NE İZNİ VAR, NE DE MÜRACAATI!

Kıbrıs’ın kuzeyinde ilk ‘TESETTÜR OTELİ’ olarak 1 Ağustos’ta açılacağını duyuran ‘Aklima Family Hotel’ KAÇAK çıktı!..

31 Temmuz 2017 Pazartesi 10:01

Fehime ALASYA

YENİDÜZEN, kamuoyuna bomba gibi düşen tesettürlü otel ile ilgili ortaya atılan iddiaları araştırdı. Sanpa Turizm Ltd.’e ait otelde kiracı olan tesettürlü otelin, mal sahipleri ile ‘kirasını ödemediği gerekçesiyle’ 2016 yılından beridir mahkemelik olduğu ortaya çıkarken, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın ise bu tarz ve bu isimde bir otel kaydı bulunmadığını kaydetti.

Gazetemizin konuya ilişkin sorularına yanıt veren, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “İsmini veya şeklini değişecekse bize müracaat etmesi gerek. Kontroller yapılır, eksikliği varsa giderilir ve söylenir ve yeniden kontrole gidilir.  Mevcut tesis tek başına hareket edemez, biz de bunu henüz ibraz edilmedi. Bize tesettürlü otelle ilgili herhangi bir şekilde müracaat olmadı” dedi. 

Öte yandan tesettürlü otel duyurularının yapıldığı söz konusu otel çalışmasında adı geçen şirket Port Hedland Tourism İnvestment & Management LTD şirketinin 2016 yılından beridir mal sahibine yer kirasını ödemediği gerekçesiyle mahkemelik.

Lapta’da eski Lapethos Otel’de yapılan ‘konsept değişikliği’ ile açılacağı duyurulan tesettürlü otel KAÇAK çıktı... İnternet sitelerinin turizm departmanlarında pazarlaması yapılan tesettürlü otelin, işletme izni olmadığı ve mal sahibine kira ödemediği için mahkemelik olduğu öğrenildi…

“Bu işten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi büyük bir darbe alabilir”

Mal sahibi olan Sanpa Turizm Ltd Hissedarlarından Serhat Apakgün, söz konusu tesisin kendi bünyelerinde kiracı olduğunu ve kirasını ödemediği için mahkemelik olduklarını ifade etti. 2015 yılı Ocak ayından beridir Hedland Tourism İnvestment & Management LTD şirketinin kendi mallarında kiracı olduğunu ve kirasını ödemediğini ileri süren Apakgün, eylül ayında söz konusu yerle ilgili tahliye davaları olacağını belirtti. Kendilerinin bu konuda ciddi bir mağduriyeti bulunduğuna dikkat çeken Apakgün, “Bu işten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi büyük bir darbe alabilir. Bunlar çok iyi araştırılmalı” dedi. Apakgün, söz konusu yeri işletmeye kiralarken tesettürlü otel yapılacağına dair bilgi almadıklarını dile getirerek, isim değişikliği için dahi ne kendilerinden ne de bakanlıktan izin alınmadığını kaydetti.  

Apakgün, işletmeye 2017 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmediğini de iddialarına ekledi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu: “Bize tesettürlü otelle ilgili herhangi bir şekilde müracaat olmadı. Pazartesi günü (bugün) ilgili daire müdür gerekli girişimleri başlatacak, gelip bilgi verilmesi için incelme başlatacağız ve yazılı ikaz vereceğiz.”

“Bu tesisle ilgili bize henüz ibraz edilmedi”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, tesisin isim veya şeklinin değişimiyle ilgili hiçbir müracaatın kendilerine ulaşmadığını belirterek, bugün gerekli girişimleri başlatacaklarını ifade etti. “Bu tesisle ilgili bize henüz ibraz edilmedi. Bize tesettürlü otelle ilgili herhangi bir şekilde müracaat olmadı” diyen Ataoğlu, tesislerin izinsiz, başına buyruk hareket edemeyeceğinin altını çizdi. 

Kamuoyunda büyük eti uyandıran Aklima Family Hotel ile ilgili göze çarpan bazı detaylar şöyleydi:

- İslami değerlere uygun’ tatil imkanı konsepti olması

- Tesiste yalnızca ‘muhafazakar aile ve düşünce yapısına uygun hareket eden’ aileler konaklayabilecek oluşu

- Otel’de içki satışı yapılmayacak olması

- Kadınlar ve kız çocukları için ayrı havuz oluşturulacak olması

- ‘Ortak havuzda’ yüzmek isteyen kadınların HAŞEMA giyecek olması

Yarısı atıl vaziyette

Tesisin neredeyse yarıya yakın bölümünün kullanılmaz ve atıl vaziyette olduğu gözlemlenirken, YENİDÜZEN’in çevrede yaptığı araştırmada turistlerin işletmeden memnun olmadığı duyumları ortaya atıldı.

Tesisin bir bölümü atıl vaziyette iken resepsiyon önündeki havuzun ve bazı alanların kullanıldığı, turist ağırladığı gözlemlendi.

Tesisin jeneratörü bulunmadığını, bu yüzden yaşana elektrik kesintilerinde konukların mağdur olduğu iddia edilirken, tesisteki turistlerin çoğu zaman şikâyetçi olduğu bir diğer iddia oldu.

Bazı bölge sakinleri, özelde işletmeye, genelde ise ada turizmine neşter vuran bu durumun bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini işaret etti.

