1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. PEYZAJ MİMARI DA "KAÇAK" ÇIKTI
PEYZAJ MİMARI DA KAÇAK ÇIKTI

PEYZAJ MİMARI DA "KAÇAK" ÇIKTI

Peyzaj Mimarları Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yapılan kaçak inşaatta gerçekleştirilen peyzaj çalışmasında odaya kayıtlı herhangi bir mimar ile çalışılmadığını açıkladı.

A+A-

Peyzaj Mimarları Odası’ndan konuyla ilgili bugün yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle;
“Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde bir süredir inşaat faaliyetleri devam etmektedir. İzinsiz, onaysız olarak devam eden söz konusu inşaatta, peyzaj çalışmaları da sürdürülmekte olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.
Oysa ki bu kapsamda odamıza kayıtlı herhangi bir peyzaj mimarı ile çalışılmamıştır.
Halbuki 2014 yılı mart ayında KTMMOB’nin 16. Odası olarak kurulan Peyzaj Mimarları Odası çatısı altında kayıtlı 20’den fazla meslektaşımız mevcuttur.

Projenin yasal açıdan önemli noksanlar içeriyor olmasının yanı sıra, devletin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı’nın ülkemizde mevcut olan bilgi ve deneyimi göz ardı etmiş olması ve tercih etmemesi bir talihsizliktir.

Şöyle ki bir peyzaj proje çalışmasında bölgenin ve o yörenin yerel dokusunu ve kaynaklarını iyi etüt etmek gerekmektedir. Özellikle bitkisel malzeme seçiminde iklime uygun bitki türleri seçebilmek önemli bir koşul olarak karşımıza çıkmaktadır. Aksi takdirde bölgenin özelliklerine uyumlu olmayan yapısal ve bitkisel malzeme seçimi durumunda proje maliyetinin pahalı olmasının yanı sıra, sürdürülebilir planlama ilkelerine de ters düşülmektedir. Örneğin seçilen bitki türlerinin farklı iklim koşulları sebebiyle proje yerine uyum sağlayamaması ya da ilave bakım giderlerine ihtiyaç duyması söz konusudur.

Söz konusu çalışmada da ülkemizdeki mevcut verileri yeterince gözlemleyip tespit edecek kadar bilgi birikimi ve deneyim olmadığını düşünmekteyiz. Ayrıca ülkemizde yurtdışından bir meslektaşımızın çalışması için, ilgili yasalar uyarınca, eğer uygun görülürse, odaya geçici üyelik statüsü alması zorunluluğu da bir diğer husustur.

Bu konuyu kamuoyuyla paylaşmayı elzem gördüğümüzü belirtmek isteriz. Ayrıca devlet kurumlarını sivil toplum örgütlerinin ve meslek kuruluşlarının varlığını ve önemini idrak etmeye çağırıyoruz. Böylece toplumumuzun mevcut potansiyelini ve yeteneklerini göz ardı etmeyecek uygulamalara imza atmak mümkün olacaktır.”

YD

Bu haber toplam 2928 defa okunmuştur