1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Pişmanım…”
“Pişmanım…”

“Pişmanım…”

Cezaevinde yaşanan hayatlara bu kez “tecavüz” suçundan mahkum olmuş Erkut Latif ile devam ediyoruz. Yaptığı hatanın bedelini ömründen çaldığı 10 yılla ödüyor Erkut Latif…

A+A-

Didem MENTEŞ
“Pişmanım” dese de çok geç artık Erkut Latif için… Tam 8 yıldır “tecavüz” suçundan dolayı içeride ve dışarıya çıkması için 2 yılı daha var… Cezaevi’nin eskilerinden sayılan mahkumlarından… Cezaevinde 8 yıl boyunca pek çok şey görmüş, çok şey yaşamış bir kişi Erkut Latif. En büyük endişesi ise cezaevinden çıktıktan sonra ‘iş’ bulamamak. 2006’dan beri cezasını çekiyor ama Hükümet yetkililerinden “Af Yasası”nı gündeme getirmesini bekliyor. “Defalarca şartlı tahliyeden yararlanmak için yazı gönderdim, belge sundum ama ne bir cevap aldım ne de şartlı tahliyeden yararlanabildim diyor ve yetkililerin cezaevindeki seslere kulak vermesini istiyor…

Ömründen 10 yıl çaldı
Cezaevinin atölyeler bölümünde Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne gönderilmek için üzere ‘büyük kuş kafesi’ yaparken karşılaşıyoruz Erkut Latif ile… Cezaevinin ‘çekinmeden konuşan isimlerinden’ olduğunu öğreniyoruz. Yıllar önce yaptığı hatanın bedelini 10 yıl yatarak ödeyecek Erkut Latif. Bunun çoğu pişmanlıkla geçmiş durumda... Tel duvarlar ardında, kendi hayatından çaldığı 10 yılın sonrasında yaşamını nasıl idame ettireceğini düşünüyor. Cezaevi’nde günlerin iyi geçtiğini ama yinede zorluklar yaşandığını aktarıyor. Cezaevine nazaran daha çok dışarıdaki yaşamda kendini nelerin beklediğini bilmediğinden korkuyor. Mahkumlara sahip çıkılmasını, yol gösterilmesini bekliyor. Pişman olan insana bir şans daha verilmesini istiyor…

“Cezaevinden sonra yeni bir hayat istiyor”
Bizleri görür görmez şartlı tahliye ve ceza yasasından söz ediyor Erkut Latif. Ceza Yasasının çok eski olduğunu infaz sisteminin başka ülkelerde olmadığından yakınıyor. Erkut Latif’in düşüncelerini paylaşamadan yeni Ceza Yasası geçtiğimiz günlerde Meclisin onayından geçmiş durumda. Latif, “şartlı tahliyeden yararlanmak için 5 yıldır mücadele veriyorum, kısa bir süre öncesine kadar yazdığım dilekçeye dahi halen cevap alamadım. AB ülkelerinde bir yarı açık cezaevi ya da ıslah evleri var ama bizde bu yönde uygulamalar yok. Cezaevinden çıktıktan sonra insanlar size ‘potansiyel’ suçlu gözüyle bakıyor. İnsanları dışlamak yerine topluma kazandırma politikası sürdürülmeli. Benim isteğim cezaevinden çıkan mahkumları ellerinden tutarak doğru insanlar yanında iş imkanı sağlamak ve onları hayata kazandırmaları gerekir. Hükümet sadece suçsuzların değil suçluların da hükümetidir. Biz suç işledik cezamızı çekiyoruz ama devlette bilmeli ki dilekçe hakkına cevap vermemek 76’ıncı maddeye göre suçtur. Devlet dilekçemize cevap vermemekle suç işliyor”

“İş bulmak istiyorum”
Cezaevinde dülger atölyesinde masa, sandalye ve dolap gibi işler yaparak vaktin geçtiğini söylüyor Erkut Latif ve elinden geldikçe güzel eşyalar ortaya çıkarıyor. Cezaevinden memnun olsa da dışarıdaki ‘özgürlüğü’ özlemiş durumda. “Burada dışarıda görmediğim her şeyi gördüm, bilmediğim şeyleri öğrendim. Artık insanın gözüne baktığım zaman kimin suç işleyip suç işleyemeyeceğini anlayabiliyorum ve dışarıda bu kişilerle rast gelirsem kendimi uzak tutabilecek durumdayım” diyor Erkut Latif.  İnsanların mahkumlara potansiyel suçlu olarak bakmamasını istiyor. 8 yıldır dışarıdaki hayatı görmüyor, demir parmaklıklar ardından gökyüzünü izliyor. Cezaevinde hayat zor geçse de dışarıdaki hayatta yaşanan sıkıntıları da dile getiriyor. Ülkenin durumunun ne olduğunu, gelecekte nasıl iş sahibi olabileceğini düşünüyor ve iş bulamaması halinde ülkeden göç etmeyi düşünüyor.

Bu haber toplam 5870 defa okunmuştur
Etiketler : ,