1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Paket öneriler pazartesi sunulacak
Paket öneriler pazartesi sunulacak

Paket öneriler pazartesi sunulacak

Eide, daha önceden belirlenen unsurlardan oluşan paketin iki masada da görüşülmeye başlandığını belirtti.

A+A-

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Crans-Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nı müzakere değil, karar konferansına dönüştüren girişiminin ardından, pazartesi günkü 5’li toplantıda masaya 5 farklı paket önerisinin geleceği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, 3 garantör ülke, “Güvelik ve Garantiler” başlığındaki stratejik öneme sahip hususlardaki pozisyonlarının ana çerçevesini maddeler halinde listeleyerek, eş zamanlı BM’ye sunacak.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları da, geriye kalan başlıklarda askıda bekleyen konularda BM Genel Sekreteri’nin taraflarla birlikte belirlediği çerçeve dahilinde, stratejik karar gerektiren hususlara ilişkin paket önerilerini BM’ye sunacak.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının masaya koyacağı paket önerileri, “Güvenlik ve Garantiler” başlığı dahil, tüm konularda askıda bekleyen ve yeni federal ortaklığa ulaşılması için aşılması gereken stratejik öneme sahip "spesifik" konulardan oluşacak.



SAAT: 16.20

 BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, daha önceden belirlenen unsurlardan oluşan paketin iki masada da görüşülmeye başlandığını belirtti.

Eide, Kıbrıs Konferansı’nın bugünkü oturumu sırasında verdiği arada gazetecilerin sorularını yanıtında, BM Genel Sekreteri başkanlığında dün akşamki yemekte, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme götürebilecek gerekli unsurların yer alacağı bir paket anlayışının ortaya çıktığını söyledi.

Espen Barth Eide, daha önceden belirlenen unsurlardan oluşan paketin iki masada da görüşülmeye başlandığını belirtti. Eide, bunların çözümlenmesi halinde, kapsamlı bir çözümün unsurlarını  elde edileceğini kaydetti.

Sabahki görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ifade eden Eide, tarafların bugün ve yarın kendi aralarında toplanarak fikirlerini geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Eide, “Güvenlik ve Garantiler” konusunun yanısıra askıda kalan konuların ele alındığı ikinci masa toplantılarında da net unsurlar bulunduğunu belirterek, pazartesi günü devam edilecek toplantıda tarafların masaya öneri paketi koyacağını kaydetti. Eide, bu unsurların, müzakerelerin başarılı olabilmesi için olmazsa olmaz niteliği taşıdığını belirtti.

(tak)

 


İKİ GÜN YOĞUN HAZIRLIK

SAAT: 15.30

Kıbrıs Türk müzakere heyetinin bugün ve yarını, önümüzdeki haftaki konferans çalışmalarına yoğun bir şekilde hazırlık toplantılarıyla geçireceği öğrenildi.

Elde edilen bilgiye göre, heyetler arası ortak çalışma toplantıları yapılması da öngörülüyor. Türkiye ve Kıbrıs Türk heyetleri arasında bugün ortak bir çalışma toplantısı yapılması bekleniyor.

Kıbrıs Konferansı dördüncü gün toplantıları 14.00’te tamamlandı.

(TAK)


 

BASINDAN YOĞUN İLGİ

SAAT: 13.00

Sabahki toplantının ardından Eide, basının yanına giderek kısa süreli sohbet etti. Kıbrıs Zirvesini Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum medyası yanında pek çok uluslar arası basın kuruluşu da takip ediyor.

bas.jpg
foto philenews


5'Lİ TOPLANTI TAMAMLANDI

SAAT:12.50

İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında düzenlenen Kıbrıs Konferansı çerçevesinde bugün yapılan 5’li toplantı Kıbrıs saatiyle 12.00 sıralarında tamamlandı.

Konferansın, Kıbrıs’taki tarafların askıda kalan konuları ele alacağı ikinci masa toplantısıyla devam etmesi öngörülüyor.

Kıbrıs saatiyle 13.00’te başlayacak toplantının lider, müzakereci,  sözcü ve 2 müzakere heyeti üyesini katılacağı 1+4 formatında yapılması planlanıyor.

Bu arada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünkü toplantının ardından bu sabah Crans Montana’dan ayrıldı. Guterres’in pazartesi sabahı tekrardan Crans Montana’ya gelmesi bekleniyor.

(tak)


BM GENEL SEKRETERLİĞİ, KONFERANSLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin gerçekleştirdiği olumlu, “sonuç odaklı” toplantılarda, Kıbrıs’ta tarafları kapsamlı çözüme götürebilecek gerekli unsurların yer alacağı bir paket anlayışının ortaya çıktığı bildirildi.

BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dün liderler ve garantörlerin yanısıra konferansa gözlemci olarak katılına Avrupa Birliği ile bir dizi oldukça yapıcı görüşme yaptığı belirtildi.

Konferansın bu sabah siyasi seviyede devam ettiğine işaret edilen açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs insanına kapsamlı çözüm sunma çabalarına tam anlamıyla bağlı olduğu yinelendi.

Guterres’in dün gece delegasyon başkanlarıyla yaptığı “olumlu, sonuç odaklı” toplantılarda Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme götürebilecek gerekli unsurların yer alacağı bir paket anlayışının ortaya çıktığı kaydedildi.

(AA)

 

BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamanın İngilizce orijinal metni

ac.jpg
philenews


2+1 FORMATINDA TOPLANTI

SAAT:11.30

Kıbrıs Konferansı bugün de taraflar ve garantörlerin katıldığı 5’li toplantı başladı.

Cenevre saatiyle saat 10.30’da 1+1 formatıyla yapılması öngörülen toplantı, Kıbrıslı Rum liderin heyetine Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’i de eklemeyi talep etmesi üzerine, 2+1 formatıyla yapılıyor. Liderlerin müzakerecilerinin yanı sıra sözcülerinin katıldığı toplantıya garantörler de Dışişleri Bakanları seviyesinde temsil ediliyor.

(TAK)


KOTZIAS: OLUMLU BİR YÖNE DOĞRU İLERLİYORUZ 

SAAT: 11.10

İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında devam eden Kıbrıs Konferansı’nın dördüncü gününde taraflar toplantı için merkeze gelmeye başladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, toplantı girişinde şunları söyledi, “Dün mükemmel bir tartışma gerçekleştirdik. BM Genel Sekreteri masaya bazı kurallar getirdi. Olumlu bir yöne doğru ilerliyoruz”. Önümüzdeki günlere dair ise Kotzias, “Bütün hafta çalışacağız” dedi.

Gazeteci Esra Aygın, Crans Montana'dan aktarıyor; 

Bu haber toplam 4853 defa okunmuştur
İlgili Haberler