1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ÖZLÜ MÜZAKERELER BAŞLIYOR
ÖZLÜ MÜZAKERELER BAŞLIYOR

ÖZLÜ MÜZAKERELER BAŞLIYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yeniden başlatılan müzakerelerde değerlendirme aşamasının tamamlandığını ve liderlerin çözümlenmemiş özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacağını açıkladı.

A+A-


"LİDERLER ÖZLÜ KONULARLA İLGİLİ  MÜZAKERELERE BAŞLAYACAK”

 BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yeniden başlatılan müzakerelerde  değerlendirme aşamasının tamamlandığını ve liderlerin  çözümlenmemiş özlü konularla ilgili  müzakerelere başlayacağını açıkladı.
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum liderNikos Anastasiades, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yeniden başlatılan müzakereler kapsamında yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.
BM kontrolündeki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşmeye  müzakereciler ve müzakere heyetlerinin yanı sıra,  pazartesi günü adaya gelen, dün Liderlerle görüşen ve adadan ayrılacağı cuma gününe kadar ilgili taraflarla temaslarda bulunacak olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de katıldı.
Saat 10:15’de başlayan ve 14:15’e kadar süren. görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, hazırlanan ortak açıklamayı liderler adına okudu.
Liderlerin bugün üçüncü görüşmelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in mümkün olan en erken zamanda kapsamlı bir çözüme ulaşma amaçlarını güçlü bir kararlılıkla ve ortak taahhütleri ışığında sürdürdüklerini ifade etti.
Bugünkü görüşmede liderlerin müzakerecilerin bugüne kadar yaptıkları çalışmaları gözden geçirdiklerini söyleyen Eide, 15 Mayıs’ta müzakerecilere verdikleri bazı temel çizgilerle ilgili değerlendirmeleri içeren tarama görevinin başarıyla sonlandırmalarından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Eide, değerlendirme aşamasının sonlandırılmasından sonra liderlerin artık çözümlenmemiş özlü konularla ilgili  müzakerelere başlayacağını kaydetti.
Liderlerin çözümlenmemiş özlü konuşların  müzakeresinin bundan sonra işlerinin merkezinde olacağı; bunların bütünsel ve birbirlerine bağlı şekilde ele alınacakları konusunda fikir birliğine vardığını da ifade eden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in müzakerecilerine farklı bölümlerde yer alan özlü konulara odaklanmaları görevini verdiklerini söyledi.
Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in  bunun üstünde derin bir şekilde  çalışıp, çalışmalarıyla ilgili bir raporu 29 Haziran’da gerçekleştirilecek bir sonraki liderler görüşmesinde hazır edeceklerini de dile getirdi.
Liderlerin daha önce açıklanan güven artırıcı önlemlerin uygulanmasını da gözden geçirdiklerini kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in müzakere sürecine paralel bir şekilde güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Eide, liderlerin yeni kurulan cinsiyet eşitliği komitesinin üyelerini atadıklarını da kaydetti.
Eide, Anastasiadis ve Akıncı’nın  müzakere masasındaki olumlu atmosferi yeniden teyit ederek, gecikme olmadan yol alma ve kapsamlı çözüme ulaşma  yönünde ilerleme  elde etme yönündeki kararlarını bir kez daha ifade ettiklerini  dile getirdi.
Liderlerin sonraki görüşmeleri 29 Haziran Pazartesi, 10 Temmuz Cuma ve 27 Temmuz Pazartesi günleri gerçekleştirilecek.
----------------------------------------

“29 HAZİRAN’DAN İTİBAREN ESAS MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLAYACAK”

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, müzakerelerde tarama sürecinin tamamlandığını, 29 Haziran’dan itibaren esas müzakere sürecinin başlayacağını açıkladı.
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile bugünkü görüşmesinin tamamlanmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15.00 sıralarında basına açıklama yaptı.
Akıncı, bugünkü görüşmede Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin görev kapsamının ve Türk tarafını komitede temsil edecek üyelerin belirlendiğini söyledi. Türk tarafını komitede;  Mine Atlı, Umut Bozkurt, Mine Yücel, Doğuş Derya, Ömür Yılmaz, Afet Özcafer, İzlem Gürçağ ve Derya Beyatlı temsil edecek.

“TARAMA SÜRECİ TAMAMLANDI”

Akıncı, bugün üçüncü resmi görüşmenin tamamlandığını, dördüncüsünün 29 Haziran’da yapılacağını söyleyerek, 15 Mayıs’taki görüşmede müzakerecilere verilen görevin tamamlandığını, tarama sürecinin sona erdiğini kaydetti.
Müzakerecilerden bugüne kadar yapılan çalışmalardan, 11 Şubat 2014 tarihli uzlaşmanın da çerçevesinde hangi konularda tarafların pozisyonunun ne olduğunu saptamalarının istendiğini söyleyen Akıncı, buna ilişkin belgelerin bir kısmının önceki toplantıda, diğer kısmının da bugünkü toplantıda sunulduğunu, dolayısıyla tarama sürecinin tamamlandığını vurguladı.
Akıncı, “Şimdi elimizde Akıncı-Anastasiadis belgeleri ya da uzlaşmaları diye tanımlayabileceğimiz, Türk görüşleri, Rum görüşleri ve üzerinde mutabakat sağlanamamış hususları içeren belgeler var” dedi.

