1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Onlarca yurttaş, Araç Kayıt’ta…
Onlarca yurttaş, Araç Kayıt’ta…

Onlarca yurttaş, Araç Kayıt’ta…

14 Mart’ta yürürlüğe giren ‘seyrüsefer affı’ nedeniyle Araç Kayıt Dairesi’nde yoğunluk yaşanmaya devam ediyor, yurttaşlar dakikalarca işlem yaptırmak için bekliyor

A+A-

Ayşe GÜLER

 

UBP-DP Azınlık Hükümeti tarafından yürürlüğe konan ‘seyrüsefer affı’ nedeniyle Araç Kayıt Dairesi’ndeki yoğunluk devam ediyor.

Kamuoyunda düzenli ödeme yapan yurttaşların tepkisine de neden olan affın hayata geçmesiyle birlikte daireye her gün onlarca yurttaş akın ediyor.

3 haftadır yürürlükte olan aftan yararlanabilmek için dün onlarca yurttaş Araç Kayıt Dairesi’ne akın etti.

Daire’deki manzara değişmedi, işlemlerini yaptırabilmek için yurttaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Sabahın erken saatlerinde başlayan yoğunluk, mesai bitimine kadar sürdü.  

arac.jpg

90 gün yararlanabilecekler

Kayıttan düşen araçların yeniden kayıt altına alınması,  seyrüsefer harçlarında gerilik olanlara düzenleme getiren af ile ilgili süreç 14 Mart’tan beridir işliyor.

Yurttaşlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren aftan 90 gün boyunca yani Haziran ayına kadar yararlanabilecek.

Araçların sisteme dahil olması… 

Araçların sisteme dahil olması ise şöyle olacak: seyrüsefer harçları ödenmediği için kayıttan düşen araçlarla kayıttan düşmeyen ancak geçmiş döneme ait borcu olan araçlar için affın geçerli olacağı 90 günlük sürede kayıt ücreti alınmayacak.

Kayıttan düşme tarihine bakılmaksızın, geriye dönük 2 ve ileriye yönelik olarak da 6 aylık ya da 12 aylık olmak koşulu ile bir seyrüsefer harcı ödenmesi halinde, araçlar sisteme dahil olabilecek.

Kayıttan düşenler… 

Kayıttan düşen araçların yeniden sisteme dahil olabilmeleri için muayene işlemlerini yaptırmaları gerekecek, muayene harçlarının ödenmesinde herhangi bir değişiklik olmayacak.

Bununla birlikte kayıttan düşen araçların, muayene işlemlerinin yanında, egzoz emisyon testlerinden de geçmeleri gerekecek.

Bu işlemler sonrasında da Araç Kayıt Dairesi’ndeki işlemler için yurttaşların belirtilen süre içerisinde müracaat etmesi gerekecek.

12 aya kadar taksitlendirme

Öte yandan seyrüsefer affı ile kayıttan düşmemiş ancak seyrüsefer harçlarında geçmiş dönem borcu olanlar ise geçmiş döneme ait 1, gelecek döneme ait ise yine 6 aylık, ya da 12 aylık olmak koşulu ile bir seyrüsefer harcı ödemeleri halinde, sisteme dahil olabilecek.

Bu uygulamanın yanında söz konusu araçların kayıttan düşen araçlardaki uygulama günü, muayene ve egzoz emisyon testlerinden de geçmeleri gerekecek.

Yasa gücündeki kararname de olduğu gibi yürürlüğe girecek yasa ile yurttaşlar ödemeleri gereken miktarı Maliye Bakanlığı yasaları uyarınca, 12 aya kadar taksitlendirme imkanına da sahip olabilecek.

Bu haber toplam 2051 defa okunmuştur