1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ORTAK BASIN TOPLANTISI
ORTAK BASIN TOPLANTISI

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve kuzey Kıbrıs’ta bulanan TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi

A+A-

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikili görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantı düzenlendi.

Basın toplantısın başında konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu şunları kaydetti;

“Güçlü bir Türkiye, güçlü bir KKTC demektir”

“Biz kökü tarihin derinliklerinde olan ulu bir ağacın dallarıyız. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında kardeşlik hukuku vardır. Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri kardeşlik ilişkileridir. Biz, tasada, sevinçte dün de birdik, bugün de biriz, yarın da bir olacağız. Kimsenin bu birliği bozmaya gücü yetmedi, yetmeyecek.”

“Bir yabancı devlet adamının ifadesiyle, 'batmayan bir uçak gemisi' olan Kıbrıs bizim için bir vatandır ve biz de bu Ada’nın eşit sahipleri, eşit ortaklarıyız”

“Hepimizin amacı, kalıcı bir anlaşma, barış ve özgürlüktür”

“Sayın Erdoğan’ı desteklemeye devam edeceğiz, onların da bizleri desteklemeye devam edeceklerinden eminiz”

“Türkiye ile birlikte el ele ilerleyerek, istediğimiz noktaya geleceğimizden eminiz”

“ Asrın Projesi’nde Erdoğan’ın hakkını vermeliyiz, Erdoğan’ın kararlılığı ve direktifleri sayesinde hayalden gerçeğe dönüşüyor. Temel atma törenine birlikte katılmıştık, inşallah açılışa da birlikte katılacağız, bu Kıbrıs için bir barış projesidir”

“Kıbrıs’ta çözüm mümkündür, yeter ki Rum komşularımızın Kıbrıslı Türkleri 1974 öncesine götüremeyeceklerini bilsinler”

“Barışçıl tutumumuza rağmen hala ambargolar altında tutulmasız büyük bir ayıptır”

“Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, BM parametrelerine meydan okudu. Görüşmelerin devamı için bir takım ön koşullar ileri sürdü... Görüşme süreci başladı ama gidişat bizim beklediğimiz gibi değil”

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları kaydetti;

“Sayın cumhurbaşkanı ile ikili görüşmelerimizi yaptık, Bakanlar Kurulu ile de bir araya geldik. Sayın Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs sorununu derinlemesine tartışma imkanı bulduk”

“Kararlılığımız aynen devam ediyor, umarız ki “sabrın sonu selamettir” sözleri yerine gelir”

"Hedefimiz devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesidir"

"Garantör ülkeler olarak bizim samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan'ın da, aynen İngiltere'nin de ortaya koyması lazım. Bunların dışında garantör ülke veya garantör uluslararası kuruluş arama gayreti içerisine girenler de boşuna bu tür gayretlerin içerisine girmiş olurlar. Böyle bir şeye 'evet' dememiz de asla mümkün değildir"

"Temennimiz 2008'den beri devam eden bu son süreçte, bugüne kadar sarf edilen çabaların heba edilmemesi, zamanın boşa harcanmamasıdır. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir. BM sürecini zamana yayıp, Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur."

“İki kesimlilik, siyasi eşitlik, iki kurucu devleti içeren anlaşmaya tam destek veriyoruz”

“Kıbrıs Türk halkının çözümün mağduru olmasına asla izin vermeyiz”

Sorular:

• Kıbrıs sorunun çözümünün anahtarı Türkiye’de mi?
“Biz tribünde seyirci değiliz, Kuzey Kıbrıs'taki gelişmelerle ilgili elimiz her zaman Kuzey Kıbrıs'ın üzerindedir. Kuzey Kıbrıs için her zaman söylenecek sözlerimiz vardır ve olacaktır. İki devletli çözüm kabul edilmediği sürece bunu asla kabul etmek mümkün değildir”.

• Anastasiades, Yunanistan Dışişleri Bakanı ile size mektup gönderdi mi?
Bana öyle bir mektup ulaşmadı

• Sabır ve tahammül bittiğinde ne olur?
Herkes güldüğüne göre herkes anlamıştır

Bu haber toplam 1795 defa okunmuştur