması Anayasal  bir ihlaldir. Demokrasiyi katletmektir, Meclise saygısızlık ve sendikaları hiçe saymaktır.
Gerek Kamu Görevlileri Yasası ve Gerekse Öğretmenler Yasası; Kamu görevlilerinin her türlü ekonomik, sosyal ve çalışma koşullarıyla ilgili  konuların hükümet adına Maliye Bakanı ile Kamudaki yetkili beş sendika ile masada Müzakere edilerek, anlaşılan konuların yasallaşacağı yönünde kurallar içermektedir.

Tüm bunlara rağmen, hükümetin tek yanlı olarak, Anayasayı ve Kamu Görevlileri Yasasını, Öğretmenler  Yasasını, Kamu Sağlık çalışanları Yasasının Toplu İş Sözleşmesi Kurallarını hiçe sayarak keyfi kararlar  alıp, Sendikaları ve kamu oyuna yanlış  ve eksik bilgiler vermesi, çalışanları birbirine düşürmek,halkımızı sendikalara karşı kışkırtmak olarak algılanmıştır.

Bizler sendikalar olarak, çalışanlar arasında giderek açılan maaş farkının daraltılmasını istiyoruz."Göç Yasası" ile bu makas daha da açılmıştır.Bugün en yüksek maaş ile en düşük maaş arasındaki fark 5.5- 6 kata kadar çıkmıştır.

Hükmet alt basamaklarda düşük maaş alanları korumak konusunda samimi ise buyursun, ciddi olarak tüm konuları masada konuşulsun.
Bu bağlamda da;
2015 yılı için herkesin eşit HP almasına, yine herkese eşit artışın verileceği konusu yasal düzenleme ile eş zamanlı olarak yapılması koşuluyla  tarafız, Ancak, bunun için şunların da yapılması kaçınılmazdır;
1."Göç yasası" kaldırılmalıdır.
2.HP'yı oluşturan sepetin günümüz koşullarına göre sendikalarla ve gerçekçi şekilde yeniden belirlenmelidir.
3.Bu görüşme süreci takvimlenmelidir.
4.Sendikasız hiç kimsenin çalıştırılamayacağı yönünde yasal düzenleme yapılmalıdır.(özel sektör çalışanlarının da korumak için)
5.Vergide adalet sağlanarak,vergi oranları düşürülüp,tabana yayılmalıdır.
6.Tüm yolsuzluk dosyaları şeffaf şekilde açılarak (Batık bankalardaki,Kamu Bankalarındaki,Ercan'daki, Rüşvet aldığı iddia edilen bakanın kim olduğu açıklanarak gereken yapılmalıdır. ihalelerdeki  şaibeler...)Yolsuzluk yapanlar cezalandırılmalıdır.
7.Nerden buldun Yasası Çıkartılarak,geliriyle orantılı olmayan mal ve servet sahiplerinin tümünden hesap sorulmalıdır.
8.Milletvekili sayısı düşürülmelidir.
9.Belediye sayısı azaltılabilir.
10.Görevine gitmeyen ,partizanca korunan, tüm öğretmen,memur ve kim olursa olsun görevine son verilmelidir.
10.Tüm örtülü ödenekler kaldırılmalıdır.
  Bütün bunlar ve protokol masasında tartışacağımız diğer konular birlikte ele alınmalı ve uzlaşı sağlanarak kararlar üretilmelidir.
"Ben yaptım oldu" dayatmadır, Hukuksuzluktur,Meclisi,sendikaları ve halkı hiçe saymaktır.

KAMU-SEN , KTAMS, KTÖS, KAMU-İŞ, TIP-İŞ

 

(tak)

Bu haber toplam 3717 defa okunmuştur