1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Polis Teşkilatı’nda 'terfi' depremi
Polis Teşkilatı’nda terfi depremi

Polis Teşkilatı’nda 'terfi' depremi

310 TERFİ DE GÜNDEMDE… 18 polis ile ilgili verilen bu karar, istinaf mahkemesinde de onaylanırsa, 2013 yılında tüm rütbelerde terfi alan toplam 310 polisin terfileri iptal edilecek

A+A-

2013 yılında Polis Hizmetleri Komisyonu’nu tarafından yapılan Polis Terfi Sınavı, Yüksek İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Polis Terfi Sınavı’na olanak sağlayan tüzük maddesinin “yasaya aykırı” olması ve atama işlemlerinin “seçim yasakları” içerisinde yapıldığı gerekçesiyle, sınavın ve başmüfettişlikten, müdür muavinliğine yükselen 18 polisin terfisinin iptaline karar verildi.

 

Didem MENTEŞ

2013 yılında Polis Hizmetleri Komisyonu’nu tarafından yapılan Polis Terfi Sınavı, Yüksek İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Polis Terfi Sınavı ile ilgili Polis Örgütü Sınav Tüzüğü maddelerinin yasaya aykırı olması ve atama işlemlerinin seçim yasakları içerisinde yapıldığı gerekçesiyle, sınavın ve başmüfettişlikten, müdür muavinliğine yükselen 18 polisin terfisinin iptaline karar verildi.

Başmüfettiş Soyer Üstünışık tarafından Polis Hizmetleri Komisyonu’na açılan dava, Yüksek Mahkeme Yargıcı Tanju Öncül’ün huzurunda görüşülmesi ardından dün karara bağlandı.

Mahkeme, başmüfettişlikten, müdür muavinliğine yükselen, Ali Adalıer, Mahmut Barış Sel, Bekir Abatay, Hasan Çağanağa, Vasvi Arkın, Ahmet Soyalan, Erdal Şanlıdağ, Hüseyin Kadir Çete, Mustafa Ceylanlı, Zafer Zaifer, Sıtkı Erkıvanç, Gökay Karagil, Ahmet Beşerler, Kaan R. Saçar, Hüseyin Sağıroğlu, Mehmet Özilmen, Kasım Kuni ve itfaiye müdür vekili Ahmet Özmenek’in terfileri iptal etti.

310 polisin istinaf mahkemesini bekleyecek

Yargıç Tanju Öncül, 2 Eylül 2013 tarihinde yapılan Polis Terfi Sınavı’na olanak sağlayan tüzük maddesinin yasaya aykırı olması ve atama işlemlerinin seçim yasakları içerisinde yapıldığı gerekçesiyle, sınavın ve başmüfettişlikten, müdür muavinliğine yükselen 18 polisin terfisinin iptaline karar verdi. Davalı taraf olan Polis Hizmetleri Komisyonu’nu adına Başsavcılık, Müdür Muavinleri adına Savunma Avukatları, gerekçeleri kararı yazılı olarak temin ettikten sonra bir hafta içerisinde, 3 yargıçtan oluşan Yüksek İdare Mahkemesi’nde istinafa davasına başvuracak. Yargıç Tanju Öncül’ün verdiği bu karar, istinaf mahkemesinde de onaylanırsa, 2013 yılında tüm rütbelerde terfi alan toplam 310 polisin terfileri iptal edilecek. 310 polisin davaları tek yargıçtan oluşan Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşülmeye devam edecek. İstinaf davası bu davalara da emsal olacak.

18 müdür muavini, başmüfettişliğe geri döndü

2013 yılında Polis Hizmetleri Komisyonu’nun kararı ile 8 kişi Polis Müdür Muavinliği’nden Polis Müdürlüğü’ne; 18 kişi Polis Başmüfettişliği’nden Polis Müdür Muavinliği’ne; 33 kişi Polis Müfettişliği’nden Polis Başmüfettişliği’ne; 57 kişi Polis Müfettiş Muavinliği’nden Polis Müfettişliği’ne; 44 kişi Polis Çavuşluğu’ndan Polis Müfettiş Muavinliği’ne ve 150 kişi Polis Memurluğu’ndan Polis Çavuşluğu’na terfi etmişti.
Dünkü kararın ardından başmüfettişlikten, müdür muavinliğine yükselen, Ali Adalıer, Mahmut Barış Sel, Bekir Abatay, Hasan Çağanağa, Vasvi Arkın, Ahmet Soyalan, Erdal Şanlıdağ, Hüseyin Kadir Çetep, Mustafa Ceylanlı, Zafer Zaifer, Sıtkı Erkıvanç, Gökay Karagil, Ahmet Beşerler, Kaan R. Saçar, Hüseyin Sağıroğlu, Mehmet Özilmen, Kasım Kuni ve Ahmet Özmenek’in terfileri iptal edildi. Terfileri iptal edilen polis mensupları, istinaf davası tamamlanıncaya kadar görevlerine ‘vekaleten’ devam edecek.

