1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Özatay’dan “Benimle Birlikte Yürür Gökyüzü’’
Özatay’dan “Benimle Birlikte Yürür Gökyüzü’’

Özatay’dan “Benimle Birlikte Yürür Gökyüzü’’

Özatay’ın projesi, Lefkoşa Merkezi Cezaevi “Kadınlar Koğuşu” üzerine yapılan ilk belgesel fotoğraf çalışmasıdır.

A+A-


Buket Özatay’ın Lefkoşa Merkezi Cezaevi “Kadınlar Koğuşu”nda gerçekleştirdiği on aylık bir çalışma sürecinin sonucunda çekilen fotoğraflarından oluşan sergi ve kısa video gösterimi 10 Haziran 2015, Çarşamba günü Naci Talat Vakfı’nda saat: 19.00’da açılacak.

Özatay’ın projesi, Lefkoşa Merkezi Cezaevi “Kadınlar Koğuşu” üzerine yapılan ilk belgesel fotoğraf çalışmasıdır. Sanatçı söz konusu serginin proje çalışmasıyla önce İtalya ve daha sonra İspanya’da da ödüle layık görülmüştür.

Buket Özatay, “Benimle Birlikte Yürür Gökyüzü…” sergisiyle, Lefkoşa Merkezi Cezaevi “Kadınlar Koğuşu”ndaki kadınların yaşamını, bizler tarafından bilinmeyen güncesini tutmaya çalıştı. Sadece fotoğraf çekmek için orada değildi. Bire bir her yaşamın kıyısından okyanuslarına yüzebilmek adına yanlarında, karşılarında ve arkalarında durdu. Her bir hikâyeyi önemsedi. Bildiğimiz ve fakat görmezden geldiğimiz kadın/lara dair toplumun “mahalle baskısı” adlı gerçeklerine, dışarıdan bir göz olmayı istedi, denedi ve başardı. Kısaca fotoğraflar, yansıttıkları yüzlerin, figürlerin ve de mekânın dili olmuştur. Kuşkusuz bakarken hepimiz bir şekilde kendi hayatlarımızdan bir an bulacağız. Her bir kare, mutlaka, öteleyip örttüklerimiz arasında “vicdan köprüsü” olacaktır.

Buket Özatay’ın fotoğraflarında küçük avlularında gökyüzüne bakan, güneşe dokunan, toprağı koklayan kadınlar görünür kılınmıştır. Dikenli tellerle taçlanan yüksek duvarlarla çevrili arka bahçelerinde bir avuç gökyüzü saklayan kadınlar… Gökyüzü ile birlikte dışarıda bıraktıkları yaşama bir gün yeniden dönebilme umuduyla yürüyen kadınlar… Sırtlarını özgürlülüğün sınırına (duvara) dayadıklarında gökyüzü ile yüzleşen kadınlar… Bir sigaranın dumanının savrulduğu gökyüzüne varla yok arasındaki bir görüntüyü çizen kadınlar… Kadınlarla birlikte yürür gökyüzü, toprak ve özgürlük…

Sergi küratörlüğünü Dilek Karaaziz Şener’in yaptığı etkinlik Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı-Tanıtma Dairesi, Kültür Dairesi, Naci Talat Vakfı ve Özatay Fotoğrafçılığın katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Buket Özatay’ın “Benimle Birlikte Yürür Gökyüzü…” adlı fotoğraf sergisi  ve kısa video gösterimi 10 Haziran 2015, Çarşamba günü Naci Talat Vakfı’nda saat: 19.00’da sanatseverlerle buluşacak. Sergi ve video gösterimi 25 Haziran 2015 tarihine kadar Pazartesi-Cuma 09:00-19:00, Cumartesi 09:00-14:00 saatleri arasında izlenebilecektir.

Bu haber toplam 1516 defa okunmuştur