1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. PİYASA YENİDEN NEFES ALIYOR
PİYASA YENİDEN NEFES ALIYOR

PİYASA YENİDEN NEFES ALIYOR

Türk Lirası’nın döviz kurları karşısında değer kazanması vatandaşları sevindirdi, gözler ekonominin ‘can damarı’ iç piyasaya çevrildi.

A+A-

Türk Lirası’nın döviz kurları karşısında değer kazanması vatandaşları sevindirdi, gözler ekonominin ‘can damarı’ iç piyasaya çevrildi. Dövizdeki patlama nedeniyle sanayiden, ticarete, emlaktan, turizme kadar birçok sektörde durma noktasına gelen satışlar, yavaş yavaş hareketlenmeye başladı.

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur: “Satışlar artmadı ama hareketlenme var.”

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın: “Stoku olanlar araçları sattı, küçük işletmeler ayda 4-5 araç satıyor.”

KITSAB Başkanı Erkan Kilim: “Sektöre yansıması için döviz daha da düşmeli.”

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü, Bankalar Birliği Asbaşkanı Cengiz Erçağ: “400’ün üzerinde yapılandırma yapıldı, yeni kredi başvuruları başladı.”

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk: “Stoklar biter, dövizdeki düşüş sürerse, maliyetler aşağıya çekilebilir.”

Ticaret Odası Başkanvekili iş insanı Mehmet Eziç: “Durağanlık bitti, hareketlilik geldi.”

 

Ayşe GÜLER

Türk Lirası’nın döviz kurları karşısında değer kazanması vatandaşları sevindirdi, gözler ekonominin ‘can damarı’  iç piyasaya çevrildi.

Dövizdeki patlama nedeniyle sanayiden, ticarete, emlaktan, turizme kadar birçok sektörde durma noktasına gelen satışlar, yavaş yavaş hareketlenmeye başladı.

Bazı sektörlerde ise kurlardaki düşüş tatmin etmedi, piyasaya beklenen hareketlilik sağlanamadı.

Ancak özellikle Ticaret Odası tarafından düzenlenen kampanyaların piyasaya olumlu yansıdığı ifade edildi.

 

Ekonomide gözler kurlarda

Son dönemlerde kurlarda yaşanan düşüş, ekonomi çevreleri tarafından takibe alındı.

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü, Bankalar Birliği Asbaşkanı Cengiz Erçağ, dövizdeki gerilemenin sürmesi halinde hem mevduat hem de kredi faiz oranlarında düşüş yaşanabileceğini açıkladı.

Erçağ, bugüne kadar borç yapılandırılmasıyla ilgili bankaya yapılan 400 başvurunun da sonuçlandırıldığını söyledi.

 

Emlakta temkinli iyimserlik…

Dövizin zirve yaptığı; Temmuz-Ağustos döneminde durağanlaşan emlak sektöründe, son dönemde Türk Lirası değer kazansa da satışlar beklenen seviyeye ulaşamadı.

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, şu anda emlak piyasasındaki satışların artmadığını ancak bir hareketlenme yaşandığını söyledi, “İnsanlardaki korku geçmedi. Bu durum, bir müddet daha devam edecek gibi duruyor” dedi.

 

Araç satışları: Az da olsa hareketlenme var…

Motorlu araç satışları da dövizdeki düşüşe paralel artmadı.

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın, dövizdeki yükseliş nedeniyle duran satışların az olsa hareketlendiğini ifade etti.

Akın, Hükümetin aldığı önlem paketi çerçevesinde; kurlarda yapılan düzenleme nedeniyle stoku olan ikinci el ile sıfır araç satan galerilerin stoklarını tükettiğini söyleyerek, küçük işletmelerin ise ayda 4-5 araç satabildiğini dile getirdi.

 

Turizm ‘beklemede’…

Yüksek uçak bileti fiyatları ile mücadele eden turizm sektörü ise bu durumun piyasada hissedilmesi için Türk Lirası’nın daha da değer kazanmasını ‘beklemeye’ başladı.

KITSAB Başkanı Erkan Kilim, dövizde şu an için yüzde 10 ila yüzde 20 arasında düşüş yaşandığını, sektördeki yansımasını görebilmek için bu rakamların daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Sanayi ve ticaret…

İhracat ve ithalatın en önemli sektörleri arasında yer alan sanayide dövizdeki düşüş henüz piyasadaki fiyatlara yansımadı.

Ticarette ise dövize karşı düzenlenen ve Kasım sonunda bitecek indirim kampanyası sektörü az da hareketlendirdi.

Sanayi ve ticarette hammaddelerin stoklu alındığını söyleyen Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, dövizdeki kaybın ürünlere yansıması için stokların bitmesi ve düşük kurdan ürün alımının yapılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Ticaret Odası Başkanvekili, iş insanı Mehmet Eziç ise hem TL’nin değer kazanması hem de 1 aylık indirim kampanyasının piyasaya olumlu yansıdığını belirterek, sektörde hareketlilik yaşanmaya başladığını kaydetti.

 


 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur:

“Satışlar artmadı ama hareketlenme var”

Dövizdeki düşüşe rağmen emlak piyasasındaki satışların artmadığını ancak bir hareketlenme yaşandığını söyleyen Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, “İnsanlardaki korku geçmedi. Bu durum, bir müddet daha devam edecek gibi duruyor” dedi.

Sungur, piyasada yaşanan hareketliliğe yönelik ellerinde veri olmadığını, bu nedenle de kıyaslama yapamayacağını aktardı.

