1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'ÖNLEMLER DİZİSİ' MASADA
ÖNLEMLER DİZİSİ MASADA

'ÖNLEMLER DİZİSİ' MASADA

Reel sektör temsilcileri, dövizin yükselmesinin ardından yaşanan ekonomik kriz için acil önlem taleplerini Başbakan Ömer Kalyoncu’ya iletti. Şimdi gözler hükümetin hayata geçireceği önlemlere çevrildi

A+A-

 

 

PEK ÇOK ÖNERİ VAR… Dövizin yükselmesiyle birlikte oluşan ‘kriz’ ortamı için  Reel Sektör Temsilcileri, önerilerini Başbakan’a sundu, vergi oranların düşürülmesinden, fiyat istikrar fonunun güçlendirilmesine  kadar pek çok öneri masaya kondu.

BAŞBAKANLIK'TA İKİNCİ TOPLANTI… Önceki akşam Başbakanlık’ta yapılan toplantıya, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası temsilcileri katıldı.


Öneriler:

-İthalattaki vergiler günlük kur üzerinden ödenirken, bu vergilerin kuru sabitlenmeli…
-Tapu devir harçlarının TL’ye çevrilmesi ve vergi oranlarının düşürülmesi…
- Kamuya olan borçların ödenebilir hale getirilmesi için tekrardan düzenleme yapılması…
- Kıb-Tek tarafından düşünülen elektrik zammı kesinlikle yapılmamalı…
- Ülkede üretimi yapılan yerli üretimlerin kullanımının artırılması sağlanmalı…
–Benzeri malların ithalatına ise daha çok vergi ve fon konulmalı...
- Fiyat İstikrar Fonu bütçeden ayrılmalı, güçlenmeli…
- Lüks tüketimdeki vergiler artırılmalı…
– Bankalar döviz borçlularından Ocak 2015 kurunu baz alarak, taksitleri almalı...

Fayka Arseven KİŞİ

Dövizin yükselmesiyle birlikte oluşan ‘kriz’ ortamı için  Reel Sektör Temsilcileri, önerilerini Başbakan’a sundu, vergi oranların düşürülmesinden, fiyat istikrar fonunun güçlendirilmesine  kadar pek çok öneri masaya kondu.

Önceki akşam Başbakanlık’ta yapılan toplantıya, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası temsilcileri katıldı.

2 saati aşkın süre gerçekleşen toplantıda kısa ve uzun vadeli ekonomik tedbir ve iyileştirmeler konuşuldu.

Toplantıda gündeme getirilen önerilerin neler olduğu noktasında Kıbrıs Türk Esnaf ve Zannatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga YENiDÜZEN’e bilgi verdi.

Piyasada TL kullanımı artırılsın…

Sektör temsilcileri bir süredir gündeme getirilen ev kiralarının ve okul harçlarının Türk Lirası (TL) olmasını istedi. Temsilciler, “Piyasada TL’nin kullanımı için ev kiralarından okul harçlarına kadar gereğinin yapılması gerekir” dedi.
Ancak temsilciler, devletin de döviz üzerinden olan taleplerinden vazgeçmesini ve bu taleplerini TL ile karşılaması gerektiğini vurguladı.

İthalat sabit kurla olsun

İthalattaki vergiler günlük kur üzerinden ödenirken, bu vergilerin kurunun sabitlenmesi istendi. Özellikle bunun uygulama geçmesi halinde üretimde kullanılan hammade için çok önemli olduğu ifade edildi.

Değer kayıpları ödensin

Tapu devir harçlarının düşürülmesi de talep edilirken ayrıca bu harçların TL’ye çevrilmesi ve vergi oranlarının da düşürülmesi masaya getirildi.
İnşaat sektöründe TL’nin değer kaybından dolay ihalelerde farkların oluştuğu ifade edile toplantıda, oluşan yüzde 25’lik farkın ödenmesi talep edildi.

Elektriğe zam yapılmamalı

Kıb-Tek dahil olmak üzere kamuya olan borçların ödenebilir hale getirilmesi için tekrardan bir düzenlemeye gidilmesi önerisinde de bulunuldu. Bu yapılırken, vergi ve faiz oranlarında da düzenlemeye gidilmesi önerildi. Bununla birlikte Kıb-Tek tarafından düşünülen elektrik zammının kesinlikle yapılmaması vurgulandı.

İthalata daha çok fon ve vergi

Özellikle süt ve süt ürünlerinin yanı sıra ülkede üretimi yapılan yerli üretimlerin kullanımının artırılmasını sağlamakta masaya konulan öneriler arasında yer aldı. Bu öneriye, bu gibi malların ithalatına ise daha çok vergi ve fon konulması önerildi.

Fiyat İstikrar Fonu güçlensin

Fiyat İstikrar Fonu’nun bütçeden ayrılması da gündeme taşındı. Fonun güçlenmesi ve yaratılması için lüks tüketimdeki vergilerin artırılması ve yine ithalattan alınacak vergilerin bu fona aktarılarak güçlenmesi hedefi ortaya kondu.
Bu fonun güçlenmesi halinde elektrik zammının önüne geçileceği de vurgulandı, “Fondaki para stratejik noktalara kullanılsın” önerisi yapıldı.

Kur Ocak 2015’e sabitlensin…

Bankalara olan döviz borçlarının kurun Ocak 2015 olarak baz alınması ve taksitlerin o şekilde alınması da öneriler arasında…
Bunun yapılmasıyla birlikte bankaların kayba uğrayacağını da kaydeden sektör temsilcileri, “Ancak yılsonu bilançoları incelenerek, yaratılacak bu fondan zararın bir kısmının karşılanması” çözüm önerisini de sundu.

Para akışı için kolaylık…

Devlete olan ödemelerdeki bürokrasi noktasına da dikkat çekilen toplantıda, piyasaya para akışı için  çeşitli kolaylıkların sağlanması da istendi.
Büyük alışveriş merkezlerine izin verilmemesi noktasına değinildi, Çin mallarının ülkeye girişi için önlem alınması tavsiyesinde bulunuldu.

Bu haber toplam 1865 defa okunmuştur