1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özel çevre koruma tüzüğü sonunda hayatta...
Özel çevre koruma tüzüğü sonunda hayatta...

Özel çevre koruma tüzüğü sonunda hayatta...

Özel çevre koruma bölgesi ilan edilen bölgelerle ilgili tüzük hayata geçti

A+A-

Özel bitki veya hayvan türlerini barındırdığından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen bölgelerde yapılacak herhangi bir faaliyet için yaptırılması gereken ekolojik etki değerlendirmesi ile ilgili tüzük hayata geçti.

Tüzük gereği, koruma altındaki bölgelerde yapılacak faaliyet hakkında, kamuoyunun da görüşünü almak amacıyla iki farklı gazetede yayımlanması gerekiyor.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen bölgelerde yapılacak bir proje için Çevre Koruma Dairesi’nden yeni çıkan tüzük ışığında izin alması gerekiyor” dedi.

“Tüzük çıkmadan mal sahibi emirname çerçevesinde arazisinin herhangi bir yerine inşat yapabilirdi” diyen Ünlüsoyer, bunu pek çok kez yaşadıklarını anlattı.

“Özel Çevre Koruma Bölgesi”nde yapılacak her tür faaliyetin tüzük ışığında izne tabi olduğunu kaydeden Ünlüsoyer, Altın Sahilde yapılması istenilen müzik festivalinin ekolojik etki değerlendirmesi tüzüğü uyarınca uygun görülmediğinden iznin verilmediğini, yine Karpaz bölgesindeki kaplumbağaların kullandığı bir sahile plaj yapma talebinin tüzük ışığında geri çevrildiğini belirtti.

Ünlüsoyer, “Esas amaç, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen bir bölgenin öne çıkan özelliklerine zarar verecek yapılaşmayı önlemektir” dedi.

Karpaz ve Salamis bölgesindeki kaçak inşaatlar yıkılacak

Altın kumsal bölgesinde kaçak inşa edilen tatil evlerine atıfta bulunarak “Özel Çevre Koruma Bölgesi” içinde 1974 sonrası inşa edilen kaçak yapıların yıkılacağını anlatan Ünlüsoyer, Altın Kumsal’daki tatil köyleri ile Salamis bölgesinde bulunan karavan bölgesindeki yapıların yıkılması için mahkeme sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Alagadi, Akdeniz, Karpaz, Güney Karpaz Sahilleri, Mağusa Sulak Alanları, Tatlısu Sahil Şeridi ile Yeniboğaziçi bölgesinde kumulların bulunduğu Salamis ile Park Otel arasındaki bölge, gerek bazı hayvan türlerine ev sahipliği yapmaları, gerekse bitki örtüsü veya doğal yapısından dolayı “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak ilan edildi.(tak)

Bu haber toplam 3605 defa okunmuştur
Etiketler :