1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. PARSEL PARSEL ÜNİVERSİTE!
PARSEL PARSEL ÜNİVERSİTE!

PARSEL PARSEL ÜNİVERSİTE!

“Bu kadar üniversite fazla değil mi?” eleştirilerine kulak tıkayan Azınlık Hükümeti, tartışmaların göbeğinde, 3 bin dönümlük ‘ÜNİVERSİTE ŞEHRİ’ için kolları sıvadı

A+A-

Ayşe GÜLER

UBP-DP Azınlık Hükümeti, İskele’de yeni bir emirname yayınlayarak, 3 bin dönümlük arazi üzerine ‘ÜNİVERSİTE ŞEHRİ’ kurmak için düğmeye bastı.

Kamuoyunda Rauf Denktaş Üniversitesi ile ilgili sert tartışmalar sürerken, Ekonomi Bakanı Sunat Atun’un babası Ata Atun’un ortağı olduğu ‘Uluslar arası Aydın Üniversitesi’nin de içerisinde yer alacağı arazilerde çalışmalar başladı.

Şu anda parselasyon çalışmalarının sürdüğü araziler, 100 veya 150 dönümlük dilimlere ayrılacak, Kıbrıs’ın kuzeyinde üniversite açmak isteyen şirketlere verilecek.

Ata Atun’un da ortağı olduğu ‘Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin içerisinde yer alacağı arazilerde çalışmalar başladı, yeni emirname için perde gerisinde faaliyetler hızlandı.

Şehir Planlama Dairesi yanı sıra İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı bu konuda ortaklaşa bir çalışma yürütüyor.

Çalışmaların sona ermesinin ardından Bakanlar Kurulu’nda, İskele bölgesiyle ilgili yeni bir emirname yayımlanması da gündeme gelmiş olacak.

UBP-DP Azınlık Hükümeti, İskele’de yeni bir emirname hazırlayarak, 3 bin dönümlük arazi üzerine ‘ÜNİVERSİTE ŞEHRİ’ kurmak için düğmeye bastı. Bölgedeki araziler parsel parsel dağıtılacak.  

‘Ön izin’ görüşüldü, henüz verilmedi…

Ekim 2016’da, Ekonomi Bakanı Sunat Atun’un babası Ata Atun’un hem rektörü hem de ortağı olduğu ‘Uluslar arası Aydın Üniversitesi’ Ltd’nin ÖN İZİN başvurusuyla ilgili Ön Değerlendirme Kurulu önceki gün toplandı.

Gergin geçtiği öğrenilen toplantıda, söz konusu üniversite ile ilgili ‘ön iznin’ görüşüldüğü, ancak verilmediği de öğrenildi.

Şirketten, bazı evraklar istendiği, üniversitenin kurulacağı alanda parselasyon sıkıntısı yaşandığı da elde edilen bilgiler arasında.


 

Tartışmaların odak noktasındaki isim, Profesör Ata Atun:
“Oğlum bakan diye bir dükkan açamayacak mıyım?”

Tartışmaların odak noktasındaki isim, Profesör Ata Atun, YENİDÜZEN’e konuştu.
Kamuoyundaki eleştirilere yanıt veren Atun, “Oğlum bakan veya milletvekili diye ben hayat boyunca hiçbir şey yapmayacak mıyım?  Bir dükkan açamayacak mıyım? Kendime ait bir iş yeri kuramayacak mıyım?” diye sordu.Atun, oğlu, Ekonomi Bakanı Sunat Atun ile sürecin başından beri görüşmediklerini de dile getirerek,  “Sunat bey hiç bu işe bulaşmadı” dedi.

Tartışmaların odak noktasındaki isim, Profesör Ata Atun ise, YENİDÜZEN’e konuştu. Kamuoyundaki eleştirilere yanıt veren Atun, “Oğlum bakan veya milletvekili diye ben hayat boyunca hiçbir şey yapmayacak mıyım?  Bir dükkan açamayacak mıyım? Kendime ait bir iş yeri kuramayacak mıyım?” diye sordu.

Üniversite şirketinde hissedar olmasındaki etik olmayan tarafın ne olduğunu da soran Atun, “Bir şirkete hissedar olsam, bu benim oğlumu mu etkiler? Aslında bu çok ayıp, son derece çirkin bir yaklaşım… Oğlum bakan veya milletvekili diye ben hayat boyunca hiçbir şey yapmayacak mıyım?  Bir dükkan açamayacak mıyım? Kendime ait bir iş yeri kuramayacak mıyım?” diye sordu.

“2019 yılındaki YÖK kitapçığına girmek istiyoruz”

Atun, söz konusu arazinin Şehir Planlama Dairesi tarafından tespit edildiğini, İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’nın bu konuda ortaklaşa bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından konunun Bakanlar Kurulu’na gideceğini ve emirname çıkacağını dile getiren Atun, İskele’de de Haspolat Sanayi Bölgesi ya da Lefkoşa Sanayi Bölgesi gibi bir bölge ilan edileceğini kaydetti.

Atun,  çalışmanın tamamlanmasıyla yol ve parseller hazırlanacağını ve arazilerin verileceğini de kaydetti,  her şeyin normal gitmesi halinde 2019 yılındaki YÖK kitapçığına girmek istediklerini sözlerine ekledi.

“Ben büyük hissedarım, diğerleri küçük hissedar diye bir şey yok…”

Atun, rektörü ve aynı zamanda ortağı olacağı Uluslar arası Aydın Üniversitesiyle ilgili henüz ne öz izin ne de üniversite kampusunun kurulacağı arazinin alınmadığını söyledi.

Eğitim Bakanlığı’na yaptıkları başvurunun sonucunu beklediklerini belirten Atun, üniversite ile ilgili detayları da paylaştı.

Atun, “Üniversite İskele bölgesine kurulacak. Hükümet, İskele bölgesini üniversiteler şehri yapmak istiyor. Bu nedenle de orada büyük bir araziyi, kurulacak üniversitelere ayırdılar” dedi.

Üniversite başvurusu yapanın kendisi değil, İstanbul Aydın Üniversitesi olduğunu da dile getiren Atun, şöyle konuştu:  “Bana sadece rektörlük teklif ettiler. Evet benim de cüzi bir hissem var. Bunun da gerekçesi; Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi yöneticilerin şirketin başarılı olmaları için hissedar yapılmasıdır. Yüzde 3, yüzde 5 gibi hisseler verilir. O da kendisini teşvik etmesi içindir. Yoksa ben büyük hissedarım, diğerleri küçük hissedar diye bir şey yoktur. Tam tersine…”

“Yurt dışından gelip KKTC’de üniversite kurmak isteyenlere arazi parça parça verilecek”

Üniversitelerin yerleşeceği 3 bin dönümlük arazinin 100 veya 150 dönümlük dilimler haline ayrılacağını da aktaran Atun, “Buraya üniversite kurmak isteyen, yurt dışından gelip KKTC’de üniversite kurmak isteyenlere parça parça verecekler” dedi.

Atun, özetle şöyle devam etti: “Hükümet artık Girne’ye üniversite kurulmasına karşı… İskele gibi, Mesarya gibi yerlere kurulup, oraların da gelişmesini istiyor. Bu nedenle bizimki de, Uluslar arası Aydın Üniversitesi de İskele’ye kurulacak. Parselleme işi bittikten sonra, herhalde devlet 100 ya da 150 dönümlük arazi verecek, oraya kurulacak. Arazinin ne zaman verileceği belli değil.”

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 9088 defa okunmuştur
İlgili Haberler