TL’deki değer kaybı nedeniyle emlak fiyatlarının artırıldığını, buna rağmen son dönemde yaşanan düşüşe rağmen bu konuda geri adım atılmadığını dile getiren Sungur, yerli piyasanın tekrar emlak alımına başlamasını istediklerini söyledi.

Sungur, Türkiye’de döviz düşüşü sonrasında peşin emlak satışlarında yüzde 20 civarında artış yaşandığını, bu artışın taksitli satışlara yansımadığını da belirtti.

 

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın:

“Stoku olanlar araçları sattı, küçük işletmeler ayda 4-5 araç satıyor”

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın, dövizdeki düşüşün sektöre beklenilen kadar yansımadığını söyledi, “İnsanlar önceliği eğitim, kira ödeme… Araç satın alma son sıralarda” dedi.

Akın, dövizdeki yükseliş nedeniyle duran satışların az olsa hareketlendiğini ifade etti.

Hükümetin aldığı önlem paketi çerçevesinde; kurlarda yapılan düzenleme nedeniyle stoku olan ikinci el ile sıfır araç satan galerilerin stoklarını tükettiğini söyleyen Akın, küçük işletmelerin ise ayda 4-5 araç satabildiğini dile getirdi.

Akın, alınan kararın tüm sektörü memnun etmediğini de ifade ederek, “Stoku çok olan işletmeciler bundan faydalandı. Ancak galericilerin yüzde 95’i karardan mağdur oldu. Aynı hak, herkese sağlanmalıydı.” dedi.

Vatandaşların önceliğinin araba satın almak olmadığını ifade eden Akın, “İnsanlar kira ödeme, okul taksiti yatırma telaşında…” şeklinde konuştu.

 

KITSAB Başkanı Erkan Kilim:

“Sektöre yansıması için döviz daha da düşmeli”

Kıbrıs Türk Turizm Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim ise dövizde şu an için yüzde 10 ila yüzde 20 arasında düşüş yaşandığını, sektördeki yansımasını görebilmek için bu rakamların daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kilim, TL’deki değer kaybı nedeniyle hem Avrupa hem de Türkiye turlarında ciddi düşüş yaşandığını ifade ederek, yeniden yükseliş yaşanması için biraz zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

TL’deki değerin artırımın sürmesi haline, Kıbrıs’tan yurt dışına giden turist sayısında da artış olacağını kaydeden Kilim, sektörün önümüzdeki günlerde daha da hareketleneceğini belirtti.

Kilim, şu anda uçak bileti fiyatlarının da yüksek olduğuna değinerek, “Dövizdeki düşüşe paralel, uçak bilet fiyatlarında düşüş olursa Türkiye’den gelen turist sayısında da artış olacak” dedi.

 

 

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü, Bankalar Birliği Asbaşkanı Cengiz Erçağ:

“400’ün üzerinde yapılandırma yapıldı, yeni kredi başvuruları başladı”

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü, Bankalar Birliği Asbaşkanı Cengiz Erçağ, dövizdeki gerilemenin sürmesi halinde hem mevduat hem de kredi faiz oranlarında düşüş yaşanabileceğini açıkladı.

Erçağ, bugüne kadar borç yapılandırılmasıyla ilgili bankaya yapılan 400 başvurunun da sonuçlandırıldığını söyledi.

TL’nin değer kazanmaya başlamasının ardından yeni kredi başvurularıyla ilgili müracaatların da gelmeye başladığını ifade eden Erçağ, sektörde olumlu bir hava olduğunu aktardı.

Erçağ, ülkenin dalgalı kur sisteminde olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk:

“Stoklar biter, dövizdeki düşüş sürerse, maliyetler aşağıya çekilebilir”

Sanayi ve ticarette hammaddelerin stoklu alındığını söyleyen Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, bu stokların bitmesi, dövizdeki kaybın da sürmesi halinde maliyetlerin aşağıya çekilebileceğini, fiyatların da düşebileceğini belirtti.

Avunduk, şu anda depolardaki stokların yüksek kurdan alındığını, dolayısıyla maliyetlerin de bu şekilde hesaplandığını ifade ederek, “Düşük kurla henüz alım yapmadık. Gerileme sürerse, farklı şekle bürünür” dedi.

TL’nin değer kazanmaya devam etmesinin piyasaya olumlu yansıyacağını da ifade eden Avunduk,

“Gelir maliyetlerinde düşüş sağlandığında fiyatlarda ve piyasada ucuzlama görülecek” şeklinde konuştu.

Avunduk, dövizdeki düşüşe paralel elektrik fiyatlarının da gerilemesi gerektiğini söyledi.

 

Ticaret Odası Başkanvekili iş insanı Mehmet Eziç:

“Durağanlık bitti, hareketlilik geldi”

Öte yandan Ticaret Odası Başkanvekili, iş insanı Mehmet Eziç, hem TL’nin değer kazanması hem de 1 aylık indirim kampanyasının piyasaya olumlu yansıdığını söyledi.

Eziç, dövizdeki yükselme sonrasında sektörde yaşanan durağanlığın yerini hareketliliğe bıraktığını belirtti.

Kasım sonu sona erecek kampanyanın bir ay daha uzatılmasının gündemde olduğunu dile getiren Eziç, üyelerden bilgi istediklerini, Pazartesi günü konunun görüşüleceğini kaydetti.

Eziç, kampanyanın daha fazla temel gıda maddesini kapsaması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181125095425.jpg

Bu haber toplam 2524 defa okunmuştur
Etiketler :