1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Özelde çalışana ‘ek ücret’ desteği
Özelde çalışana ‘ek ücret’ desteği

Özelde çalışana ‘ek ücret’ desteği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “yurttaş” olan özel sektör çalışanlarının maaşlarına EK DEVLET DESTEĞİ için yeni tüzük hazırladı. Bu haktan yararlanabilmek için Toplu İş Sözleşmeli ve Sendikalı olma şart olacak.

A+A-

‘ASGARİ ÜCRET’ net 3 bin 487 TL OLACAK’
----------------

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, KKTC Yurttaşı özel sektör çalışanlarının maaşlarına EK DEVLET DESTEĞİ için tüzük hazırladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özel sektör çalışanlarına maaş desteği, yatırımlar konusunda da işverene katkı için hazırladığı “teşvik-prim sistemi”ni hem Başbakanlığa, hem de görüş için Başsavcılığa sundu.

Bakan Çeler konuyla ilgili açıklamanın Başsavcılık görüşünün ardından yapılacağını söyledi, detay vermedi. Katkı ve desteğin süreli mi olacağı, sadece asgari ücretli çalışanlara mı yapılacağı açıklanmadı.

 Çalışma Bakanı Çeler, yapacakları destekle asgari ücretle çalışan KKTC vatandaşlarının ücretlerinin NET 3 bin 487 TL, yeni işe başlayacak asgari ücretli KKTC vatandaşlarının ücretlerinin ise net 3 bin 145 TL olacağını açıkladı.

“Asgari ücretliler NET 3 bin 487, yeni işe başlayacak asgari ücretli KKTC vatandaşları ise NET 3 bin 145 TL alacak”

Asgari ücretin yükseltilmesi konusunda maliyede bazı sıkıntılar olduğunu belirten Çeler, bu nedenle “Bunu yapamıyorsak o zaman biz özel sektör çalışanına ek maaş desteği verelim” düşüncesi içerisine girdiklerini ve çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çeler, yapacakları destekle asgari ücretle çalışan KKTC vatandaşlarının ücretlerinin NET 3 bin 487, yeni işe başlayacak asgari ücretli KKTC vatandaşlarının ücretlerinin ise NET 3 bin 145 TL olacağını açıkladı.

Özel sektörde toplu iş sözleşmesi ve sendikalaşmanın hayata geçmesinin bu teşvik sisteminde ana madde olacağını ifade eden Çeler, toplu iş sözleşmesi ve sendikalaşmayı sağlayan iş yerlerinin bu teşvikten, işçilerinin de primden yararlanabileceğini anlattı.

Çeler, sendikaların özel sektörden üye sayısının artacağını da dile getirdi ve sendikaların buna hazırlıklı olmasını istedi.

Bakan Çeler konuyla ilgili açıklamanın Başsavcılık görüşünün ardından yapılacağını söyledi, detay vermedi. Katkı ve desteğin süreli mi olacağı, sadece asgari ücretli çalışanlara mı yapılacağı açıklanmadı.

“Turizm, sanayi, sağlık, market, tarım, hayvancılık, basın, cafe – restoran gibi yerler, mağazalar ve hizmet sektöründe çalışan KKTC yurttaşları…”

“Maalesef kötü bir ekonomik dönemden geçtiğimiz için de bu tür şeyler duyulduğunda heyecan verir ama toplumda öyle bir umutsuzluk var ki ‘olmayacak’ algısı ile daha fazla demoralize olunuyor” diyen Bakan Çeler, Bakan olduğundan beri bir şeyleri hep yaptıktan sonra anlatmayı tercih ettiğini ifade etti.

Başbakan Tufan Erhürman’ın turizm sektöründe yerli istihdamın artırılması adına kendilerine bir görevlendirmede bulunduğunu ifade eden Bakan Çeler, “Kendisine,  ‘Sayın Başbakan’ın Çalışma Bakanlığı olarak bir projemiz var, müsaade edin birkaç ayda tamamlayıp size sunacağız’ dedim ve geçtiğimiz Cuma günü biz bunu tamamlayıp Başbakan’a sunduk” şeklinde konuştu.

Öngörülen çalışmanın, turizm, sanayi, sağlık, market, tarım, hayvancılık, basın, cafe – restoran gibi yerler, mağazalar ve hizmet sektöründe çalışan KKTC yurttaşlarını kapsadığını da ifade eden Bakan Çeleri konuyla ilgili detaylı açıklamayı Başsavcılık görüşünün gelmesinin ardından düzenlenecek basın toplantısında rakam rakam paylaşacağını belirtti, biraz sabır istedi.

“Asgari ücretin bu dönemde artırılması mali kaos yaratabilir”

Hem devlet bütçesine getireceği artı yük, hem de işverenlerin işten çıkarması ihtimaline karşı asgari ücretin bu dönemde yeniden yükseltilmesinin, mali bir kaos yaratabileceği endişesi ile ‘teşvik-prim sistemini’ hızlandırıp yaydıklarını belirtti.

İstihdam Destek Merkezi Fonu’ndan…

Katkı ve teşviklerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki İhtiyat Sandığı’nın İstihdam Destek Merkezi Fonu’ndan sağlanacağını da belirten Çeler, hem yerli istihdamın önünü açma, hem de var olan çalışanların maaşlarına ek bir katkı da sağlayarak asgari ücretin üzerinde bir meblağı alabilmelerine devlet desteği ile yardımcı olma hedefinde olduklarını ifade etti.

Toplu İş Sözleşmeli ve Sendikalı olma şartı da var…

Hem maaş desteği, hem de yatırımlar konusunda işverene destek öngörülen sistemde, maaşlar banka üzerinden ödenecek, primlerden ve maaş desteğinden yararlanılabilinmesi için Toplu İş Sözleşmesi ve Sendikalı olma şartı olacak.

Açıkladığı rakamların da hedeflenen NET rakamlar olduğunun altını çizdi.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-943.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 7950 defa okunmuştur
İlgili Haberler