1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Paragadi Sea Food Restaurant (Güney Lefkoşa)
Paragadi Sea Food Restaurant (Güney Lefkoşa)

Paragadi Sea Food Restaurant (Güney Lefkoşa)

Paragadi Sea Food Restaurant (Güney Lefkoşa)

A+A-

 

Zekai Altan

Şimdi gitsem yerini bulamayacağım bir mekan... Her ne kadar da Güney Lefkoşa söylemeyi ve yazmayı sevmesem de Güney Lefkoşa olarak ifade ediyorum. Eşim ile birlikte davetli olduğum bir restorant. Özel bir yemek. Özel bir gece. Ve deniz ürünleri konusunda tat alınacak bir restorant seçildi. Gece ve lezzetler birbirini tamamladı. Paragadi Deniz Ürünleri restoranı çok karışık olmasa da benim için biraz karışık bir adres. Akşam saatinde gittiğimiz restoran, Güney Lefkoşa’da mahalle arasında... İki katlı betonarme bir mekan. Mekanın girişinde duvar üzerinde birçok ünlünün fotoğrafı asılı. Restorantta kimlerin yemek aldığını gösteren bir köşe. Buradan üst kata çıkarsınız. Üst katta iki ayrı bölüm vardır. Yemek salonları. Bir tanesi biraz dikdörtgen diğeri ise daha geniş. Tam anlamı ile bir a la carte restoranı. Tüm masa, sandalye, perde ve masa örtüleri beyaz renk. Masalarda kuverler hazır. Kuralına göre. Peçeteler de beyaz ve papaz kulahı dediğimiz modelde biçimlendirildi. Dikkatimi çeken en önemli ayrıntı kuverlerin bıçakları. Balık bıçağı. Burada deniz ürünleri mönüsü servisi yapıldığını hemen anlarsınz. 

“MADAM” KATERİNA’NIN LEZZETLERİNİ TADIN

Paragadi bilinen bir sözcük. Biz baragadi diyoruz. Baragadi rumca bir sözcük. Bara çok, gadi de gadodan gelme aşağı, yani derin demektir. Derin suda misina ile yapılan avlanmaya “baragadi” denir. Restorantın da adı Paragadi’dir. Çok temiz, hijyenik. Personel siyah renk üniformalı. Aile işletmesi. Burada diğer bir özellik Kıbrıs macunları üretiliyor. Büyük kavanozlarda restorant içerisinde teşhir ediliyor. Macunları yapan da bayan Katerina... Mal sahibi. Sempatik ve konuksever. Kendisine  “Madam” diye hitap ediyorlar. İşletmeci çocukları. Onlar mekanda yoktular. Onlarla tanışamadık. Yemek servisine başladığımız zaman mönü ve ana yemekte alacağımız balıklar anlatıldı. Burada mönü, genelde set mönü ve yalnızca deniz ürünleri servis ediliyor. Ben balık çeşitlerini inceledim. Vitrinde. Üzerlerinde de bol buz. Ana yemek seçimini servis personeline bıraktık. Çünkü deniz ürünleri mezeleri ile ana yemeğe ihtiyaç kalınmayacağı konusunda uyarıldık. İçecek olarak 2012 rekoltesinde bir şişe kırmızı şarap. Kıbrıs üzümlerinden üretilmiş. İçimi mönüye çok uygun. Dolgun bir vücuda (body) sahip. Deniz ürünlerinin tadı ile mükemmel bir uyum sağlıyor. Ve sırası ile de servis başladı.

VE SERVİS

Önce nefis sıcak bir balık çorbası. Çipura ve levrek balık başlarından yapıldı. Ve sırası ile sardelya, aferina hamsi gibi, karides, balık köfte ve balık lalangı. Kalamar ve sipga ızgara. Yengeç bacağı. Tahın da balığın sosu. Balık yumurtasından yapılmş tarama. Patlıcanlı tahın. Kıbıs mutfağında gurani de derler. Balık ile de yapılır. Genelde İskele bölgesinde yaygındır. Avakadolu salata. Salata. Bu tür mönülerin temel garnitürü yeşilliktir. Barbun yağda kızartılmış. Tümü de taze ve lezzetli. Balık şişise soğanlı ve domatesli çöp şişte servis edildi. Tel kadayıfına sarılı balık ayrı bir tat verdi. Tüm servis kuralına göre devam etti. Mönüdeki balıklar ve mezelerde kullanılan malzemeler de de damak tadını yarattı. Lezzetler mükemmel diyebilirim. Özellikle mezelerin verdiği lezzet tam bir damak tadı. Hafif ve sağlıklı bir mönü. Ana yemeğe gelince şarap ile mezeler sizi doyurur. Ağzınızdaki o tadı bozmak istemezsiniz. Paragadi restorant seçimi beni ve eşimi çok mutlu etti. İdeal bir seçim. Bu kadar güzel bir seçim beklemiyordum. Tabii burada bazı eksiklikler vardı. Onları yazmaya gerek de yok. Çünkü, hijyen, atmosfer, konukseverlik ve lezzet herşeyi örtbas etti. Katerina yani “Madam” bizimle yakından ilgilendi. Güleryüzlü ve bir Kıbrıslı. Kendisini Nitovikla otele de davet ettik. Arada kısa sohbetlerle devam eden yamekte ana yemek lahos servisi yapıldı. Fazla tadamadık. Finaller ise farklı. Madam bize kendi elleri ile yaptığı macunlardan bir buket yani bir tabakta karışık macunlar ikram etti. Meyve tabağı, benim favorim sufle ve dondurma ile şammali. Çok geniş bir mönü. Evet buraya gidin ve Paragadi restorantın lezzetlerini tadın. Eğer Katerina da ordaysa onunla tanışın. Nefis deniz ürünleri lezzetleri sunan bir mekan. Tavsiye ederim. 

TEL:99 333 332 22 491 310 – 22 311 694
ADRES: 3 NİOVİS STREET, AYİOİ OMOLOGİTES 1086 NİCOSİA-CYPRUS
E-MAİL:paragadi@cytanet.com.cy

Bu haber toplam 3661 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 197. Sayısı

Adres Kıbrıs 197. Sayısı