1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Organ Nakli ‘YASAL’
Organ Nakli ‘YASAL’

Organ Nakli ‘YASAL’

İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması, Nakil, Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhası yasayla düzenlendi, organ nakli yasallaştı.

A+A-

Genel Kurul tatilden önceki son toplantısında, “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle onayladı.
Bu yasa ile “İnsan sağlığını en üst düzeyde tedavi ve korumasını temin etmek amacı ile insanlara uygulanacak insan hücre, doku ve organların ülkemizdeki devlet ve bu yasa ile onaylanmış ve ruhsatlandırılmış olarak hizmet verecek olan Hücre Kuruluşları, Doku Kuruluşları, Hücre Nakil Merkezleri, Doku Nakil Merkezleri ve Organ Nakil Merkezleri ile Doku ve Organ Tedarik Merkezleri’nin İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması, Nakil, Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhasına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının belirlenmesine ilişkin esasları düzenleme” amaçlanıyor.

Önce Devlet Hastanesi…
Yasaya göre uygulamaya önce Devlet Hastanesi başlayacak. Sağlık Bakanlığı’nca gerekli alt yapının oluşturulması, denetim ve izlenebilirlik mekanizmalarının sağlanmasının ardından 5 yıl sonra da ‘Özel Hastanelerde’ uygulama yapılabilecek.
Komite Başkanı Dr. Özdemir Berova, devlet hastanesinde uygulamanın başlayabilmesi için gerekli adımlar atılırken eş zamanlı olarak da Sağlık Bakanlığı’nda kontrol ve denetim mekanizmalarının oluşturulacağını kaydetti.
Uygulamaya geçilmeden önce hem devlet hastanesinde alt yapının hazırlanmasının, koordinasyon kurulunun oluşturulmasının, hem de yasa uyarınca teknik olarak ağ sistemlerinin kurulması gerekliliğine işaret eden Berova, Avrupa’da da özelde uygulama için bir geçiş sürecinin yaşandığını, bu nedenle yasamızda da özelde uygulamaya geçiş için 5 yıllık süre konduğunu ifade etti.

Kayıt Sistemi kurulacak
Yasa uyarınca, onaylanan ve ruhsatlandırılan merkez ve kuruluşların vericiden nakledilecek olan hücre, doku ve organların en iyi şekilde naklinin yapılabilmesi için alıcıdan alınacak hücre, doku ve organların bilgilerini en iyi ve doğru bir şekilde toplayan bir  kayıt sistem oluşturulacak.

Berova: Çalışmalar bir an önce başlatılmalı
İlk sözü alan İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı DP Ulusal Güçler Milletvekili Özdemir Berova, yasa tasarısı hakkında hazırlanan raporu okuyarak, genel kurulu bilgilendirdi.
İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı DP Ulusal Güçler Milletvekili Özdemir Berova, yasa tasarısı hakkında hazırlanan komite raporunu okuyarak, Genel Kurulu bilgilendirdi ve komitede oybirliğiyle onaylandığını kaydetti.
Berova, yasanın 5 yıldır teknik komitede görüşüldüğünü, titizlikle incelendiğini ve önemli katkılar yapıldığını belirterek, önemli bir yasa olan Organ Nakli Yasa Tasarısı’na katkı koyan herkese teşekkür etti.
Berova, yasanın Mecliste onaylanmasının ardından artık görevin Sağlık Bakanlığı’nda olacağına dikkat çekerek, devlet hastanesinde organ nakli çalışmalarının bir an önce başlatılması gerektiğini kaydetti.

Derya: Kapsamlı bir yasa…
CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya da, yasanın kapsamlı olduğunu, bunun da siyasilerin yasayı istediği gibi kullanmasına olanak tanımamak için yapıldığını, bazı değişikliklerin tüzüklerle yapılabileceğini kaydetti.
Derya, herhangi birine engel koymak adına yasa yapılmadığını, AB’den de destek alındığını, bu işi ticarete dökmek için değil, devletin kendisini geliştirmesi için yasanın düzenlendiğini söyledi.

Şahali: Bu yasa bir milat
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, bu yasayı bir “milat” olarak niteleyerek, yasa üzerinde çok titiz çalışmalar yapıldığını, bu çerçevede destek olan herkese teşekkür etti.
Şahali, yasada aile dışında kişilerin de organ nakli konusunda bağış yapmasının düzenlenmesi, donanıma da ayrıca önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Üstel: Hükümet’in yaptığı en doğru çalışma
UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel de, hükümetin kuruldu kurulalı en doğru, en güzel ve halkın beklediği en iyi çalışmayı yaptığını, bunu yürekten söylediğini vurguladı.
Üstel, yasaya yönelik görüşlerini dile getirerek, organ nakli yanında hücre doku konusunun da büyük önem taşıdığını belirtti. Üstel, ailesinden, kan bağı olandan organ alınması yanında olmayandan da alınmasına olanak tanınmasını istedi.
Üstel, organ bağışı konusunda halkın bilgilendirilmesini de talep etti.

Sağlık Bakanı Gülle: Ülkemiz bu önemli yasa ile sağlık alanında sıçrama yapacak
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, yasanın gerçekten çok önemli ve anlamlı olduğuna vurgu yaparak, insanı ve insan yaşamını doğrudan etkileyen bir yasa olduğuna dikkat çekti.
Gülle, ülkenin bu yasa ile sağlık alanında bir sıçrama yapacağını, yasayı ciddiyetle ele alıp önem verdiklerini ve üzerinde çalıştıklarını belirterek, ülkede bir çok hasta olduğunu, nakil beklediğini, bunlar düşününce yasanın önemine işaret etti.
Gerekli hazırlıkları yapmaya başladıklarını ifade eden Gülle, komitede çalışan milletvekillerine, uzmanlara teşekkür ederek, ciddi bir kontrol mekanizması kuracaklarını, hiçbir suistimale izin vermeyeceklerini, organ bağışlarının hassasiyetle üzerinde duracaklarını vurguladı.

Bu haber toplam 2845 defa okunmuştur