1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Özel eğitim' çağrısı
Özel eğitim çağrısı

'Özel eğitim' çağrısı

Öğrenci Konseyleri’nden özel eğitim konusunda hükümete çağrı “Türkiye’den özel eğitim öğretmeni getirilmesinin durdurulsun”

A+A-

Lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Öğrenci Konseyleri, Türkiye’den özel eğitim öğretmeni getirilmesinin durdurulması ve özel eğitim öğretmeni kadrolarının açılması çağrısında bulundu.

Öğrenci Konseyleri’nden yapılan yazılı açıklamada, özel eğitimle ilgili bir yasa olmayışı ve Türkiye’den özel eğitim öğretmeni getirilmesini protesto etmek için önceki gün Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası tarafından düzenlenen eyleme destek verdikleri belirtildi.

KTÖS tarafından hazırlanan Özel Eğitim Yasası Taslağı ve Özel Eğitim Dairesi Kuruluş Taslağı’nın hayata geçirilmesi için Hükümet’e çağrı yapılan açıklamada, TC Devleti’nden özel eğitim öğretmeni getirilmesinden vazgeçilmesi, ortaöğretimde de özel eğitim öğretmeni kadrosu açılması, özel eğitim merkezlerinde, müzik, resim, beden eğitimi gibi özel ders öğretmeni istihdam edilmesi talepleri de yer alıyor.

Açıklamada, tüm okullarda özel gereksinimli bireylerin ihtiyacına cevap verecek alt yapı hazırlanması; özel gereksinimli öğrencilerin eğitsel değerlendirmesi ve okullara yerleştirilmesinin bilimsel yaklaşımlar dikkate alınarak yapılması gerektiği ifade edildi.

Öğrenci Konseyleri, İskele bölgesine de özel eğitim merkezi açılmasını da istedi.

(TAK)


------------------------------------------------------------------


Özel eğitimle ilgili bazı çalışmaların başlatıldığını açıkladı

Yasal düzenleme için komisyon kuruldu

Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitimle ilgili gerekli yasal düzenlemenin hazırlanması için bir komisyon oluşturulduğunu, özel eğitim öğretmeni ve uzaman ihtiyaçlarının karşılanması için de çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, özel eğitim yasa eksikliğinin bilinciyle komisyon oluşturulduğu, söz konusu komisyonun haziran ayı itibarıyla çalışmalara başladığını belirtildi.

Açıklamada, Komisyon’da üniversitelerin özel eğitim bölümlerinden öğretmenler, Özel Eğitim Merkez Müdürleri ve sorumluları, kaynak oda öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, İlköğretim Dairesi ve Genel Orta Öğretim Dairesi özel eğitim uzmanları ile sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı kaydedildi. “Hiç bir çocuk geride bırakılamaz” felsefesini benimseyen Komisyon’un dünyadaki gelişmeleri takip ederek KKTC’ye uygun yasal düzenlemeler oluşturmak için çalıştığı ifade edilen açıklamada, Bakanlığın özel eğitim vizyonunun "kapsayıcı eğitim" (herkesi kapsayan eğitim)” olduğu da vurgulandı. Özel eğitim gereksinimi olanların eğitime normal okullara da devam edebilmesi gerektiği, bu okulların özel eğitim gereksinimi olanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerektiği belirtildi.

“Ülkemizde öğrenciler, herhangi bir etiket almadan normal gelişen akranlarıyla kaynak odadan aldıkları destekle öğretim görmektedir” ifadeleri yer alan açıklamada, uluslararası yeni uygulamaların halihazırda KKTC’de uygulanmakta olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Temel Eğitim Yasası’nın özel eğitim ile ilgili beşinci alt bölümünde yapılacak değişiklik önerisi ve buna bağlı hazırlanacak özel eğitim tüzüğü için çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

Öğretmen ihtiyaçları ve uzmanlar belirlendi

Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasında ayrıca özel eğitim öğretmeni ile alanda çalışması gereken uzman ihtiyacının tespit edildiği ve giderilmesi için ilgili makamlarla gerekli çalışmaların başlatıldığı da ifade edildi.

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 1430 defa okunmuştur