1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Özerk sanayi bölgeleri önerisi
Özerk sanayi bölgeleri önerisi

Özerk sanayi bölgeleri önerisi

Yeni Organize Sanayi Bölgesi Yasası çıkarılması gerektiğini savunan Birikim Özgür, OSB yönetimlerinin de özerkleştirilmesi gerektiğine değindi

A+A-

Fehime ALASYA


YENİDÜZEN’de 19 Şubat’ta yayınlanan “Devlet desteği ile kalkınma” başlıklı haberle ilgili görüşlerini açıklayan CTP Milletvekili Birikim Özgür Yeni Organize Sanayi Bölgesi Yasası çıkarılmalı, yönetimler özerkleştirilmeli” dedi, sanayi bölgelerinde özerk yönetimler önerdi.

Söz konusu haberi değerlendiren CTP Milletvekili Birikim Özgür, birkaç soru ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki sanayi bölgesi ile Adana Sanayi Bölgesi’ni karşılaştırdı. Özellikle yönetim konusunu yorumlayan Özgür, çözüm odaklı, eleştirel yorumlarda bulundu.

Kıbrıs’taki Organize Sanayi Bölgeleri ile Adana OSB’yi karşılaştıran Özgür, “Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bu durum kader mi yoksa ortada ciddi bir yönetim sorunu mu var?” diyerek çözüm önerilerinde bulundu, Yeni Organize Sanayi Bölgesi Yasası çıkarılması gerektiğini anlattı.  

Adana Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yönetim, işleyiş, devlet desteği gibi konuların ele alındığı “Devlet desteği ile kalkınma”  başlıklı haberden yola çıkarak, bazı konuları gündeme taşıyan Birikim Özgür, OSB yönetimlerinin özerkleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı

Özgür, söz konusu haberden yola çıkarak; “Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı diye bir görev niye bizde yok, Kullanma suyunun satış fiyatı Adana’da 0,53 kuruş. Bizde niye pahalı, Elektrik Adana’da 17 kuruş. Bizde neden pahalı?, AOSB’de işçilerin vergileri devlet tarafından ödeniyor. Bizde neden ödenemiyor?” sorularını ciddiye alarak, düzgün cevaplar verilmesinin dahi geleceğe katkı açısından anlamlı olacağını belirtti.

Yeni Organize Sanayi Bölgesi Yasası çıkarılması gerektiğini savunan Özgür, buna bağlı olarak OSB yönetimlerinin de özerkleştirilmesi gerektiğine değindi. “Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde harabeye dönen ve kapatılan yol insanın yüreğini burkuyor. Bu durum kader mi yoksa ortada ciddi bir yönetim sorunu mu var?” diyen Özgür, yapılan bu iyileştirmelerle OSB’lerin altyapı çalışmaları için hibe temini önündeki engellerin ortadan kaldırılarak hızla OSB’lerimiz altyapı bakımından günün koşullarına göre geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Yeni OSB Yasası çıkarılmalı, yönetimler özerkleştirilmeli”

KKTC’de Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki durumun kader olmadığının altını çizen Özgür, biran önce “Yeni OSB Yasası” çıkarılması gerektiğini kaydetti.

OSB yönetimlerinin özerkleştirilmesi gerektiğini değinen Özgür, şöyle devam etti: “Türkiye ile imzalanan Yapısal Dönüşüm Programı (YDP) hazırlanırken şöyle bir tespitte bulunmuşuz:

“… sanayi bölgelerinin yönetiminin, arsa dağıtımı başta olmak üzere siyasi etkilerinden arındırılacak yapıya kavuşturulması ve OSB altyapılarının güçlendirilmesi gerekmektedir”  Bu tespite bağlı olarak ve “OSB’lerin kendi kendini yönetme ilkesi ön planda tutulacaktır” esası gözetilecek şekilde, “Yeni bir OSB yasası çıkarılacaktır” dedik.

KKTC’de en büyük sorun YDP’de de ifade ettiğimiz üzere kaynakların verimsiz kullanımı. Devlet, sanayi bölgelerinin altyapısına oluk oluk para akıtacak sonra da iktidardaki parti(ler) arsaları eşe dosta tahsis edecek. Böyle bir rezillik kabul edilebilir mi?

OSB yönetimleri siyasetten arındırılmadığı müddetçe, Türkiye, YDP’ye bağlı taahhüt ettiği kaynakları KKTC’ye kullandırmayacak, kullandırmamalı.

Haksız mı? Bence yerden göğe kadar haklı…

2016 Hibe Protokolü’nde “Organize Sanayi Bölgeleri Altyapı İnşaatına Katkı Projesi” kapsamında 10 milyon TL’nin üzerinde olan yıllık hibe katkısı, 2017 Hibe Protokolü’nde 4 milyon TL’ye düşürülmüş. Bundan daha net bir mesaj verilebilir mi?

Türkiye, “eğer bizim paramızla altyapısı hazırlanan sanayi bölgelerindeki arsaları şeffaf ve objektif bir biçimde değil de eşe dosta siyasi mülahazalarla dağıtacaksanız, bizden size destek yok” diyor.

Adana OSB’nin yönetimini inceledim. Dört ana organı var. Müteşebbis Heyet, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Bölge Müdürlüğü. Örneğin arsa satışları ve tahsisleri Müteşebbis Heyet tarafından gerçekleştiriliyor. Müteşebbis Heyet, OSB’nin oluşumuna katılan kurum ve kuruluşların yetkili organlarınca, mensupları arasından tespit edilen üyelerden oluşuyor.

Demek ki bizde de çok hızlı bir şekilde CTP döneminde hazırlanan YDP’nin içeriğine uygun olarak “Yeni OSB Yasası” çıkarılmalı. Buna bağlı olarak OSB yönetimleri özerkleştirilmeli. Ve bu sayede OSB’lerin altyapı çalışmaları için hibe temini önündeki engeller ortadan kaldırılarak hızla OSB’lerimiz altyapı bakımından günün koşullarına göre geliştirilmeli.

Lefkoşa OSB’deki durum kesinlikle kaderimiz değil. Ortada çok ciddi bir yönetim zafiyeti olduğu kesin. “Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı diye bir görev bizde yok. Niye?” sorusunun cevabı ise net: Hükümet Yeni OSB Yasası’nı çıkarmadığı için bizde OSB Başkanı diye bir görev yok…”

Özgür, söz konusu haberde verilen birçok bilgi üzerine de uzun uzun konuşulması gerektiğinin altını çizdi.

Bu haber toplam 3038 defa okunmuştur
İlgili Haberler