1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Planlı şehirler şart’
‘Planlı şehirler şart’

‘Planlı şehirler şart’

İklim değişse de manzara değişmedi… Gözler ‘alternatif’ önerilere çevrildi

A+A-

 

Ayşe GÜLER

Ülkeyi etkisine altına alan yağışlı hava sonrasında ortaya çıkan manzaranın değişmemesi, gözleri alternatif önerilere çevirdi.

YENİDÜZEN, uzman kesimlerle görüştü, küresel ısınmaya paralel değişen iklimlere karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini irdeledi.

 

 Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Türkseven:

Ülkede fosil yakıtları yerine güneş ve rüzgar enerjisi kullanılmalı
Elektrik santrallerinin bacalarına filtre takılmalı.
 Toplu taşımacılık desteklenmeli
Ormanlar varlıkları geliştirilmeli

 

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Türkseven:  

Güneş ve rüzgar enerjisine yönelmeliyiz

 

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Türkseven, iklim değişikliğine göre hareket edebilmek için; ülkede fosil yakıtları yerine güneş ve rüzgar enerjisinin kullanılması gerektiğini söyledi.

Elektrik santrallerin bacalarına filtre takılmasının şart olduğunu ifade eden Türkseven, toplu taşımacılığın da desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Türkseven, ormanları küresel ısınmayı önlemek için önemli canlı gurubu olduğuna dikkat çekerek, “Daha çok ağaç dikmeli, orman yangınlarını önlemek için çaba sarf etmeliyiz. Aynı zamanda orman varlıklarımızı geliştirmeye daha çok bütçe ayırmalıyız” dedi.

Her yağmur sonrası aynı manzaranın ortaya çıkmaması için özellikle, tüketimin azaltılması gerektiğine değinen Türkseven, “Daha az tüketirsek, daha az da atık çıkarmış oluruz. Bu tükettiklerimizin, hepsi üretim aşamasında maalesef küresel ısınmaya neden oluyor” şeklinde konuştu.

 

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu:

Planlı şehirler şart
Alt yapılar planlanmalı

 

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu:

Planlı şehirler şart

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, küresel ısınma ile birlikte iklimin değiştiğini ancak aşırı yağış sonrası ortaya çıkan manzaradan iklimlerin farklılaşmasının sorumlu olmadığını belirtti.

Bu konuda adım atılabilecek en önemli noktanın planlı şehirler olduğunu dile getiren Refikoğlu, Girne’de kanalizasyonun 4’te 3’ünün arıtılamadığını, birçok bölgede plan olmadığını söyledi.

Refikoğlu, vatandaşların istediği yoğunluktaki binaları yapabildiğini ancak bunun devamında da gerekli olan alt yapının hayata geçirilemediğini ifade etti.

Sene başında belediye başkanlarının birçoğunun ‘kışa hazır’ olduklarını dile getiren Refikoğlu, “Yaşananlar, hazır olmadıklarını gösterdi. Zaten biz de bunu söylemiştik” dedi.

Refikoğlu, şu an birçok bölgede yağmur suyu ile kanalizasyon suyunun karışarak, sokaklarda aktığını kaydetti.

 

Meteoroloji Mühendisi, UKÜ Öğretim Üyesi Sedef Çakır:

Meteorolojik gözlemler ve modellemeler geliştirilmeli
Karbondioksit ve metan gibi gazların salınımı azaltılmalı
Enerji tasarrufu ile yenilenebilir enerjiye yönelmeli
Fosil yakıtları az tüketilmeli, çevre, ekoloji korunmalı…

 

Meteoroloji Mühendisi, UKÜ Öğretim Üyesi Sedef Çakır:

Meteorolojik gözlemler ve modellemeler geliştirilmeli

Meteoroloji Mühendisi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Sedef Çakır,  karbondioksit, metan, su buharı, ozon gibi sera gazlarının insan kaynaklı aktivitelerle atmosfere daha çok salındığını, bu durumun da küresel iklim değişikliğine yol açtığını söyledi.

Çakır, söz konusu nedenle sellere yol açabilecek şiddetli hava olaylarının sayısı ve şiddetinin de arttığını belirtti.

Bu konuda önlem alınabilmesi için karbondioksit ve metan gibi gazların salınımının azaltılması gerektiğine değinen Çakır, aynı zamanda meteorolojik gözlemlerin ve modellemelerin geliştirilerek, önceden tahmin yapılmasının önemine değindi.

Çakır, “Endüstriyelleşme ile birlikte atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu çok hızlı şekilde artıyor. Bu durum, fosil yakıt tüketimine bağlı” diyerek, enerji tasarrufu ile yenilenebilir enerjiye yönlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çakır, “İklim değişikliği, küresel bir sorundur. Fosil yakıtları ne kadar az tüketirsek, çevremizi, ekolojimizi  korumaya o kadar katkımız olur” şeklinde konuştu.

 

 Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal:

Alt yapıları ile doğru planlama yapılmalı.
Yasalara uygun hareket edilmeli, denetim yapılmalı.
 Lefkoşa Sanayi bölgesi projesi bitirilmeli
Lefkoşa havzasının analizi yapılmalı.
Lokal çözümler yerine konuya büyük ölçekte yaklaşılmalı.
Mühendisliğin ana bilim dallarının yararlanılmalı.

 

Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal:

Alt yapıları ile doğru planlama şart

Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal, her yağmur sonrası ortaya çıkan manzaranın değişmesi için kentlerin alt yapılarıyla birlikte doğru planlanması gerektiğini belirtti.

Aysal, “Sadece emirname ya da imar planı yapmak yeterli değil” diyerek, yasalara uygun hareket edilmesi, aynı zamanda da denetim yapılması gerektiğini kaydetti.

Geçmiş yıllarda başlayan ancak henüz hayata geçmeyen Lefkoşa Sanayi bölgesi projesiyle ilgili çalışmaların belli bir noktaya geldiğini aktaran Aysal, Başbakan Erhürman’ın bu çalışmayı ileriye taşıyacağını dile getirdiğini belirtti.

Aysal, aynı zamanda Lefkoşa havzasının da analizinin yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Lokal çözümlerin yeterli olmadığına da değinen Aysal, konuya daha büyük ölçekte yaklaşmak gerektiğini de belirtti.

“Plan ve vizyon koymak lazım ki, bu tür sorunları yaşamayalım” diyen Aysal, ayrıca mühendisliğin ana bilim dallarının da yararlanmak gerektiğini sözlerine ekledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181206172311.jpg

 

Bu haber toplam 3239 defa okunmuştur