“LİDERLER SÜRECE DAHA AKTİF ŞEKİLDE KATILACAK”

Liderlerin sürece daha aktif bir şekilde katılma zamanının geldiğini belirten Akıncı, 29 Haziran’dan itibaren esas müzakere sürecine başlanacağını vurguladı. Akıncı, “Hedef Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme ulaşmaktır. Zaman kaybetmek hiçbir tarafın işine gelmemektedir. Kıbrıs’ta iki tarafın da kabul ettiği, gelecek kuşakları belirsizlikten kurtaracak, Kıbrıs Türk toplumunu uluslar arası hukukun içine sokacak, iki kurucu devletin oluşturacağı federal bir yapıyı bir an önce kurmak hepimizin amacıdır” dedi.
Esas sürecin yanında, paralel bir süreçte güven artırıcı önlemlerin yürütüldüğünü söyleyen Akıncı, bugüne kadar bu konuyla ilgili ilan edilen çeşitli kararlar bulunduğunu, bunların bazılarının uygulandığını, bazılarının uygulanma sürecinde olduğunu kaydetti. Akıncı, “Bunun yanında daha başkalarını da değerlendirdik. Onlar da açıklanacak noktaya geldiğinde açıklanacaktır” diye konuştu.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ KOMİTESİ ÜYELERİ BELİRLENDİ

Akıncı, bugünkü görüşmede Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin görev kapsamının ve Türk tarafını komitede temsil edecek üyelerin de belirlendiğini açıkladı.
Komitede Türk tarafını temsil edecek üyelerin isimleri şöyle:
“Mine Atlı, Umut Bozkurt, Mine Yücel, Doğuş Derya, Ömür Yılmaz, Afet Özcafer, İzlem Gürçağ ve Derya Beyatlı”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akıncı, görüşmede, güven yaratıcı önlemler çerçevesinde elektrik şebekeleri ve GSM operatörleri konusunda yapılan çalışmaların da gündeme geldiğini kaydetti.
Akıncı, elektrik konusunda üç aşamalı bir plan hazırlandığını, bunun ilk aşamasının önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, çalışmaların devam edeceğini, herhangi bir sıkıntı bulunmadığını ifade etti.
Güven yaratıcı önlemler konusunda alınan diğer kararların da peyderpey yaşama geçirileceğini belirten Akıncı, hedefin en kısa sürede sonuç alarak, yaşama geçirmek olduğunu vurguladı.

------------------------------------------------

ANASTASİADİS “TEMKİNLİ İYİMSERLİK” BELİRTTİ

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, “hüküm süren atmosfer ve yapılan çalışmayla birlikte, Kıbrıs sorununda mutlu bir sona ulaşılabileceği konusunda temkinli iyimser olduklarını” söyledi.
Rum radyosunun haberine göre, bugün ara bölgede gerçekleşen liderler görüşmesinin ardından, Rum Başkanlık Konutuna dönüşünde basına açıklamalarda bulunan Anastasiadis, liderlerin, bugünkü görüşmede derin konulara girmediğini, bununla birlikte, müzakerecilerin bütün konuları kapsayan görüş birlikleri ve görüş ayrılıklarını kayda geçirerek, çok önemli bir çalışma yaptıklarını tespit ettiklerini belirtti.
Anastasiadis, bu durumun, ayın 29’unda gerçekleşecek bir sonraki görüşmede, önlerinde olacak başlıklarla ilgili özlü müzakereye gerçek anlamda başlamaları için, başlıkların birbirleriyle ilişkili olarak görüşülmesi temelinde de çalışma yapılması amacıyla, liderlere, daha fazla talimat verme kolaylığı sağladığını ifade etti.
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “sürecin sonuçlanmasıyla ilgili iyimserliği” konusundaki bir soruya karşılık ise Anastasiadis, çabalarının, mümkün olan en kısa zamanda Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması olduğunu söyledi ve bunun da diyaloğun gidişatına bağlı olacağını belirtti.
Müzakerenin hangi başlıklarla başlayacağı sorusu üzerine de Anastasiadis, “bunun, liderlerin seçimiyle, birbiriyle ilişkili başlıkların müzakeresi olacağını” sözlerine ekledi.
-------------------------------------------

BURCU: “LİDERLER GÖRÜŞMESİ ÜÇ AŞAMADA GERÇELEŞTİ”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bugün yapılan liderler görüşmesinin, üç aşamada gerçekleştirildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yazılı açıklama yapan Burcu, birinci aşamada, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum lider Nikos Anastasiadis’in önce yaklaşık bir saat baş başa görüştüklerini kaydetti.
İkinci aşamada, yaklaşık yine bir saat süren görüşmeye, liderlerin yanı sıra müzakereciler ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığını belirten Burcu, üçüncü ve son aşamadaki görüşmeye ise liderler, müzakere heyetleri, Eide ve ekibinin katıldığını ifade etti.
Daha önce yapılan mutabakata göre önümüzdeki süreçte müzakerecilerin gerçekleştireceği toplantı takviminin belirlendiğini kaydeden Burcu, buna göre müzakerecilerin; 19 Haziran Cuma 11:00-14:00, 23 Haziran Salı 10:00- 13:00 ve 26 Haziran Cuma 10:00-13:00 saatleri arasında bir araya geleceğini vurguladı.
Burcu, bir sonraki liderler toplantısının 29 Haziran Pazartesi yapılacağını ifade etti.

(tak)

Bu haber toplam 2607 defa okunmuştur