1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Para transferi İHMALE AÇIK
Para transferi İHMALE AÇIK

Para transferi İHMALE AÇIK

Kooperatif Merkez Bankası’nın içerisinde 3 Milyon TL bulunan para taşıma aracının kar maskeli ve silahlı iki kişi tarafından kaçırılması, ‘bankalardaki güvenlik sistemini’ tartışmaya açtı

A+A-

Ayşe GÜLER

Kooperatif Merkez Bankası’nın içerisinde 3 Milyon TL bulunan para taşıma aracının kar maskeli ve silahlı iki kişi tarafından kaçırılması,  ‘bankalardaki güvenlik sistemini’ gündeme taşıdı.

Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren 22 bankadan sadece birkaçının ‘zırhlı araçlarla’ para nakil işlemi gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Ülkede 1,5 yıldır çalışmalarını yürüten Bantaş isimli bir şirketin bazı bankalara özel güvenlik sistemine yönelik hizmet verdiği ve nakil sırasında olağanüstü güvenlik önlemi aldığı öğrenildi.

Geriye kalan bankaların ise para taşıma işlemlerini kendi imkanları ile yaptığı kaydedildi.

Öte yandan bankaların, yüklü miktarda para taşıma işlemi gerçekleştirmeleri halinde polisten yardım talep edebildiklerini belirtildi.

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd. Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlüğü, önceki gün yaşanan soygunla ilgili sessizliğini bozdu, açıklama yaptı.

Belli tutarın üzerindeki tüm nakillerde Polis Genel Müdürlüğü’nden silahlı koruma alındığını ve nakillerin rutin olarak polis nezaretinde yapıldığı ifade edilirken, önceki gün yaşanan olayda polis nezaretinde sevk yapılmadığını, söz konusu ihmal için derhal soruşturma başlatıldığını belirtildi.
Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Asbaşkanı Özcan Tekgümüş ise  bankaların para transferi yaparken zırhlı araç kullanmaları yönünde yasada ‘zorunluluk’ olmadığını da vurgulayarak, “her banka nakillerle ilgili kendi içerisinde bir takım güvenlik önlemi alıyor. Büyük nakillerde polisten de yardım talep ediliyor” şeklinde konuştu.

YENİDÜZEN’e konuşan özel güvenlik şirketi sahipleri ise Özel Güvenlik Yasası’nın bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini belirterek, Güney Kıbrıs ile söz konusu suçlara yönelik karşılıklı bir işbirliği protokollü gündeme gelmesi gerektiğine dikkat çektiler.

 

Serinkan ve Ceyhan serbest kaldı
Sorgulanmak üzere önceki gün Güzelyurt Polis Müdürlüğü’ne götürülen banka görevlisi Halil Ceyhan ve Gültekin Serinkan, olayın yaşandığı günün gecesinde serbest bırakıldı.
Serinkan ve Ceyhan’ın bankadaki görevlerine devam ettiği kaydedildi.

--------------------------------------------------------------------


Soygunculardan ses yok

Öte yandan 3 milyon TL’yi alarak kayıplara karışan soyguncularda ise ses yok. Polis ekipleri bölgedeki aramalarına dün de devam etti. Ancak ekipler soyguncuların izine rastlamadı.
Bilindiği üzere olayda kullanılan araç ve para taşıma aracı ise soygundan 4 saat sonra Bostancı’da eski portakal fabrikasının batı kısmındaki patikada terk edilmiş olarak bulunmuştu.

Asker de alarmda
Soygun olayının ardından askerlerin de bölgede alarma geçtiği öğrenildi.
Sınırlarda geniş güvenlik önlemi alan asker, deyim yerindeyse bölgede kuş uçurtmuyor.

