1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Onur Yürüyüşü
Onur Yürüyüşü

Onur Yürüyüşü

Onur Yürüyüşü

A+A-

Fema 14 Mayıs 2016
feministatolye@gmail.com


Onur Yürüyüşü, her yıl Haziran ayının sonlarında dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde , LGBTİ bireyler ve LGBTİ bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünüdür. 1969 yılında yaşanan bir olayla tarihte yerini almış  varoluşun, onurun  sahip çıkıldığı dünya çapında bir olaydır.  1969’da New York,  Stonewall Inn adlı barda,  baskı,  şiddet   ve  ayrımcılığa dayanamayan eşcinseller ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve 4 gün[3] boyunca sokaklarda çatışılmış, eylemler yapılmıştır. LGBTİ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan gün dünyanın her yerinde onur haftası, gey onur, LGBT onur ve onur yürüyüşü gibi adlarla kutlanır. Burada kastedilen onur, kişinin kendi oluşunun onurudur, kendi varoluşundan utanmayışının yansımasıdır.
Türkiye'de Onur Haftası 1993'te[1] ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı ile[1] kutlanmak istenmiş, ancak dönemin İstanbul valiliğinin izin vermemesi[3] ve yurtdışı konuklarını sınırdışı etmesi sonucu etkinlikler o yıl gerçekleştirilememiştir. Yurtdışından gelen konukların sınırdışı edilmesi ve gelişen olaylar sonucunda LGBTİ hakları için Lambdaistanbul ve Kaos GL'nin temelleri atılmıştır.
Kuzey Kıbrıs’ta “doğaya aykırı cinsi münasebet” olarak tanımlanan eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkaran Ceza (Değişiklik) Yasası 2014 başında kabul edilmişti. 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü  olarak adlandırılan bu gün dolayısı ile ilk kez Kuzey Kıbrıs’ta  2014 yılında Onur Yürüyüşü düzenlenmişti. Lefkoşa’da Kuir Kıbrıs’ın öncülüğünde düzenlenen Onur Yürüyüşüne, LİSTAG (Lambdaistanbul Aile Gurubu) da İstanbul’dan Lefkoşa’ya giderek yürüyüşe katımış,  “Renklerine Gel” sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüşte Kıbrıs Cumhuriyeti'nden LGBTİ örgütü Accept Cyprus ve temsilcileri de yer almıştı.

Kaynak
1. ^ a b c d "20. LGBT Onur Haftası". Maroon. 23 Haziran 2012. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013.
2. ^ a b c "Antalya ve İzmir, Onur Haftası'nı Yürüyüşle Selamlayacak". Siyah Pembe Üçgen. 29 Haziran 2013. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013.
3. ^ a b c "Onur Haftası ve Eşcinseller". Yeniozgurpolitika.org. 29 Haziran 2012. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013
4. BİA Haber Merkezi19 Mayıs 2014, Pazartesi

 


Mor Kitaplık

Sen Benim Hayatımsın
Ferzan Özpetek

İtalyanca aslından çeviri, Şemsa Gezgin. Can Yayınları
“Sadece bir yere kök salmayı başardığında gerçekten uzaklara gidersin.”
Hayatın tüm renklerine tutkuyla bağlı, hepsi bir diğerinin öyküsüyle beslenen ilginç karakterler: aktör olmak isteyen bir santral operatörü, narsist bir trans, yıldızların ihanetine uğramış bir kasiyer, kleptoman bir prens… Aşkı ve dostluğu tüm benlikleriyle olumlayan bu kahramanların sevgisiyle sarmalanmış ünlü bir yönetmen. Her engelle daha büyüyen, çılgınca bir aşk… ve Roma…
Ferzan Özpetek’ten gerçek sevginin gücüne dair, sahici bir kadere başkaldırı romanı.
Çünkü sadece çılgıncasına aşık olanlar, bir insanı sevmenin ne demek olduğunu bilir.


Malumatı Nisvan


Cadı Süpürgesi

Erkek egemen zihniyetin, şiddetin ve savaşın besleyicisi militarizme karşı durmayı cesaretle başarabilenleri sevinçle kucaklar, insan hayatının ve öldürmemenin değerini bilenlerin ve öldürmemeyi seçenlerin  verdiği Vicdani Red mücadelesini, sonuna kadar destekleyeceğimizi mutlulukla dile getiriyoruz. Bu insanlık ayıbını siyasete malzeme yaparak, öldürmeyi meşrulaştırıp cinayete ortak arayanları ise,  süpürgemizle dünyadan silip, tozunu bile bırakmadan temizlemek istiyoruz.

Ayrıca bir büyük süpürgeyi de, hayati önem taşıyan bir yardım binasını kapatmayı planlayan Sağlık Bakanlığında kullanmak istiyoruz.  SORÖV,  10 yıla yakın bir süredir şiddet gören kadınlara, yoksul  çocuklara, insan ticareti mağdurlarına, mültecilere ve toplumun dışladığı birçok görünmezliğe itilen kişiye kapısını açan, korunacak bir çatı olan, gönüllülerin emeği ve desteğiyle ayakta kalan bir yuvadır.  SORÖV’ü ayakta tutan, ihtiyacı olan onlarca, yüzlerce insana yıllardır gönüllü sığınak sağlayan fedakar insanları görmezden gelen ve toplumun bu ihtiyaçlarını değil, siyasal rant uğruna günlük politikaları önemseyen, bu binayı kapatmak isteyen bakanlığı süpürgemizle süpürüp, dünyadan temizlemek istiyoruz.

Bu haber toplam 1640 defa okunmuştur
Gaile 369. Sayısı

Gaile 369. Sayısı