1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özgürgün: Sıkıntı varsa masada halledilir
Özgürgün: Sıkıntı varsa masada halledilir

Özgürgün: Sıkıntı varsa masada halledilir

Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının tavrının fevri bir karar olduğu düşüncesini ifade etti ve “Masadan kaçmakla birşey çözülmez, sıkıntı varsa masada halledilir” dedi.

A+A-

Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin adaya sismik araştırma gemisi göndermesi sebebiyle müzakerelerden çekildiğini açıklamasını değerlendiren Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının tavrının fevri bir karar olduğu düşüncesini ifade etti ve “Masadan kaçmakla birşey çözülmez, sıkıntı varsa masada halledilir” dedi.

Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasında samimiyetle oturduğuna zaten inanmadıklarını belirterek, “Masada her zaman ‘görüşüyor gibi yaptıklarının’ farkındayız. Bunu her zaman ortaya koyduk. Netice alınması zaman alsa bile, en azından görüşmelerin devam etmesine razıyız” dedi.
Rum tarafının en ufak bir sıkıntıyı bile masadan kaçma sebebi olarak sürekli kullanmaya başladığını; Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in daha önce de masadan kaçmak için olmadık şartlar ortaya sürdüğünü ifade eden Özgürgün, Anastasiadis’in görüşmelere başlamak için de çok ayak sürüdüğünü hatırlattı.

“Şimdi de bu sıkıntıları yaşıyoruz” diyen UBP Genel Başkanı Özgürgün, Anastasiadis’in güneydeki politikaya yönelik mesaj vermek için bir şeyler yaratıp masadan ayrılma düşüncesi taşıdığını; Kıbrıs konusunda masadan kaçmanın, çıkmaz yaratmak için bir vesile olduğunu ifade etti.
Özgürgün, Anastasiadis’in bağlı olduğu tabanın kendisini buna yönelttiğini de belirterek, “Rum tarafından dün gelen açıklama bizim için sürpriz değil ama zamanlama açısından bu zamanda beklemezdik” ifadelerini kullandı.

Görüşme masasında iki halkın yararına bir çözümün esas olduğunu vurgulayan ve müzakerelerin her şartta sürdürülmesini savunduklarını anlatan Hüseyin Özgürgün, bunu Anastasiadis’in de anlamasını istedi.

“SIKINTI VARSA MASADA HALLEDİLİR”

“Masadan kaçmakla bir şey çözülmez, sıkıntı varsa masada halledilir” diyen Özgürgün, masadan kaçmanın var olan sorunları çözmeyeceğini aksine derinleştireceğini vurguladı.

UBP Genel Başkanı Özgürgün, özetle şunları söyledi:
“Sayın Anastasiadis, bu kararı alırken biraz acele etmiştir, fevri davranmıştır. Zaten Kıbrıs konusunda hep öyle yaparlar ama bence biraz daha düşünmeleri, değerlendirme yapmaları lazım. İnşallah yeni bir değerlendirme yapılır. Kıbrıs Türk tarafının tavrı, masada çözüm bulmaktır.”
UBP Genel Başkanı Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının görüşmeden hep kaçtığının ortak açıklama metni sürecinde de görüldüğünü ifade ederek, sürecin Türk tarafının sağduyusuyla başladığını belirtti.

Özgürgün, yaşanan bu gelişmeler ve Rum tarafının tehdidi üzerine Türk tarafının da ciddi bir değerlendirme yapması gerektiğini kaydederek “Rum tarafına‘mahkumuz’ diye düşünmemeli. Bu durum ciddi şekilde değerlendirilmeli” dedi.

“AKLI BAŞINDA KİMSE SICAK ÇATIŞMADAN SÖZ ETMEMELİ”

UBP Genel Başkanı Özgürgün, aklı başında kimsenin sıcak çatışmadan söz etmemesi gerektiğini vurgulayarak, Kıbrıs Rum tarafının meydan okuyan açıklamalarına rağmen görüşmelerden çekilmek dışında bir hareket yapacağını düşünmediğini söyledi.
Aklıselimin galip gelmesini ve Güney Kıbrıs’taki fanatik uçların politikalarını aktif hale getirecek davranışlar sergilenmemesini dileyen Özgürgün, barikatların açılmasıyla doğrudan ticaret olmasa da, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde iki kesim arasında bir ticaret hacmi doğduğunu, aksinin her iki tarafa da zarar vereceğini ancak böyle bir davranış beklemediğini kaydetti.

İki toplum arasında daha da açılımlar gerektiğini vurgulayan UBP Genel Başkanı Özgürgün, ekonomilerin dengelenmesinin ve büyümesinin her iki tarafın da yararına olduğunu belirtti.

Özgürgün, “Kapıların kapatılması ticaretin durması anlamına gelir ki bu iki tarafa da ciddi zarar verebilir. Ben Rum tarafının böyle bir kumar oynayacağını sanmıyorum” diye konuştu. (TAK)

Bu haber toplam 1646 defa okunmuştur