1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Özyiğit: “Çözüme giden yola, köstek değil destek olunmalı”
Özyiğit: “Çözüme giden yola, köstek değil destek olunmalı”

Özyiğit: “Çözüme giden yola, köstek değil destek olunmalı”

Özyiğit: süreç olumlu ilerlemekle birlikte, çözüme kadar daha çetin bir yol bulunuyor

A+A-


Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte oluşan olumlu havanın müzakere masasına da yansıdığını, sürecin hızlı ve olumlu ilerlediğini belirterek, “Adil ve kalıcı bir çözüm tüm Kıbrıslıların yararına olacaktır. Çözüme giden yola köstek değil, destek olmak herkesin görev ve sorumluluğu olmalıdır” dedi.

Özyiğit yaptığı yazılı açıklamada, süreç olumlu ilerlemekle birlikte, çözüme kadar daha çetin bir yol bulunduğunu belirtti.

Özyiğit, “Ancak öyle görünüyor ki, her iki tarafta da olumlu süreçten rahatsız olan kesimler var. Samimi eleştirilere saygı duymakla birlikte, çözümsüzlükten beslenen ve statükonun devamı için uğraşan kesimlere halkımız asla prim vermemelidir. Toplumun aydınlık geleceği her şeyden daha önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Özellikle son dönemlerde mülkiyet ve iki kesimlilik üzerinden bilinçli veya bilinçsiz doğru olmayan eleştiriler yapıldığına dikkat çeken Özyiğit, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “41 yıl önce koçan sahibi olanlar gibi, 41 yıldır orada yaşayan insanların da hakları olduğunu”; BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nın ise “mülkiyette hakların eşit, bireysel mülkiyet hakkının hem mülkün şu anki kullanıcıları, hem de orijinal mülk sahipleri için geçerli olduğunu” açıkladığını belirtti.
“İki kesimlilik ortadan kaldırılıyor” yönündeki eleştirilerin de gerçek olmadığı görüşünü dile getiren Özyiğit, çözümün şeklinin, her iki lider ile BM Genel Sekreteri tarafından da teyit edildiği ve 11 Şubat 2014’te imzalanan ortak açıklamada belirtildiği gibi, 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasi eşitliğe dayalı, tek egemenliği, tek kimliği ve uluslararası tek vatandaşlığı içeren federasyon olacağını kaydetti.

“Nihai karar halk tarafından verilecek”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, varılacak anlaşmanın en sonunda mutlaka referanduma sunulacağını ve nihai kararın halk tarafından verileceğine dikkat çekerek, “referandum olmayacak” söyleminin yalan olduğunu, bu iddiaları ortaya atanların, olası çözümü şimdiden baltalama amacı taşıdıklarını ifade etti.
“Varılacak çözümde Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak kadar, diğer toplumun haklarını da gözeterek adil bir çözüme ulaşmanın önemli olduğunu, ancak bunun kendi haklarımızı korumayacağız anlamına gelmediğini, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da bunu net bir şekilde ifade ettiğini” belirten Özyiğit şunları kaydetti:
“Rum tarafı ‘yönetim ve güç paylaşımı’, Türk tarafı ise ‘toprak’ konusunda bazı açılımlar yapmak zorundadır. Önemli olan samimi olmak ve karşılıklı haklara saygı göstermektir. Bu doğrultudaki yaklaşımlar çözüm iradesiyle birleşirse, çözüme ulaşmak çok daha kolay olacaktır.”

(tak)

Bu haber toplam 1634 defa okunmuştur