1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Ot Festivali başladı
Ot Festivali başladı

Ot Festivali başladı

Yaban otlardan yapılan yemeklerin tanıtıldığı, otların satışının yapıldığı Tatlısu Ot Kültür Festivali’nin ikincisi başladı

A+A-

Yaban otlardan yapılan yemeklerin tanıtıldığı, otların satışının yapıldığı Tatlısu Ot Kültür Festivali’nin ikincisi başladı. Festivalin açılış törenine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı ve bazı milletvekilleri ile belediye başkanları da katıldı. Festival dün akşama kadar devam etti.

Açılışta yaptığı konuşmada Mustafa Akıncı, hem doğanın korunamadığına, hem de Kıbrıs sorununda yaşanan sıkıntıya değindi.

Akıncı: “Çevre çok kirletildi, doğal zenginlikler tahrip edildi”
Festivalin isminin kendisinde sağlıklı beslenmeyi, doğayı korumayı çağrıştırdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkede çevrenin ve doğal varlıkların yeterince korunamadığını, çevrenin çok kirletildiğini ve doğal zenginliklerin tahrip edildiğini kaydetti. Bu gibi festivallerin çevre bilincinin yerleşmesinde önemli olduğunu kaydeden Akıncı, derelere müdahale edilmesiyle şiddetli yağışlardan dolayı yaşanan su baskınlarını da örnek gösterdi.
Bu gibi festivallerin, üreticilerin üretim gücünün arttırılması gerektiğini de hatırlatması açısından önemli olduğunu kaydeden Akıncı, Kıbrıs’ın en büyük zenginliğinin doğası ve kültürü olduğunu, bunu yok etmeye kimsenin hakkı olmadığını, doğal ve kültürel zenginlikleri gelecek nesillere aktarmanın bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Akıncı, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan’ın örnek alınması gereken çalışmalar yapan bir belediye başkanı olduğunu söyledi ve tebrik etti.
 

Ataoğlu:”Kültürün unutulmaması adına önemli”
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, yerel kültürlerin unutulmaması ve yeniden canlandırılması için festivaller düzenlenmesinin önemini vurguladı ve katkı koyan tüm kesimlere teşekkür etti.

Erhürman: “Bir karar verme zamanı geldi”
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, geçmiş nesillerin otlardan son derece lezzetli ve faydalı bir yemek kültürü yarattığını ve miras olarak bıraktığını kaydetti.
Bir karar verme zamanı geldiğini belirten Erhürman, turistlere sunulabilecek kültürel, tarihi ve doğal varlıklar dururken, KKTC’nin tanıtımında kumar ve gece kulübü iddialarının mı; yoksa doğa, tarihi ve kültürünün mü öne çıkartılması konusunda karar verilmesi gerektiğini söyledi.
Erhürman, “Bunlar bir kez daha düşünmenin, silkinip kendimize gelmenin işaretleridir”dedi.

Orçan: “Bazı eleştiriler aldık ama…”
Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan da yaptığı konuşmada, festivalin ana temasının doğadan beslenmeyi teşvik etmek olduğunu, festival ismi konusunda bazen eleştiriler aldıklarını ancak “ot”isminin dikkat çekme amacıyla kullanıldığını kaydetti.
Bugün tüketilen gıdalarda pek çok kimyasalların kullanıldığını belirten Orçan, festivalin doğadan beslenmeyi ve doğaya yeniden dönüşü teşvik etmek amacıyla düzenlendiğini kaydetti.
 

 

Bu haber toplam 2875 defa okunmuştur
Etiketler :