1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özel ilgi turizmine adım
Özel ilgi turizmine adım

Özel ilgi turizmine adım

Kıbrıs'ın kuzeyinde bulunan mağaraların tespitinin yapılarak özel ilgi turizmine kazandırılmasına yönelik çalışma başlatıldı.

A+A-

Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılıp, gelecek nesillere aktarılmasında örnek köy olarak gösterilen ve uluslararası alanda da adını duyuran Kalavaç köyünde, öncelikle bölgeden başlamak üzere Kıbrıs'ın kuzeyinde bulanan mağaraların tespitinin yapılarak özel ilgi turizmine kazandırılmasına yönelik ciddi bir çalışma başlatıldı.

Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı önderliğinde kurulan  Mağara Meraklıları Derneği’nin (Mağmer) bu yönde başlattığı çalışmalarda bugüne kadar  25  adet mağara tespiti yapıldı.

Yabancı uzmanların da katılarak, destek verdiği çalışmalar genişletilerek, mağaraların  jeolojik yapısı belirlenecek, haritalandırılacak, içerisindeki canlılar kayıt altına alınacak ve daha sonra turizme kazandırılmasına yönelik projeler geliştirilecek.

ÖMER MERAKLI

Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı, yaptığı açıklamada, köydeki sosyo-kültürel değerlerin korunması konusunda yarattıkları eserler kadar, köyün  çevresinde bulunan doğal zenginliklere de önem verdiklerini söyledi.

Meraklı “Bu zenginliklerin belirlenip, ülkemize ve ülke turizmimize kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu düşüncelerle merkezi Kalavaç’ta bulunan Mağara Meraklıları Derneği’ni kurarak yola çıktık” dedi.

Kendi köyleri etrafındaki mağaraları keşfettikten sonra, bugüne kadar çok az sayıda çalışma yapılan KKTC genelindeki mağaralar konusundaki gözlemlemeleri üzerine yola çıktıklarını kaydeden Meraklı, “Bu çalışmayı da en iyi şekilde yürüterek, mağaralarımız konusunda ciddi bir bilinç ve farkındalık oluşturmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

MUSTAFA MERAKLI VE SALİH GÜCEL

Mağara Meraklıları Derneği Başkanı Mustafa Meraklı ile Dernek Kurucu Üyelerinden Doç Dr. Salih Gücel yaptıkları açıklamalarda, KKTC’nin önemli sayıda mağarayı bünyesinde barındırdığına işaret ederek, bu mağaraları kayıt altına alarak, korunması gerektiğini vurguladı.

Geliştirdikleri proje için temasa geçtikleri Amerika’daki mağara örgütlerinden düz ve dikey mağaralarda kullanılmak üzere 8 set malzeme yardımı  alarak yola çıktıklarını ifade eden Meraklı ve Gücel, başladıkları tespit çalışmalarına Amerikalı Mağara Uzmanı Lauren Satter Field ve bu konuda gönüllü çalışmalar yapan Rozsa Kiss (Romanya) ve Nina Nadjalin’in (Sırbistan) katkı koyduğunu belirtti.

Öncelikle bir tespit  ve envanter çalışması başlattıklarını, bu çerçevede bugüne kadar Görneç, Kalavaç, Beşparmak Dağları ve diğer bölgelerde 25 adet mağara belirlediklerini ifade eden Meraklı ve Gücel, envanter çalışmasının ardından mağaraların tek tek incelenerek, jeolojik yapıları ve diğer özelliklerinin belirleneceğini ve bunların haritalandırılacağını kaydetti.

Daha önce KKTC’deki mağaralarla ilgili tespit çalışması yapıldığını, ancak bunların yeterli düzeyde olmadığı için KKTC’nin mağara zenginliği açısından öneminin ortaya çıkarılamadığını kaydeden Meraklı ve Gücel, jeolojik özellikleri ve haritalandırma yanında, mağaraların panoramik fotoğraflarının çekilecek olması ve  içerisindeki canlı türlerinin tespitinin de yapılacak olmasından dolayı, ciddi bir çalışma ortaya çıkacağına dikkat çekti.

Bazı mağaralarda fosil parçaları yanında yarasa türleri, hatta yengeç kalıntıları bulunduğunun bile görüldüğüne işaret eden Meraklı ve Gücel, tüm bunların kayıt altına alınacağını ve bu yöndeki  eğitim çalışmalarını da hayata geçirmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.

Şu ana kadar tespiti yapılan mağaraların isimleri şöyle:

“Devin Mağarası (Akıncılar);  Dev Yarıkları (Akıncılar); Selçuk Mağarası (Yeniceköy); Beşparmak Mağarası(Beşparmak bölgesi); Ağlayan Mağara (Beşparmak bölgesi); Cazı Garısı Mağarası (Beşparmak bölgesi); Kaçaklar Mağarası (Veran Kilise bölgesi); Buharlı Mağara (Veran Kilise bölgesi); Sivritepe Gaveci Hasan Mağarası (Veran Kilise bölgesi); Saray Mağarası (Kalavaç); Alaflı Mağara (Kalavaç); Deve Mağarası (Görneç bölgesi); Mağusa Kapısı Mağarası (Görneç bölgesi); Yareseli Mağara (Görneç bölgesi); Şeytanın İni Mağarası (Görneç bölgesi); EOKACI Mağarası (Görneç bölgesi); Esirler Mağarası (Ergenekon bölgesi); Gölcük Dumanlı Mağara (Ergenekon bölgesi); Gartal Suyu Mağarası (Mallıdağ); İncirli Mağara (Çınarlı); Gara Mağara (Çınarlı); Yarasalı Mağara (Altınova) Altınova Mağaraları; Sıcak Mağara (Ağırdağ).

(TAK)

Bu haber toplam 1761 defa okunmuştur