-----------------------------------------------------------

Personelin silah taşıma yetkisi yok

Bankalar dışarıdan özel hizmet almak yerine, kendi tedbirleri ile güvenliklerini sağladıklarında personeli bir dizi eğitimden geçiriyor.
Ancak alınan eğitimlerin yeterli olup olmadığı ya da nereye göre yeterli bulunduğu ise merak uyandırıyor.
Öte yandan Özel Güvenlik Yasası’nın hayata geçmemesi nedeniyle bankalardaki güvenlik personeli yanlarında silah taşıyamıyor.

--------------------------------------------------------------

Güvenlik sistemi nasıl işliyor?

Güvenlik sistemleri kapsamında para taşıyan araçların yanı sıra araçtaki görevlilere ve paraların içinde bulunduğu bavula ‘alarm’ yerleştiriliyor. Bu sistemin yanı sıra araçlara kamera sistemi de kuruluyor. Herhangi bir soygun yaşanması halinde güvenlik sistemi devreye giriyor. Böylelikle kaçırılan araçların nerede oldukları kolaylıkla bulunabiliyor, istenmesi halinde aracın kontağı da durdurulabiliyor.

--------------------------------------------------------------------

Koopbank: “İhmali olanlar görevden uzaklaştırıldı”

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd. Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlüğü, önceki gün yaşanan soygunla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı.
Belli tutarın üzerindeki tüm nakillerde Polis Genel Müdürlüğü’nden silahlı koruma alındığını ve nakillerin rutin olarak polis nezaretinde yapıldığının ifade edildiği açıklamada, önceki gün yaşanan olayda polis nezaretinde sevk yapılmadığını, söz konusu ihmal için derhal soruşturma başlatıldığını belirtildi.
Açıklamada, ihmalde sorumluluğu görülen ilgililer soruşturma neticeleninceye kadar dün itibariyle görevlerinden uzaklaştırıldığı kaydedildi.
Nakil edilen tüm tutarların sigortalandığını belirtilirken, önceki gün yaşanan olayda çalınan 3 milyon TL’nin de ‘sigortalandığı’ da ifade edildi.

“Suçluların bulunması için çalışmalar sürüyor”
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd. Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlüğü yaptığı  açıklamada, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon Türk Lirası’nın Lefkoşa’dan Güzelyurt Şubesi’ne nakli sırasında, araçları ile Lefkoşa-Güzelyurt güzergahında seyretmekte olan görevli memurları etkisiz hale getirilerek, silahlı soygun gerçekleştirildiği, taşınmakta olan para ve kullanılmakta olan aracın gasp edildiği belirtildi.
Olayla ilgili olarak Polis Genel Müdürlüğü tarafından ivedilikle soruşturma başlatıldığı ifade edilen açıklamada, yaşanan olayın açıklığa kavuşması ve suçluların bulunabilmesi için çalışmaların hassasiyetle devam ettiği vurgulandı.


------------------------------------------------------------------------------

BANKALAR BİRLİĞİ  NE DİYOR?

Tekgümüş: “Yasada zırhlı araçla nakliye zorunlu değil”

Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Asbaşkanı Özcan Tekgümüş, , bankaların para transferi yaparken zırhlı araç kullanmaları yönünde yasada ‘zorunluluk’ olmadığını da vurgulayarak, “her banka nakillerle ilgili kendi içerisinde bir takım güvenlik önlemi alıyor. Büyük nakillerde polisten de yardım talep ediliyor” şeklinde konuştu.
Tekgümüş, bankaların nakit para taşırken kendi imkanları ile güvenlik önlemi aldığını söyledi.
Bazı bankaların para taşıma konusunda özel güvenlik şirketlerinden hizmet aldıklarını ve para taşırken zırhlı araçların kullanıldığını belirten Tekgümüş, bu işlemi yapan banka güvenlik personellerinin bir dizi eğitimden geçtiğini anlattı.
Tekgümüş, buna rağmen görevlilerin silah taşıyamadıklarını ifade ederek, bankaların nakil ettiği parayı ‘sigortaladığını’ söyledi.
Zırhlı araç kullanımının maliyetli bir işlem olduğunu dile getiren Tekgümüş, Türkiye’deki bankaların üst düzey sistem ile güvenliklerini sağladığını ancak önceki gün  yaşanan soygun olaylarına benzer vakaların yaşanabildiğini sözlerine ekledi.

