1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Özel İnsanlara Özel Eğitim
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Özel İnsanlara Özel Eğitim

A+A-

 

Geçtiğimiz haftanın eğitim gündeminde, Mağusa Özel Eğitim Merkezi’ndeki “kahvaltı” tartışmaları vardı. Bu tartışmalar ülkemizdeki özel eğitim anlayış ve uygulamalarını da gündeme taşıdı…

Eğitimin önemini yıllar önce kabul eden modern toplumlar, eğitim hizmetlerini bu yönde geliştirmeye devam ediyorlar. İşte tam da bu nedenle “modern toplum”, “nitelikli toplum”, “çağdaş toplum” gibi sıfatlarla anılıyorlar… Ne yazık ki ülkemizde bu konuda yapılan uygulamalar, utanılacak halledir. Evet, yanlış okumadınız bu konuda hem yaptıklarımızdan hem de yapmadıklarımızdan utanmalıyız…

Neden utanmamız gerektiğini söyleyeyim: İngiltere 1911’de, ABD 1912’de, İsveç 1937’de, Almaya 1960’da, Finlandiya 1965’de, Yeni Zelanda 1980’de özel eğitim uygulamalarını tam anlamıyla eğitim sistemlerinin içine entegre etmişler… Birçok uygulamasını transfer ettiğimiz Türkiye’de özel eğitim 1987’de etkin olarak eğitim sistemine dahil edilmiştir… Biz de ise bu konuda bir arpa boyu yol alınamamıştır…

“Özel Eğitim”, adı üzerinde özel insanlara verilen özel bir eğitimdir. Çünkü bu insanlar farklı gelişmektedirler… Özel eğitim, farklı gelişen tüm bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitimdir.

Öte yandan özel eğitim gerektiren birey denildiğinde akla hep engelli bireyler gelse de özel eğitim sadece engellilere veya öğrenme güçlüğü çekenlere yönelik bir eğitim değildir. Çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenen düzeyden anlamlı farklılık gösteren tüm bireyler için özel eğitim gereksinimi vardır. Bu bireylere hızlı öğrenen üstün yetenekli çocuklar da dahildir…

Eğitimin temel işlevi bireysel potansiyele işlerlik kazandırmak üzere bireyin yeteneklerini geliştirmektir. Bu durum eğitim süreçlerinin bireylerin özel durumlarına göre düzenlenmesini gerektirmektedir. Bu nedenle, bireye göre ve özel olma eğitimin doğasında mevcut temel bir özelliktir. Eğitimin sosyal adalet ve eşitlik kavram ve anlayışı süreçlerdeki tüm bireylerin bireysel ilgi, kapasite ve yetenek potansiyeli oranında eğitimden yararlanabilmelerini sağlayacak önlemlerin alınmasını gerektirmektedir…

Dünya, özel eğitime ihtiyaç duymuş ama aynı zamanda insanlığa yön veren başarı öyküleri ile doludur: Dünyanın en büyük bilim insan Prof. Dr. Albert Einstein’ın disleksi ve otistik spektrum bozukluğu vardı. Nobel ödülü alan tek matematikçi olan Prof. Dr. John Nash ergenlik yıllarından beri şizofren hastasıydı. Evrim teorisi sahibi Charles Darwin kekemeydi ve hayatı boyunca hiç akıcı konuşamadı. Büyük müzisyen Wolfgang Amadeus Mozart’ta kontrol edilemeyen tikler yaşamasına neden olan tourette sendromu mevcuttu. Bir diğer büyük müzik insanı Ludwig Van Beethoven sağırdı. Büyük ressam Pablo Picasso üst düzeyde disleksi hastasıydı, öyle ki hem öğrenme zorluğu çekiyordu hem de unutkanlık yaşıyordu. Ünlü yazar Agatha Christie çocukluğundan beri sürekli olarak hayal dünyasında yaşamasına neden olan histerik füg hastasıydı. Yaşayan en büyük bilim insan Stephen W. Hawking sadece beynini kullanabiliyor… İşte bu dâhilerin tamamı hayatlarının bir yerinde özel eğitimle karşılaştılar ve bu eğitimi aldılar…

Özel eğitim alan tanıdık başka isimler de var; dünyanın en genç profesörü Erik Demaie, ünlü film yapımcısı Astra Taylor, Güney Kore’nin üstün yetenekli dahi çocuğu Sho Yano ve ABD’nin Dışişleri Eski Bakanı Condoleezza Rice’ın da özel eğitim aldığı biliniyor…

Kısacası hangi bireyin; bilim insanı, sanatçı, edebiyatçı veya siyasetçi olacağını bilemezsiniz. O nedenle ayrım yapmaksızın tüm bireylere eğitim vermek zorundasınız. Üstelik özel eğitime ihtiyaç duyan özel insanların eğitimine daha bir önem vermek zorundasınız çünkü adı üzerinde onlar farklı gelişen bireylerdirler…

Ne olur artık bu konuda utanılacak şeyler yapmayalım ya da yapmadıklarımız bizi utandırmasın. Çağdaş bir toplum olalım ve kaynaklarımızın tamamını ayrım yapmaksızın herkesi eğitmeye ayıralım. Gerekirse Mercedeslerimizi satalım ama artık bu özel insanları eğitimden mahrum etmeyelim…

---------------------------------------------


Aklınızda Bulunsun

 

KEAB Yuvarlak Masa Toplantısı Düzenliyor


Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği (KEAB); “BİRLEŞİK KIBRIS’TA EĞİTİM BAĞLAMINDA; TEMEL EĞİTİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ” temalı yuvarlak masa toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Bu konuda çalışmalar yapan akademisyen ve kanaat önderlerinin davetli olacağı yuvarlak masa toplantısının tüm detayları önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirildi.

Yapılan duyuruda; “Kıbrıs Sorunun çözümü için yürütülen müzakerelerin son aşamalarına girildiği bugünlerde Birleşik Kıbrıs’ta eğitimin sahip olması gereken özelliklerinin büyük önem taşıdığını belirtilirken, konusun derinliğine tartışılması ve dönüt alma gereksinimi duyulmasından dolayı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilmesi tercih edilmiştir” denildi.

----------------------------------------------------------


Sıra Dışı Okullar


Hayat Okulu

Bu haftaki sıra dışı okulumuz yine ABD’den… Rhode Island’da bulunan okulu sıra dışı yapan unsur, müfredatı ve öğretim stratejisi…

  Ergenlik dönemindeki öğrenciler, ne istediklerini ve ne yapabileceklerini görmek için istediği alanlardaki rehberlerle çalışıyor. Öğrencinin sadece gelecekte kariyer yapmak istediği alanda eğitim alması sağlanıyor. Bu strateji ülke çapında 55 okulda uygulanıyor.

Bu yazı toplam 3018 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar