1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Poşet kullananlardan ücret alınacak
Poşet kullananlardan  ücret alınacak

Poşet kullananlardan ücret alınacak

Kıbrıs’ta tüketicilere plastik çantalara konan vergiyle ilgili bilgilendirme kampanyaları düzenliyor…

A+A-

Kıbrıs’ın çevrenin korunmasıyla ilgili Avrupa Birliği (AB) Yönetmeliği’ne uygunluğu çerçevesinde plastik market çantaları/poşet kullananlardan 1 Temmuz’dan itibaren ücret alınacak.
Çanta başına en az 5 sent artı %19 KDV alınacak ücret çerçevesinde tüketicilere bilgi vermek için kampanyalar düzenliyor. 
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Tarımsal Kalkınma Bakanlığı Çevre Dairesi, 23 Haziran – 8 Temmuz tarihleri arasında bilgi verici malzeme ve alternatif çözümlerle bir kampanya başlattı.  Kampanya resmi olarak 25 Haziran’da Engomi (Alış veriş Merkezi AVM) Mall’da başladı. Çevre Dairesi burada halka bilgi verdi.
 Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu Temsilciliği, Çevre Komiseri Ofisi, Kıbrıs Süpermarketler Derneği ve Kıbrıs Tüketiciler Derneği de 30 Haziran’da bir kampanya düzenleyecek. Söz konusu günde temsilciler bir saat çeşitli süpermarketlerin dışında, bilgi veren malzemeler ve ilk yüz tüketiciye bedava yeniden kullanılabilir çantalar dağıtacaklar
 Çevre Dairesi’nden yapılan basın açıklamasında, tedbirler 50 milimetreden ince plastik alışveriş çantaları/poşetleri  için geçerli olacak. Bu çantaları artık alıcılar bedava tedarik edemeyecekler. İstisna, hijyenik nedenlerle veya çöp çıkmasını önlemek için paketli olmayan yiyecekler için kullanılan çantalarda olacak.
 Çevre Komiseri Ofisi yayımladığı basın açıklamasında, Avrupa Komisyonu verilerine göre Avrupalılar her yıl 25 milyon ton plastik atık üretiyor, bunlardan %30’dan azı geri dönüşüme gönderiliyor. Küresel olarak plastik malzemeler plajlarda %85 atık oluşturuyor ve hatta bunlar insanların yiyecek ve ciğerlerinde son buluyor.
 Açıklamada, mevcut plastikleri üretmek beş saniye sürüyor, en fazla beş dakika kullanılıyor ve doğada yok olması için en az 500 yıl gerekiyor.
 Avrupa Yönetmeliği’ne göre üye ülkeler 2019’un sonuna kadar plastik çanta kullanımını kişi başı 90, 2025 sonuna kadar kişi başı 40 azaltmak gerekiyor. (KHA)
 

Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur
Etiketler :