Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 18/03/2024 - Pazartesi

Merkez bankaları toplantıları öncesinde piyasalar 'mayın' tarlasında geziyor

  • Geride bıraktığımız hafta, TCMB rezervlerinde yaşanan erimenin tetiklediği endişe ve yurtiçi yerleşiklerin enflasyonla savaşa yönelik yaşadıkları güven erozyonu nedeniyle artan türbülans, döviz piyasasında TL'nin değer kaybını hızlandırmış, otorite, tabir caizse piyasa faizlerini artıracak düzeyde başta da ticari kredi maliyetlerini ve mevduat faizlerini bir arada yukarı taşıyan adımlar atmıştı. Kredi faizleri süratle yükselirken, krediye ulaşımın da ciddi mânâda zorlaştığını görüyoruz. 
  • TCMB'nin tabir caizse sert bir fren yapması bunu da zamanlama olarak seçimlere günler kala yapmasını 'kararlılık' olarak okusak da, piyasa gözlüğünden baktığımızda fiyatlama davranışın bambaşka bir senaryoya işaret ettiğini de itiraf etmek gerekiyor. Artan kredi faizleri (şirketlerin krediye erişiminin zorlaşması ve de bireysel cephede talebin azalmaya başlaması ile) hisse senetleri olumsuz bir eğilim kaydederken, USDTRY kurunun yükselişini veya Kapalıçarşı ile arasındaki makaz azalsa da, hâlen daha piyasada taşların yerli yerine oturduğunu söylemek pek de kolay değil. Borsa İstanbul ana endeksi zirveden %7; sadece geçen hafta ise %3,5 geriledi. Artan piyasa faizlerinin gölgesinde bankacılık endeksinin de haftayı %4,7 düşüşle tamamladığını not edelim. 
  • Fitch'in 12 yıl aradan sonra Türkiye'nin notunu artırması veya Türkiye'nin eurobond ihraçlarına gelen abartılı talebe rağmen, TCMB'nin net döviz pozisyonunda erime keyifleri kaçırıyor. Sayıların dili ile konuşursak, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Kasım - Aralık döneminde 20 milyar dolar biriktiren TCMB'nin (iyileşme) net döviz pozisyonu, 2024 yılında 23 milyar dolar bozuldu (kötüleşti). Bu bozulmanın da ~ 11 milyar dolarlık kısmı Mart ayının ilk yarısında gerçekleşti. Yabancı yatırımcıların suskunluğu, menkul kıymet istatistiklerine de yansıdı. Cuma gün belirttiğimiz üzere, son 3 hafta hisse ve tahvilden 750 milyon dolar para çıktı.
  • Fitch'in not artırımı ve sonrasında yapılan telekonferansta, mevcut politikaların devamı ve sene sonu için ön plana çıkan 38,00 USDTRY kur beklentisinin yurtiçi yerleşikler tarafından -kuvvetle muhtemel enflasyonla yeteri kadar savaşılmadı endişesi ile- pek de satın alınmadığını görüyoruz. Geçen hafta açıklanan DTH rakamlarına göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları radikal bir şekilde 5,7 milyar dolar arttığını hatırlatalım. Daha basit bir yaklaşımla, piyasa fiyatlaması ile yabancı kurumların raporları arasında bariz bir uçurumun olduğunun altının kalın bir şekilde çizmek gerekiyor. VIOP piyasasında sene sonu USDTRY kurunun 44,50 seviyesinde işlem görmesi de belki de bunun en büyük göstergesi olarak not edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, tek seferlik etkiler, deprem ve seçim etkisinin devreden çıkması hâlinde Haziran ayı enflasyonu ile birlikte enflasyonun düşeceğini söylerken, enflasyonu artıran bir vergi olmayacağının da altını bir kez daha çizdi. 