PGM’den açıklama gelmedi

Öte yandan poliste yaşanan ‘terfi depremi’ ile ilgili Polis Genel Müdürlüğü’nden açıklama gelmedi.
Mahkeme kararı ile 310 polisinin rütbelerinde yaşanacak değişikliğe müdürlük sessiz kaldı.

---------------------------------------------------------------

Başbakan Yorgancıoğlu, sınavı doğru bulmamıştı: 'Bu ülkede her aklına gelen istediğini yapmamalıdır'

Hatırlanacağı üzere seçim yasakları içerisinde yapılan ve sonuçları açıklanan Polis Terfi Sınavı birçok tartışmaya neden olmuştu. O dönem yeni Başbakan olan Özkan Yorgancıoğlu, polis terfilerinin hükümeti devraldıkları ilk günde açıklanmasını doğru bulmadığını belirtmişti.

Yorgancıoğlu, bu konudaki rahatsızlığını Polis Genel Müdürlüğü ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ilettiğini aktarmıştı. Başbakan Yorgancıoğlu: “Bizim de terfiler konusunda kulağımıza bir takım iddialar geliyor. Hatta bir önceki terfilerde haksızlığa uğradığını mahkeme kararı ile tescil eden ve ‘terfi alması gerekli’ emrine rağmen terfi alamayan bazı polisler olduğu ve bu polislerin yine terfi almadığı yönünde iddialar da var. Ben haksızlığa uğradığına inanan polis görevlilerinin yasal yollara başvurması gerektiğine inanıyorum. Bu ülkede her aklına gelen istediğini yapmamalıdır. Gerçekten haklı olduğunu düşünen insanlar yasal yollara başvurarak hakkını aramalıdır” demişti.

-----------------------------------------------------------


Komite oluşturulmuştu

Yorgancıoğlu daha sonra Meclis Genel Kurulu’na polis terfi sınavıyla ilgili bir araştırma komitesi kurulacağını duyurmuştu. Bunun üzerine Başkanlığı’nda Salih İzbul’un, CTP Milletvekilleri Fazilet Özdenefe ve Erkut Şahali, UBP Milletvekilleri Erdal Özcenk, Nazım Çavuşoğlu, DP-UG Milletvekilleri Menteş Gündüz ve Hüseyin Avkıran Alanlı’dan oluşan komite kurulmuştu. Komite çalışmalarının tamamlanması ardından söz konusu rapor Mecliste açıklanmıştı.

Komite, vardığı değerlendirmeler sonucunda, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasası ile bu Yasa tahtında çıkarılan Polis Örgütü Sınav Tüzüğü ve Polis Mensupları Sicil Değerlendirme Tüzüğü’nün adalet ve şeffaflık ilkeleri göz önünde bulundurulmak suretiyle sınava itiraz hakkının da yer alacağı şekilde acilen yeniden ele alınması gerektiği kanaatine ulaşmıştı.

Komite, sicillerin düzenliği doldurulmadığı, amirler tarafından doldurulan sicillerin polislere gösterilmediği, sadece sözlü bilgi verildiği, sicil notlarının çok dar bir bant içerisinde oynadığı ancak mülakat notlarının çok geniş bir bant içerisinde oynatılabildiği, Polis mensubu tarafından cevaplanan sorunun Polis Hizmetleri Komisyonu tarafından değerlendirilirken herhangi bir kriterin bulunmaması nedeniyle verilen notun adil olup olmadığının tartışmaya açık olduğu gibi tespitlerde bulunmuştu.

Komite tespitleri arasında, sınavdan sonra polis mensuplarına sınav notlarının söylenmediği, yasa çerçevesinde cezalarının silinmesi için yazılı talepte bulunan polis mensuplarının müracaatlarının zamanında değerlendirilmemesi ve terfi sınavının hemen ardından taleplerin değerlendirilerek bazılarının silinmesinin manidar olduğu tespitini yapmıştı.

 


18'i iptal edilen 310 KİŞİLİK TERFİ LİSTESİ EKLİ DOKÜMANLARDA

 

Bu haber toplam 7157 defa okunmuştur