1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ortak anlayış, ortak gelecek
Ortak anlayış, ortak gelecek

Ortak anlayış, ortak gelecek

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-ACT) tarafından finanse edilen Kıbrıs Diyalog Formu, yol haritasını oluşturan “Ortak Metnin” Nisan 2014’den bu yana yoğun çabalarla ortaya çıktığını belirtti.

A+A-

Feray Yalçuk
Lefkoşa ara bölgede gerçekleştirilen iki toplumlu Kıbrıs Diyalog Formu dün saat 17:00’de basın toplantısı gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-ACT) tarafından finanse edilen Kıbrıs Diyalog Formu, yol haritasını oluşturan “Ortak Metnin” Nisan 2014’den bu yana yoğun çabalarla ortaya çıktığını belirtti. Aralarında iki toplumun da siyasi partilerinin, sendikalarının, iş dünyası temsilcilerinin ve sivil toplum örgütlerinin bulunduğu Diyalog Formu basın açıklamasında üç dilde (İngilizce-Türkçe-Rumca) deklarasyon okundu.

Siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve eğitim gibi alanlarda toplumun farklı katmanlarının düşüncelerini anlayıp tartışabilmenin amaçlandığı formda iki ayrı toplum için de farkındalık yaratmanın esas olduğu ifade edildi. Müzakere sürecine dahil edilmemiş konuların da tartışılabilmesi için zemin hazırlamayı hedefleyen form, tüm bu amaçları hayata geçirebilmek için iki toplumu da diyaloga çağırdı.

Ortak deklarasyon

Ortak Deklarasyon şöyle: “İki toplumun siyasi partileri, sendikaları, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum örgütleri olarak Kıbrıs Diyalog Forumu’nu oluşturmak için güçlerimizi birleştirdik. Kıbrıs Diyalog Forumu, ortak kaygı ve zorlukların rahatlıkla ifade edilebileceği, tüm kesimleri kucaklayan, kapsayıcı ve sürekliliği olan yapıcı diyalog ve bilgi paylaşım ortamına olan ihtiyacı gidermek üzere oluşturuldu. İnanıyoruz ki diyalog toplumların en geniş kesimleri ile liderlikler arasındaki karşılıklı bilgilendirmeni güçlenmesine odaklanacak ve Kıbrıs sorunu ile ilgili konularda ortak görüş birliği sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

Gelecekteki çabalarımıza rehber olacağına inandığımız ve Kıbrıs Diyalog Forumu’nun yol haritasını oluşturan “Ortak Metni” Nisan 2014’den bu yana yoğun çabalar ortaya koyarak hazırlamış bulunuyoruz.

Tüm katılımcı örgütlerin 70’in üzerinde gerçekleştirdiği toplantı sonucunda büyük bir dikkat ve titizlikle hazırlandıkları bir mutabakat metnidir. Süreç, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-ACT) tarafından sekreterya görevi üstlenilerek desteklenmiştir”

Amaç
Formun amacı şöyle açıklandı: “Siyasi, sosyo ekonomik, kültürel ve eğitim gibi alanlarda toplumun değişik katmanlarının düşünce ve görüşlerini anlayıp tartışma, farkındalık yaratma, geniş kitlelerin düşünce ve görüşlerini dikkate alıp bu görüşleri iki toplumun çözüme hazırlanmasına yardımcı olmak için diyaloga davet etme, müzakere sürecine dahil edilmemiş konuların da ortaya atılıp tartışılabilmesi için zemin hazırlamayı amaçlıyor”

Fotoğraf: Levent Özdağ

Bu haber toplam 2038 defa okunmuştur