  • Elbette, Şubat enflasyonunun beklentiyi aşması ardından son haftalarda kaleme alınan yabancı menşeli raporlar da TCMB'den faiz artırımı beklemeye başladılar. Montan olarak da 500 baz puanın ön plana çıktığını görüyoruz. TCMB'nin geçen hafta yapmış olduğu miktarsal sıkılaştırma adımları sonrası zaten piyasa faiz hadlerinde gözlü görülür bir yükselişin yaşadığını bu nedenle de Perşembe günü sonuçlanacak olağan PPK toplantısında faiz oranlarının %45 seviyesinde sabit tutulup atılan adımların etkilerinin gözlemleneceği düşünüyoruz. USDTRY kurunun bankalararası piyasada yeni haftaya 32,30 seviyesinden başladığını, 5 yıl vadeli CDS risk priminin ise 312 baz puanda olduğunu not edelim. 
  • Küresel mali piyasalar açısından da mevzuu üç aşağı beş yukarı aynı. ABD'de geride bıraktığımız hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde sonuçlanan enflasyon verileri ardından FED'in Çarşamba gecesi sonuçlanacak olağan FOMC toplantısında faiz oranlarının sabit tutulacağına kesin gözüyle bakılsa da, Başkan Powell'ın mikrofon karşısında kullanacağı üslup ve beraberinde satır aralarında vereceği mesajlar kadar üyelerin tahminleri de önem arz edecektir. Bu sabah itibariyle, vadeli kontratlar FED'in bu yıl 74 baz puan faiz indirimine gideceğini, ilk faiz indiriminin ise %53 ihtimalle Haziran ayında gerçekleşeceğine imkân tanıyor. Benzer bir şekilde, Avrupa'dan da ilk faiz indirimi için oklar Haziran ayına işaret ederken (%64 ihtimal), 2024 yılında toplam faiz indirim beklentisi 85 baz puan.
  • A︎BD enflasyon verileri ardından morali bozulan küresel piyasaların geçen haftayı keyifsiz bir şekilde tamamladıklarını not edelim. FED'in faiz indirme hatta bilanço daraltma ihtimaline sıkı sıkı sarılan faiz getirisi olmayan altın ve bitcoin gibi enstrümanlar sırası ile 2,195 ve 73,600 dolar seviyesine kadar ilerlemesi ardından 2,146 ve 68,500 dolar seviyelerine kadar geri çekildiler. Altın için 2,070 dolar seviyesinin altında haftalık kapanış görmememiz kaydı ile 2,550 dolar hedefimizde şimdilik bir değişiklik bulunmuyor. Bitcoin'de ise yükseliş potansiyeline hâlen daha inanmaya devam ediyoruz. 
  • Risk iştahı denince akla gelen ve teknoloji hisselerinin işlem gördüğü ABD'nin Nasdaq endeksi son 2 haftayı düşüşle tamamlarken, yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya piyasalarında daha ılımlı bir başlangıç görüyoruz. Asya hisseleri, Çin'de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlarının sürpriz bir şekilde arttığını göstermesi ardından güçlenirken, ABD, Japonya, İngiltere, İsviçre, Norveç, Avustralya, Endonezya, Tayvan, Türkiye, Brezilya ve Meksika merkez bankalarının tümü bu hafta toplanıyor. Her ne kadar birçoğunun istikrarlı kalması beklense de, sürprizler için de pek çok alanın var olduğunu not edelim. Mesela, Japonya Merkez Bankası'nın sekiz yıllık negatif faiz oranlarını sona erdirmesi beklenirken, ABD'deki faiz indirimlerinin daha yavaş bir seyir izleyeceği endişesi hâkim. TCMB'den faiz artırımı bekleyenlerin de sayısı pek de az değil. Yatırımcılar, bu kadar değişik kombinasyonların içinde adeta mayın tarlasında gezinmeye çalışır bir şekilde haftaya başlıyorlar. 
  • Dolar bir nebze de olsun bu karmaşıklıkta güçlü kalmayı denerken, erken sonuçlara göre seçimleri büyük bir farkla kazanan Putin, 5. kez devlet başkanı seçildi. Zafer konuşmasında Rusya'nın hedeflerine ulaşmada durdurulamayacağını belirtirken, 3. Dünya Savaşı uyarısı da yaptı! 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kutlu olsun diyerek bugün de bültenimizi tamamlayalım.
 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.