1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Petrol fiyatları 4 yılın zirvesinde”
“Petrol fiyatları 4 yılın zirvesinde”

“Petrol fiyatları 4 yılın zirvesinde”

Kıbrıs İktisat Bankası LTD. Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu: “Petrol fiyatları 4 yılın zirvesinde”

A+A-

Kıbrıs İktisat Bankası LTD. Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, günlük piyasa analiz ve yorumunda, Brent cinsi petrolün varil fiyatının 4 yılın zirvesine yükselirken, Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin de dün % 3,11 ile son 7 yılın en yüksek seviyesine yaklaştığını işaret etti.

Türk mali piyasalarının son günlerdeki ‘iyimser olma’ isteğine işaret eden Kıbrıs İktisat Bankası LTD. Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, devam eden TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretine, FED’in açıklayacağı faiz kararına ve Rahip Brunson Davası’na ilişkin gelişmelere yönelik beklentilere de değindi.

Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şöyle:

  • Türk mali piyasalarının son günlerde iyimser olma isteğini dikkat çekiyor. Piyasalar açık bir şekilde bardağın dolu olan kısmını görmeye gayret sarf ediyor. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primlerinde abartılı yükselişten sonra gerileme dikkat çekiyor (bakınız grafik) 
  • TL ve TL cinsi varlıkların ucuzlaması, temel argüman olarak görülüyor. Bu bağlamda, hisse senedi piyasasında bankacılık endeksinin TCMB kararından bu yana (son 7-8 günde) yaklaşık % 20 prim yaptığını altını çizmek gerekiyor 
  • TCMB’nin agresif faiz adımı ve OVP / YEP’te ortaya konulan 2019 ılımlı büyüme projeksiyonu ardından gözler diplomasi cephesine çevrildi 
  • Piyasalar, hafta başında, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, Rahip Brunson konusunda açıklamalarını satın almış, USD/TL kuru sert bir şekilde 6,05 seviyelerine kadar gerilemişti. Akabinde, Pompeo’nun sözlerinin iyi niyet kapsamında olduğunun anlaşılması ardından, dün USD/TL kuru günü yükselişle tamamladı 
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti devam ediyor. Dün ABD Başkanı Trump ile kuliste ayaküstü bir görüşme gerçekleştiği okuyoruz. Lakin somut anlamda bir konunun görüşülmediği kanaatindeyiz. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ardından yarın Merkel ile görüşmek üzere Almanya ziyareti takip edilecektir 
  • Döviz piyasasında kurumsal kaynaklı döviz talebinin ise devam ettiğini görüyoruz. USDTRY kuru son günlerde 6 seviyesine doğru yaklaşsa da, bu seviyelerden gelen kurumsal kaynaklı alımlar ile bir türlü 5’li seviyelere gerileyemediğini not etmek gerekiyor. Kurun 6,01 – 6,10 aralığında bölgesini aşağı geçebilmesi durumunda, aşağıda 5,70 seviyesinin önünün ilk etapta açılacağını düşünüyoruz. Kısa vadede, iyimser tek beklentinin ise Brunson davasına ilişkin gelişmeler üzerine odaklandığını da not etmek gerekiyor 
  • FED'in 2 günlük toplantısı bugün bitiyor ve faiz kararı TSI21.00'de açıklanacak. 25 baz puan faiz artırımı kesin. Üyelerin geleceğe yönelik faiz tahminleri ile Başkan Powell'in basın toplantısı dikkatle izlenecek (bakınız grafik) 
  • Brent cinsi petrolün varil fiyatı 4 yılın zirvesine yükselirken, Amerikan 10 yıllık tahvil faizi dün % 3,11 ile son 7 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı (bakınız grafik)

 
USD/TRY
 
Saatlik grafik

6,33 seviyesinden başlayan ve 6,05 seviyesine varan düşüşün düzeltme seviyelerini grafikte işaretli. Dün de test edilen en önemli seviyesinin, 6,22’ler civarında olduğunu görüyoruz (% 61,8)

grafik-1.jpg
Kaynak: Reuters

Günlük grafik

USD/TRY kurunda günlük grafiklerde sıkışma devam ediyor. Bugün özelinde aşağıda 6,05 - 6,08 ; yukarda ise 6,22 – 6,24 seviyelerini takip edeceğiz

grafik-2.jpg
Kaynak: Reuters

Brent cinsi petrol
 
Petrol fiyatları 4 yılın zirvesinde. İran’a yönelik ambargo ve küresel büyüme tahminlerinin yanında OPEC’in üretimi artırmaması, Brent cinsi kuzey denizi petrolün varil fiyatını 83 dolara ile Kasım 2014’ten bu yana en yüksek düzeye itti.

grafik-3.jpg
Kaynak: Reuters

ABD 10 yıllık tahvil
 
Amerikan 10 yıllık tahvil faizi dün % 3,11 ile son 7 yılın en yüksek seviyesine yaklaşıldı. Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, 1980’lerden gelen mavi alan ile gösterilmiş sıkışma, son haftalarda yukarı yönlü geçildi. Bu tablo gelişmekte olan ülke para birimleri açısından riskli bir duruma işaret ediyor. Netice itibarı ile, risksiz faiz oranı olarak takip edilen ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dış finansman ihtiyacı içinde olan ülkelerin borçlanma maliyetleri üzerinde yükseliş manasına geliyor.

grafik-4.jpg
Kaynak: Reuters

Türkiye 5 yıl vadeli CDS primi 
 
Yabancı yatırımcının Türkiye algısını ölçen 5 yıl vadeli kredi temerrüt primi, yani 5 yıl vadeli Türkiye tahvilini sigortalama primi, yılbaşında 150’li seviyelerden, geçen haftalarda 580 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Bu seviye, 2008 küresel krizden bu yana görülen en büyük yükseliş idi. CDS priminin yükselmesi, risklerin arttığı anlamına geliyor. TCMB kararı ve YEP ardından piyasaların diplomasi cephesinde de buzların eriyeceği beklentisini tekrar satın alması ile bu sabah 378 seviyesine gerileme görüyoruz.

grafik-5.jpg
Kaynak: Reuters

FED toplantısını beklerken, Dolar endeksi gerilemeye devam ediyor
 
FED’in 2 günlük toplantısı bugün bitiyor ve faiz kararı TSI21:00'de açıklanacak. 25 baz puan faiz artırımı kesin. Üyelerin geleceğe yönelik faiz tahminleri ile Başkan Powell'in basın toplantısı dikkatle izlenecek. Teknik cephede ise, Omuz Baş Omuz (OBO) formasyonu sergileyen Dolar endeksinin gerilemesini bekliyoruz.

grafik-6.jpg
Kaynak: Reuters

Bu haber toplam 1497 defa okunmuştur