1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Organ nakli konusunda uyarı
Organ nakli konusunda uyarı

Organ nakli konusunda uyarı

“Organ nakli yasadışı organizasyonların eline geçmemeli”

A+A-

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Zerrin Akalın, organ nakli yasasının hayat bulabilmesi için tüzük ve kılavuzların çok detaylı bir şekilde hazırlanması gerektiğini belirterek, olabilecek hata ve suistimalleri önleyebilmek adına bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Organ,doku ve hücre nakillerinin ticari bir piyasa malzemesi olmaması ve uygulamalarda tıbbi etiğin en önde tutulması gerektiğini kaydeden Akalın, “Organ nakli yasadışı organizasyonların eline geçmemelidir” dedi.

Akalın, bu konudaki tüzük ve hukuksal düzenlemelerin süratle yapılması ve sıkı bir denetim mekanizması sağlandıktan sonra uygulamalara başlanması gerektiğini belirtti.

“Sevinçle karşıladık”

Zerrin Akalın dün yayınladığı yazılı açıklamada, sağlık alanında uzun yıllardır toplumun ihtiyacı olan İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması, Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması ve Dağıtımına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının Belirlenmesi Yasası’nın yasalaşmasını büyük bir sevinçle karşıladıklarını belirtti.

Derneğin, yıllardır hastaların böylesi bir yasaya ihtiyacı olduğunu söylediğini ve yasanın geçirilmesi için mücadele ettiğine işaret eden Akalın, yasanın uygulanabilmesi için bir an önce gereken tüzüğün yapılması, koordinasyon kurulunun kurulması, doktor, hemşire, lâboratuar ihtiyacının sağlanması ve ilgili personelin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

“Organ nakli bekleyen hastalar için ivedilik taşıyor”

Akalın, canlıdan nakillerin uygulamaya başlanmasından önce tüzük ve kılavuzların çok detaylı bir şekilde hazırlanması; kadavradan nakillerin yapılabilmesi için özellikle koordinasyon sisteminin kurulması ve koordinatörlerin eğitim alması gerektiğini belirtti.

Zerrin Akalın, tüm bu hassas hazırlık ve çalışmaların, ülkede organ bekleyen hastalar için ivedilik taşıdığını kaydederek, başlayan yoğun bir çalışma sürecine katkıda bulunmaya hazır olduklarını söyledi. TAK

 

Bu haber toplam 1279 defa okunmuştur