1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Pişirecek aşları var ama mutfakları yok”
“Pişirecek aşları var ama mutfakları yok”

“Pişirecek aşları var ama mutfakları yok”

Lapta’da yaşam mücadelesi veren aile, tavanı tadilat bekleyen, elektrik, su, banyo ve tuvaleti olmayan derme çatma bir evde günlerdir yardım eli bekliyor. ..

A+A-

Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Girne Gönüllüsü Cemal Özcömert;

“Babanın mesleği var, ev için gerekli malzemeler alınınca kendisi evinin tadilatını yapacak. Tek amacımız okul açılmadan ve havalar soğumadan evi yaşanabilir hale getirmek. Her alanı etkileyen ekonomik kriz, yardımlaşmaları da olumsuz etkiledi.”

Aileye yardım eli uzatılması gereken acil konular:

  • Evin yaşanabilir hale getirilmesi;
  • Mutfak için mutfak dolabı,
  • Duvarların fayans döşenmesi,
  • Tavan için bakım ve sağlamlaştırma,
  • Banyo,
  • Tuvalet,
  • Su tesisatı, düzenlemesi ve
  • Çocukların okul alışverişi.

 

Fehime ALASYA

İnşaat işçisi bir baba, beyin felci geçirip yedi yıldır sandalyeye bağımlı yaşayan, bakıma muhtaç bir anne ve 19,18, 16, 14 ile 10 yaşlarındaki beş çocuk…

Tavanı tadilat bekleyen, elektrik, su, banyo ve tuvaleti olmayan derme çatma bir evde 13 günü aşkındır Lapta’da yaşam mücadelesi veren bir aile.

Yokluk içinde bir arada kalmaya çalışan ailenin tek istediği, kimseye muhtaç olmadan yaşam sürmek.

 

q1-008.gif

 

Kış gelmeden tadilat yapılmalı

Aileye yardım eli uzatan Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, başlatılan yardım kampanyasına bazı gönüllülerin destek olduğunu belirtirken buna karşın henüz yeterli yardımın sağlanamadığını kaydetti.

Aile ve içinde bulundukları durumla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Girne Gönüllüsü Cemal Özcömert, tek amaçlarının soğuk ve yağmurlu kış aylarına girmeden evin tadilatının tamamlanması olduğunu kaydetti. Yıllardır adada yaşayan babanın vatandaş olmak için gün saydığını anlatan Özcömert, bu konuda yetkililere yardım çağrısında bulunurken, yardımseverlerden de evin yaşanabilir hale getirilmesi içinse malzeme konusunda destek istedi. 

 

Aile dramı…

İnşaatlarda gündelik işçi olarak çalışan baba günübirlik işlerle evine erzak götürse de pişirebilecek bir mutfakları yok, yatakları var ama koyacak bir odaları yok…

Üçü okul çağında olan çocukların yanı sıra annesine bakabilmek için eğitiminden feragat eden 18 yaşındaki kız çocuğu ve vatandaş olmadığı için derme çatma işlerde çalışarak aile ekonomisine katkıda bulunmaya çalışan 19 yaşındaki en büyük erkek çocuk… 

Yaşanılmayacak durumda olan evde zarar görmemesi için ailenin yakın dostlarında kalan 10 ve 14 yaşlarındaki iki çocuk…

 


 

Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Girne Gönüllüsü Cemal Özcömert:

 

“Kış gelmeden başlarını sokacak bir yerleri olsun”

 

Aile ve içinde bulundukları durumla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Zeytin Ağacı Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Girne Gönüllüsü Cemal Özcömert, tek amaçlarının soğuk ve yağmurlu kış aylarına girmeden evin tadilatının tamamlanması olduğunu kaydetti.  Özcömert, açıklamasında şunlara değindi:

“Bu aile yaklaşık bir buçuk yıldır bizim yardımlarımızın altında. Anne yedi yıl önce beyin felci geçirdi, kafatasının bir kısmı yok, protez takıldı, vücudu kabul etmedi, başının sol yanında sadece deri bulunuyor. Anne sandalyeye bağımlı, sandalyesi, hasta yatağı, birçok tıbbi ihtiyacı tarafımızca falan karşılandı.”

q2-005.gif

 

“Birbirlerinden ayrılmış durumdalar”

Ailede beş çocuk var; biri 19 yaşında erkek, biri annesine bakmak için okulu bırakmak zorunda kalan 18 yaşında kız, 16 ve 10 yaşlarında iki kız ve 14 yaşında bir oğlan.

