1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Politis: “İşçilerin yarısı kaçak”
Politis: “İşçilerin yarısı kaçak”

Politis: “İşçilerin yarısı kaçak”

Emilianidu 2014 yılında Güney Kıbrıs’ta kayıt dışı çalıştırılan işçilerle ilgili verileri paylaştı.

A+A-


Güney Kıbrıs’ta çalışan işçilerin neredeyse yarısından fazlasının kayıt dışı olduğu haber verildi.
Politis gazetesine göre dün bir etkinlikte konuşan Kıbrıs Rum Çalışma Bakanı Zeta Emilianidu, Bakanlık müfettişlerinin yılda 3 bin işveren ve 8 bin çalışanı denetlediğini ifade etti.

Emilianidu 2014 yılında Güney Kıbrıs’ta kayıt dışı çalıştırılan işçilerle ilgili verileri paylaştı.

Buna göre, Güney Kıbrıs’ta önemli miktarda AB vatandaşının çalıştığına işaret ederek, bunların yaklaşık yüzde 50’sinin kayıt dışı olduğunu kaydeden gazete, kayıt dışı çalıştırılan Kıbrıslı Rumların oranının ise yüzde 34 olduğunu aktardı. En büyük kayıt dışı işçinin çalıştırıldığı sektörün yüzde 23 oranıyla inşaat olduğunu aktaran gazete, bu sektörde çalışan Kıbrıslı Rumların yüzde 34, AB vatandaşlarının ise yüzde 51'inin kayıt dışı olduğunu yazdı.  Eğlence merkezilerindeki yüzde 19 oranındaki kayıt dışı işçilerin yüzde 28’inin Kıbrıslı Rum, yüzde 49’unun da AB çalışanı olduğunu belirten gazete, otellerde ise işçilerin yüzde 8’inin kayıt dışı çalıştırıldığını belirterek, bunlardan yüzde 34’ünün Kıbrıslı Rum, yüzde 54’ünün de AB vatandaşı olduğunu aktardı.  DİSİ Milletvekili Nikos Nuris ise başka verilere göre, Kıbrıslı Rumlar arasında kayıt dışı işçi oranının yüzde 25, yabancı uyrukluların yüzde 17 ve AB vatandaşları yüzde 55,6 olduğunu belirtti.  Nuris, Sosyal Sigortalar Fonu kaybının ise 40 milyon Euro olduğunu işaret etti.

Belçika’dan uzman
Gazetede, Kıbrıs Rum Çalışma Bakanlığı’nın kayıt dışılığın önlenmesi çabaları çerçevesinde Belçikalı uzmanlardan yardım aldığı belirtildi. Habere göre uzmanlar Eylül ayı sonlarına doğru konuyla ilgili önerlerini bakanlığa sunacak. (TAK)

Bu haber toplam 1706 defa okunmuştur