--------------------------------------------------------


GÜVENLİK SİSTEMLERİ UZMANI NE DÜŞÜNÜYOR?

Bulut: “Güney Kıbrıs ile işbirliği protokolü gündeme gelmeli”

Güvenlik sistemleri Uzmanı, AYRA Güvenlik Genel Müdürü Metin Bulut, Kuzey Kıbrıs’taki 22 bankanın yaklaşık 13-14’ünün, bazılarının kendi bünyelerinde bulundurdukları özel zırhlı araç ve personel ile diğerlerinin ise bu hizmeti nakit taşımacılığı konusunda uzman profesyonel bir şirketten sağladıkları, diğer kalan 8 bankanın ise bu konuda aldıkları tedbirlerin daha düşük düzeyde olduğunu açıkladı.
Türkiye’deki bankaların nakit ve değerli eşya taşıma işinin yüzde 60’ının özel şirketlere devrettiğini söyleyen Bulut,  bankaların nakit yönetiminin yüzde 90’ını ise ellerinde tuttuğunu belirtti.
Bulut, bu alanlardaki güvenlik riskleri önceden profesyonel risk analizleri ile tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Güvenlik açısından yapılan değerlendirme özellikle karayollarında nakit taşımacılığı, bankacılık ve özellikle Merkez Bankası tarafından belirlenen prosedürlerin sağlam bir hukuki zemine oturtulması gerektiğine dikkat çeken Bulut, bunun yanı sıra Güney Kıbrıs ile söz konusu suçlara yönelik karşılıklı bir işbirliği protokollü gündeme gelmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Personel silahlı, araçlar zırhlı olmalı…”
Bulut, nakit taşımacılığı konusunda görevlendirilen personelin silahlı, araçların zırhlı ve her türlü saldırıya karşı mukavemetli olması ve söz konusu sistemlerin teknolojik takip sistemleri ile donatılmasının önemine değindi.
Tehdit algılanmasının doğru yapılıp risklerin minimize edilmesinin hayati önem taşıdığını kaydeden Bulut, “CIT hizmetlerinin her aşamasında olası tüm risklere karşı uluslararası kabul edilmiş standartlarda güvenlik, önlem ve prosedürlerin uygulanması ile ancak bu süreçler güvence altına alınabilir” şeklinde konuştu.

-------------------------------------------------------------

Çelebioğlu: “Özel Güvenlik Yasası hayata geçmeli”

Çelebioğlu Güvenlik Şirketi Direktörü Mehmet Çelebioğlu, Özel Güvenlik Yasası’nın hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.
Devletin 12 yıldır özelden hizmet aldığını ancak bu konuyu yasallaştırmak adına hiçbir adım atmadığını savunan Çelebioğlu, yasanın yürürlüğe girmesi ile bankaların da güvenliklerini daha kolay sağlayacağını kaydetti.
Çelebioğlu, bankada güvenlik görevlilerinin eğitimden geçmeden hizmet verdiğini savunarak, deneyimli personel alımı yapılması gerektiğini dile getirdi.
Kendisinin bu konuyla ilgili uzun yıllardır uğraş verdiğini hatırlatan Çelebioğlu, “Ben bu konuya yönelik alt komiteye kadar gitti. Gördüklerimi, bildiklerimi yetkililerle paylaştım. Ancak hala adım atılmadı, yasa Meclis’te kadük oldu” dedi.
Çelebioğlu, geçmişte bankaların özel güvenliğini sağlamak adına hizmet verdiklerini de dile getirerek, büyük miktardaki para nakillerinde zırhlı araçların kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bu haber toplam 4638 defa okunmuştur