1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Panagia Melandrina'nın restorasyonu tamamlandı
Panagia Melandrinanın restorasyonu tamamlandı

'Panagia Melandrina'nın restorasyonu tamamlandı

Panagia Melandrina Kilisesi’nin restorasyonu tamamlandı

A+A-

Bahçeli’de bulunan “Panagia Melandrina Kilisesi”nin restorasyonu tamamlandı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Komisyonu ve BM Kalkınma Programı (UNDP-PFF) temsilcileri Kiliseyi ziyaret ederek tamamlanan proje çalışmalarını inceledi.

Ziyareti UNDP-PFF Program Menejeri Tiziana Zennaro, AB Destek Ofisi Destek Programı Sorumlusu Alessandra Viezzer, Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanları Ali Tuncay ve Takis Hadjidimitriu ile Danışma Kurulu üyeleri ve diğer yetkililer gerçekleştirdi.


Acil destek projelerinden biri
UNDP-PFF Program Menejeri Tiziana Zennaro, Panagia Melandrina Kilsesinin restorasyonunun acil destek projelerinden birisi olduğunu kaydederek, kilisenin yüksek yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlattı. Diyalog ve işbirliğinin önemine de işaret eden Zennaro, bakım-onarım çalışmalarının 2013 Nisanında başladığını ve proje için 137 bin Euro harcandığını dile getirdi.
Zennaro bu çerçevede duvarların desteklenerek güçlendirildiğini, dış cephedeki yosun ve bitki örtüsünden arındırıldığını, tavanın yağmurda su akıtmaması için önlem alındığını, tamamen kapatılarak kuşların içeriye girmesinin engellendiğini ve temizliğinin yapılarak etrafının tellendiğini kaydetti.

“İnsani ilişkiler…”
Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanı Ali Tuncay binaları restore etmekle, işbirliği ve insani ilişkiler kurulması arasında bağlantı olduğuna inandıklarını, bunun hem geçmişe bir bağlantı hem de geleceğe açılan bir kapı olduğunu ifade etti.
Karar alma aşamasında her iki tarafın, ortak çıkarlara, birbirlerinin kimliğine, varlığına ve kaygılarına saygı göstermelerinin en büyük kazanım olduğunu anlatan Tuncay, bu alandaki işbirliği ve çalışmaların Kıbrıslı Türk ve Rumların faydasına olacak diğer alanlara da yayılmasını diledi.
Tuncay 1 Mart Pazar günü Evritu’da, 18 Mart’ta da Aşağı Baf Hamamı ve Çerkez Camisine de ziyaretler gerçekleştirileceğini bilgisini verdi.
Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanı Takis Hadjidimitriu projenin hayata geçmesinde emeği bulunanlara teşekkür ederek, proje için geç kalınmış olması durumunda kilisenin bir harabeye dönmüş olabileceğini kaydetti. Hadjidimitriu önceliğe sahip projenin gerçekleşmesi ve bunun için yapılan işbirliğinin karşılıklı güven ve sevginin sonuç verdiğini gösterdiğini belirtti ve bu güven ve işbirliğinin Kıbrıs’ın kültür ve tarihinin gelecek nesillere aktarılması beklentisinde olan hem Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin hem de halkların beklentilerini karşıladığını ifade etti. Hadjidimitriu daha büyük ölçekli projeler olan Otello Kalesi, Apostol Andrea Manastırı ve Ay Panteleymon Manastırı’nın da restorasyon aşamasında olduğunu anımsattı.

---------------------------------------------------------

 

Yeni destekler

AB Destek Ofisi Destek Programı Sorumlusu Alessandra Viezzer 2012’den bu yana Avrupa Komisyonu tarafından Teknik Komitenin öncelik işleri için 6.7 milyon Euro sağlandığını anlatarak, yeni çalışmalar için yeni desteklerin de verileceğini kaydetti.
Viezzer Avrupa Birliği’nin projeleri desteklemesinin bir sebebinin de toplumlar arasında köprülerin oluşturulması olduğunu belirterek, irade olduğu sürece bir yol bulunabileceğinin gösterilmesi açısından bunun önemli olduğunu vurguladı. TAK

Bu haber toplam 1559 defa okunmuştur