1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özyiğit: İki taraf da suçlu
Özyiğit: İki taraf da suçlu

Özyiğit: İki taraf da suçlu

Özyiğit, Kıbrıs konusunda tam da özlü müzakerelere başlanacak ve artık sonuç alıcı bir yola girilecekken bu gerilimin tırmandırılması düşündürücü bir noktadır. Birileri çözümden mi korkuyor diye sormak lazım” dedi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin adaya sismik araştırma gemisi göndermesi sebebiyle müzakerelerden çekildiğini açıklamasını değerlendiren TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, gerilim ortamlarının kimseye faydası olmadığını belirterek, Rumlar petrol ve gaz aradıkları için Türk Deniz Kuvvetleri’nin Güneye gitmesinin de, Kıbrıslı Rumların ise bunu bahane ederek görüşmelerden çekilmesinin de doğru olmadığını söyledi.

Gaz ve petrolün çözümde katalizör rol oynaması beklenirken adayı tam tersi çatışma zeminine götürmesinin hiç arzu etmedikleri bir şey olduğunu vurgulayan Özyiğit, Kıbrıs konusunda tam da özlü müzakerelere başlanacak ve artık sonuç alıcı bir yola girilecekken bu gerilimin tırmandırılması düşündürücü bir noktadır. Birileri çözümden mi korkuyor diye sormak lazım” dedi.

“KIBRIS TÜRK TOPLUMU DAHA FAZLA ÖZNE OLMALI”

Özyiğit, Kıbrıs Türk toplumunun daha fazla özne olması gerektiğini vurgulayarak, 11 Şubat belgesinde olduğu gibi konuların, Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında gidip geldiğini ve onlar arasındaki seyre göre tutum belirlendiğini savunarak “Bu doğru değil” diye konuştu.

Kıbrıslı Türklerin hükümetinin de, tüm toplumun da daha etkin konuma gelmesi gerektiğini söyleyen Özyiğit, adada Kıbrıslı Türklerin yaşadığını ve onların etkin olması gerektiğini belirtti.

“TARAFLAR BİR AN ÖNCE SAĞDUYUYLA KONUMLARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, gelinen noktanın doğru bir yaklaşım olmadığını, tarafların bir an önce sağduyuyla konumlarını gözden geçirerek, görüşmeleri engelleyecek, sabote edecek kışkırtmalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını da eleştiren Cemal Özyiğit, “Münhasır ekonomik bölgede hakkımız olduğunu iddia ediyoruz da 40 senedir aklımız nerde? 40 senedir sınırı çizdik, güneyde ne olduğunu sorgulamadık bile. Kıbrıslı Türkler Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit ortağıdır.
Kuzeyde ne olduğu Kıbrıslı Rumları; güneyde ne olduğu bizi ilgilendirmelidir” dedi.

“GERGİNLİK VE ÇATIŞMA KİMSEYE YARAMAZ”

TDP olarak, güven artırıcı önlemleri, Maraş konusu dahil, bu nedenle desteklediklerini; toplumların çatışmaya değil, uzlaşmaya, birbirlerini anlamaya ve bu doğrultuda girişimlere ihtiyaçları olduğunu ifade eden Özyiğit, gerginliğin ve çatışmanın kimseye yaramadığını vurguladı.
Cemal Özyiğit, barikatların kapatılması ihtimaliyle ilgili soru üzerine, böyle bir şey olabileceğini düşünmediklerini çünkü iki taraftaki ticaret hacminin bunun olamayacağını gösterdiğini; toplumların diyalogunun süreceğini söyledi. Özyiğit, “Ama bunun seslendirilmesi bile bir tehlikedir” diyerek, iki toplum arasında turizm, eğitim, spor ve kültürel faaliyetlerde daha çok işbirliği gerektiğini dile getirdi.
(TAK)

Bu haber toplam 1526 defa okunmuştur