Tesisin yarısı kullanılmıyor, tadilat yok fakat 1 Ağustos’ta açılacağı reklam ediliyor!

Tesisin sahil bölümünde bulunan iskele ise içler acısı. İnternet sitelerinde pazarlanan tesis fotoğrafları ile uzaktan yakından ilgisi olmayan mekânın iskelesi, atıl ve kullanılmaz vaziyette.

Sahil bölümünde bulunan betonarme bölüm de iskele gibi kullanılmadığı göze çarpan bir başka ayrıntı oldu.

Kullanılmayan ve bakımsız bölümlerin yanı sıra, tesisin 1 Ağustos’ta tesettür oteli olarak açılabilineceğine ilişkin herhangi bir tadilat veya tamirat izine ise rastlanmadı. Bu durumda internette yapılan reklamların doğruluğu ortaya çıkan şüpheleri kuvvetlendirdi.   

 

tes1.jpg
 Sahil bölümünde bulunan betonarme bölüm ve iskele

tes2.jpg
Tesis içerisinde bulunan ve kullanılmayan küçük havuz

tes3.jpg
Resepsiyon önündeki havuzun ve bazı alanların kullanılıyor

 

Mal sahibi Sanpa Turizm Ltd. Hissedarlarından Serhat Apakgün: “Şu anda mahkemede kiradan dolayı tahliye davamız var… ”

 

Sanpa Turizm Ltd Hissedarlarından Serhat Apakgün;
“Şu anda mahkemede tahliye davamız var”

YENİDÜZEN’e konuşan Sanpa Turizm Ltd Hissedarlarından Serhat Apakgün, şu açıklamalarda bulundu:

“Biz mal sahibiyiz. O işletme bizim kiracımızdır. Kiracı, sözleşmede üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, kirasını ödemediği için geçtiğimiz yıl bu işletmeyi dava ettik.

Aylık kira bedelini ödemedi. Şu anda mahkemede kiradan dolayı tahliye davamız var. Eylül ayında mahkememiz var. Mahkeme yoğun olduğu için uzadı. Ciddi bir mağduriyetimiz var.

Bakanlıkla sözlü görüşmelerim oldu fakat konuya ilişkin yazılı cevap alamadım.

“Tesiste bazı eksikliklerin yerine getirilmediği için bu işletmeye 2017 yılı işletme vergisi de verilmedi”

“Sağlık Bakanlığı ve Lejonerya testleri sonuçları olumsuz olduğu için, tesiste bazı eksikliklerin yerine getirilmediği için bu işletmeye 2017 yılı işletme vergisi de verilmedi.  

Tüm bunların yanında reklam amaçlı kullandığı fotoğraflar da gerçeği yansıtmıyor. Bu fotoğraflar, mal sahipleri söz konusu yeri kiralamak için yapmış olduğumuz fotoğraflardır. Şu anda tesisin durumu öyle değildir.

Satış ve pazarlamasında 212 oda görülse de bence çok küçük bir bölümü kullanılabilir. Bu odaların yüzde 50’si devre dışıdır.”

“Bu olayda büyük bir sahtekârlık olduğu görülüyor. Bu işten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi büyük bir darbe alabilir”

“Kiracımız olan bu şirket Port Hedland Tourism İnvestment & Management Ltd.dir. Bunlar kiracıdır.

Biz bu yeri kiralarken tesettürlü otel yapılacak diye bir bilgi almadık. Burası bizden isim değişikliğine gidileceğinde de izin almadı. Ne bizden ne de Turizm Bakanlığı’ndan isim değişikliği onayını alamamış, bu ismi kullanamayacağı kendilerine söylenmiştir.

Bu olayda büyük bir sahtekârlık olduğu görülüyor. Bu işten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi büyük bir darbe alabilir. Bunlar çok iyi araştırılmalı.”


Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu;
“Bize tesettürlü otelle ilgili herhangi bir şekilde müracaat olmadı”

“Herhangi bir otel veya işletme, ismini veya şeklini değişecekse bize müracaat etmesi gerek. Bize müracaat gelir, kontroller yapılır, tespit edilen eksikliği varsa söylenir, işletme uyarılır, bunlar giderilir ve yeniden bize müracaat edilir, yeniden kontrole gideriz ve tüm her şey tamamsa onay veririz.  

Mevcut tesis, tek başına hareket edemez. Bu tesisle ilgili bize henüz ibraz edilmedi. Bize tesettürlü otelle ilgili herhangi bir şekilde müracaat olmadı.

Yasal olarak araştırılır, uygun görülürse mümkündür açılabilir ama önce müracaat edilir, incelerin ve ona göre izin alınır. Turizm encümeni yerinde inceler, anayasaya aykırı değilse izin verilir.

Pazartesi günü ilgili daire müdür gerekli girişimleri başlatacak, gelip bilgi verilmesi için incelme başlatacağız ve yazılı ikaz vereceğiz.

Normal prosedürü uygulayacağız. Turizm encümeninin incelmesi, yasaya uygun mu değil mi gibi gerekli şartlar incelenecek ve sonra gerekli izni verilebilinirse verilecek. Henüz izni verilmemiş bir tesis şeklinin internette reklam edilmesi hoş bir durum değil. Hemen gerekli incelemeler başlatılacak.”

 

 

 

 

https://www.yeniduzen.com/ sitesinden 24.04.2024 tarihinde yazdırılmıştır.