1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Pile’de “Barış ve Çiçek Festivali”
Pile’de “Barış ve Çiçek Festivali”

Pile’de “Barış ve Çiçek Festivali”

Pile bölgesindeki yüksek kanser riskine dikkat çekmek ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği'ne katkıda bulunmak amacıyla pazar günü 1. Uluslararası Pile Barış ve Çiçek Festivali düzenliyor.

A+A-

 

Pile Türk Muhtarlığı, Pile bölgesindeki yüksek kanser riskine dikkat çekmek ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği'ne katkıda bulunmak amacıyla pazar günü 1. Uluslararası Pile Barış ve Çiçek Festivali düzenliyor.

Pile Türk Spor Kulübü Bahçesi’nde gerçekleşecek festivalde konser ve dans gösterileriyle yöresel yiyecek satışı yapılacak. Etkinliklerden elde edilecek tüm gelir Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağışlanacak.

Pile Türk Muhtarı Nejdet Ermetal ile Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail bugün Lefkoşa’daki dernek binasında düzenledikleri ortak basın toplantısında festivale ilişkin bilgi verdi.

“BÖLGE RİSK ALTINDA”

Nejdet Ermetal, toplantıdaki konuşmasında, Pile köy halkının yüksek kanser risk altında olduğunu belirtti. Ermetal, “Pile köy halkı, coğrafi konumu itibarıyla, elektrik santrali, ham petrol dolum tesisleri, petrol arıtım tesisleri, askeri ve sivil uçak alanları, otoban, askeri atış alanları, mayın tarlaları, kanalizasyon arıtım tesisleri ve askeri üstlerin yoğun faaliyetlerinden dolayı riskli bir hayat sürmekte” dedi.

Bölgede ilmi bir araştırma yapılması için Birleşmiş Milletler’e öneri götürüldüğünü de kaydeden Ermetal, Beyarmudu merhum Belediye Başkanı Hüseyin Beyar’ın yaptırdığı araştırmada, bölgenin kanser riski en yüksek bölgeler arasında olduğu sonucunun ortaya çıktığına işaret etti.

Sonuçlar üzerine Avrupa Birliği yetkililerinin bölgeye ziyaret düzenlendiğini, konunun Avrupa Parlamentosu’nun dahi gündemine alındığını belirten Ermetal, “Tabii, Kıbrıs’ın güneyinde ve kuzeyinde bu konuyla artık ilgilenilmeli. Tartışıyoruz, konuşuyoruz ancak ciddi önlem aldığımız da yok” dedi.

Nejdet Ermetal, etkinliğin düzenlenmesine Pile Rum Muhtarlığı’nın yanısıra, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü ve İngiliz Üs Komutanlığı’nın da katkı koyduğunu belirtti. Ermetal, köyün coğrafi konumundan ve kanserle mücadeleye dikkat çekmek için festivalin ismini Uluslararası Barış ve Çiçek Festivali olarak belirlediklerini kaydetti.

Etkinlikler, Pile köy meydanında saat 09.00’da, kortej yürüyüşüyle başlayacak. Festival süresince halk dansları gösterileri yapılacak, İngiliz Askeri Üsleri Bandosu, Grup Bariya, Enver Ermetal ve Cem Kafkas da sahne alacak.

KOCAİSMAİL

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ise derneğin kanser hastalıklarına yönelik çalışmaları desteklediğini belirtti. İstatistikî bilgi olmadan detaylı bir çalışmanın yapılmasının mümkün olmadığını kaydeden Kocaismail, ülkenin, kanserle ilgili coğrafik çalışma yapılmamasının büyük eksiklik olduğunu belirtti.

Kocaismail, yetkilileri, konu üzerinde başlatılan çalışmaların erken bir zamanda tamamlanması için çaba göstermeye çağırdı.

Her gün yeni kanser hastalarının derneğe başvurduğunu belirten Kocaismail, Pile Türk Muhtarı Necdet Ermetal’e, geçmişten bugüne derneğe yönelik hassasiyetinden dolayı teşekkür etti.

(TAK)

Bu haber toplam 1711 defa okunmuştur