Çocukların üç tanesi okuyor. Erkek çocuk da okumadığı için cezaya girmiş durumda, oturum izni çıkaramıyorlar, mecburen gündelik veya yarı zamanlı işlerde çalışıyor. Baba da aynı durumda.

Yaz döneminde diğer çocuklar anneye bakabildiği için 18 yaşındaki kız çalışıp aileye maddi destek olmaya çalışıyor.

10 yaşında ve 14 yaşlarındaki çocuklar yakın dostlarında kalıyor, aile de birbirinden ayrılmış durumda.

Baba vatandaş olsa hayatları çok daha güzel olacak, iş konusundaki sıkıntılarını atlatmış olacaklar. Babanın mesleği var, malzemeler alınınca kendisi evini yapacak.”

 

Yardım kampanyasına destek yok!

“Ayın dördünden beridir kampanya başlattık ama hiçbir katılım yok. Sanırım vatandaşlarımız hala tatilde bir de her alnı etkileyen ekonomik kriz, yardımlaşmaları da olumsuz etkiledi. Herkesin sıkıntısı artmışken insanlar başkasının derdine derman olmakta da zorlanılıyor.

Tek amacımız okul açılmadan ve havalar soğumadan evi yaşanabilir hale getirmek. Yağmur yağsa tüm eşyalar harap olacak. Aileye evin yaşanabilir hale getirilmesi için, mutfak için mutfak dolabı, duvarların fayans döşenmesi, tavan için bakım ve sağlamlaştırma, banyo, tuvalet, su tesisatı, düzenlemesi ve çocukların okul alışverişi gibi konularda acilen yardım eli uzatılmalı.

Elektrik ve banyo yapımı için çeşitli girişimlerimiz oldu. Çalışmalar başlamak üzere. Bize söz veren şahıslardan malzeme yardımı bekliyoruz. Malzeme geldiği anda çalışmaların başlaması için birçok gönüllü var. Zaten baba da kendisi inşaat işçisi, o da evi için çalışacak. 

Aile çok gururlu, kendi yağlarıyla kendi ciğerlerini kavurmaya çalışıyorlar. Bizler de en azından acil ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz ki yağmurlar gelmeden başlarını sokacak bir yerleri olsun. Pişirecek aşları var ama mutfakları yok, yatakları var ama odaları yok, tuvalet, banyo, tavanları yok.     

Baba günlük inşaat işçisi, vatandaşlık almak için gün sayıyor. Vatandaş olabilmesi için tüm prosedürleri hazır, hiçbir engeli yok, bekliyor.”  

 

Eğitim alanında yardım bekleyen 280 çocuk!

“Dernek olarak önceliğimiz bu ailemiz ve ada genelinde bizden eğitim alanında yardım bekleyen 280 çocuk. Bu konularda halktan etkin bir destek göremedik. Geçen yıl bu zamanlarda tüm çocuklarımızın okul kayıtlarından kıyafetlerine dek ihtiyaçlarının yüzde 80’ini tamamlamıştık, bu yıl ekonomik kriz bu alanda da etkili oldu.

Bu yıl derneğimize kayıtlı okul yardımı bekleyen 280 tane çocuk var. Araç gerecinden çantasına kadar yardım bekliyorlar. Kilo ile defter ve kalem alıyoruz, bu tarz yardımlar yapmaya çalışıyoruz. İngilizce kitapları, ayakkabı, kıyafet, üniformaları gibi pek çok konuda yardım bekleyen 280 çocuk… 1 hafta içinde 3 kez yönetim kurulumuzu topladık, ne yapabiliriz, nasıl çözüm bulabiliriz diye bakıyoruz, şu anda derneğin gücü tüm çocuklarımıza yetmiyor, yardım şart.”

yeniduzen-satin-aliniz-827.jpg

Bu haber toplam 1810 defa okunmuştur