1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Polikistik overlere sahip olan kadınlarda tüp bebek başarısı nedir?
Polikistik overlere sahip olan kadınlarda tüp bebek başarısı nedir?

Polikistik overlere sahip olan kadınlarda tüp bebek başarısı nedir?

Kadınlarda infertilite problemleri bazen adet düzensizlikleri olarak, bazen tekrarlayan gebelik kayıpları olarak, bazen de sebebi bilinmeden gebelik elde edememe durumundan dolayı kendini gösterebilmektedir.

A+A-

YENİDÜZEN ADVERTORIAL

Kadınlarda infertilite problemleri bazen adet düzensizlikleri olarak, bazen tekrarlayan gebelik kayıpları olarak, bazen de sebebi bilinmeden gebelik elde edememe durumundan dolayı kendini gösterebilmektedir. Bu bağlamda belirtmek gerekir ki kısırlık veya infertilite sadece hamile kalamamak anlamına gelmemektedir. Hamilelik elde edebilen, fakat hamilelik süreci canlı ve sağlıklı bir bebek doğumu ile sonuçlanmayan çiftlerde de infertilite, yani, kısırlık sorunu mevcuttur.

Ovülasyon bozuklukları, kadınlarda infertilite sorununun görülmesindeki en büyük nedendir. Ovülasyon bozuklukları, doğal şartlarda gözlemlenen normal yumurtalık fizyolojisinde aksamalar meydana gelmesi anlamına gelir. Polikistik Over Sendromu, kadınlarda sıkça rastlanan bir ovülasyon bozukluğudur. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi başhekimi Doç. Dr. Savaş Özyiğit, polikistik overi bulunan kadınlarda ne gibi sorunlar gözlemlenebileceğini ve nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini şu şekilde özetliyor:

Polikistik over, kısaca PKOS, hem polikistik over sendromu olarak, hem de sendromsuz bir şekilde görülebilmektedir. Polikistik over'in en büyük özelliği, yumurtalıkların içerisindeki folikül sayısının normal bir yumurtalığa oranla oldukça fazla olmasıdır. Yumurtalıklarda çok fazla folikül (yani yumurta içeren kistik yapılar) olması, normal şartlarda yumurta büyütmek için salgılanan hormonların yetersiz kalmasına sebebiyet verir. Salgılanan hormonlar normal bir yumurtalıkta bulunan folikül sayısı için yeterli miktarda olsa bile, PKOS durumunda birçok folikül olduğu için her bir foliküle çok daha az miktarda hormon düşecektir. Foliküller gelişebilmek için yeterli hormon salgısını bulamadıkları için, yumurtalar ovülasyona ulaşmada zorluk çekeceklerdir. Bu durumda, ovülasyona ulaşamayan yumurtaların döllenmesi ve hamilelik sağlaması söz konusu olmayacaktır.

Polikistik over sendromu, kişiden kişiye farklılıklar da gösterebilmektedir. Örneğin bazı kadınlarda ciddi adet düzensizlikleri olurken, bazı kadınlarda adet düzeni oldukça sorunsuzdur. Polikistik overe sahip bir kadının infertilite açısından nasıl bir noktada olduğu ancak gerekli test ve tetkiklerden sonra anlaşılabilir. Hatta bazen bu testler bile yeterli bilgiyi veremeyebilir.

Doğal yollarla gebeliği oldukça zorlaştıran bu durum, tüp bebek tedavilerinde kolaylıkla aşılabilmektedir. Fakat, yumurtalıklarda çok fazla sayıda folikül olması, yumurtalıkların tüp bebek tedavisinde uygulanacak olan ilaç tedavisine çok fazla tepki vermesine ve hiperstimülasyon olarak adlandırdığımız aşırı sayıda yumurta gelişimine sebep verebilir.  Bu yüzden, PKOS sebebi ile tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen hastaların hormon analizi çok dikkatli bir şekilde yapılmalı ve tedavi protokolü hiperstimülasyon riskini minimize edecek şekilde tasarlanmalıdır. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezinde PKOS tanısı koyduğumuz vakalarımızda antagonist protokolü uygulamakta ve tedavi esnasında özel takviyeler kullanmaktayız.

PKOS hakkında daha fazla bilgi için Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi İletişim Bilgilerini kullanarak ilgili uzmanlara ulaşabilirsiniz.

Bu haber toplam 2327 defa okunmuştur