1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Önceliğimiz eğitim ve bilinçlendirme”
“Önceliğimiz eğitim ve bilinçlendirme”

“Önceliğimiz eğitim ve bilinçlendirme”

Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana, yapılan uygulamalarla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi verdi

A+A-

Fehime ALASYA

Halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından Tarım Dairesi’ne çeşitli yenilikler getirildi. YENİDÜZEN’e konuşan Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana, halk sağlığını koruma amaçlı kullanılan kimyasal maddelerin (biyosidallerin) adaya ithali, kimyasallara yapılan denetimlerin sıklığı, ruhsatsız depoların kapatılması ve üreticilere verilen eğitimler konusunda güzel adımlar atıldığını ve verim alındığını dile getirdi.

Yeni uygulamalarda, kimyasal, tarım ilaçlarının tavsiye dışı, ruhsatsız ürünlerde kullanımına rastlandığı zaman ürünlerin imhasına gidildiğini belirten Vurana, bundan hem üreticilerin hem de ilaç satıcılarının etkilendiğini kaydetti.   

Hem eğitime hem de denetime önem verdiklerini belirten Vurana, yasanın elverdiği ölçüde cezalar uyguladıklarını belirterek, buna karşın, önceliklerinin eğitim ve bilinçlendirme olduğunu anlattı.

Atılan her adımın önem arz ettiğine değinen Vurana, özellikle kimyasal, tarım ilaçlarının kullanımında, tavsiye dışı, ruhsatsız kullanımlarda ürünler imhaya gidilmesinin sektördeki tüm paydaşlara etkide bulunduğunu kaydetti.   

Yapılan yeni uygulamaların yanında, sıkı denetimlerin de artarak devam ettiğini aktaran Vurana, satıcı ruhsatı olmayan iki deponun kapatıldığını bunun yanında bir de gübre satış yerinde ‘ilaç satış izni olmayan ürünlerin’ de toplatıldığını kaydetti.

Etkin denetim için daha fazla personel olması gerektiğine değinen Vurana, “personel noksanlığımız bizim en büyük çıkmazımız” dedi.

Vurana, dairedeki sıkıntılara değinirken Bitki Sağlığı ve Karantina Laboratuvarı’nın tamamlanması gerektiğin dile getirerek, çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 

Kimyasal, tarım ilaçlarının tavsiye dışı, ruhsatsız ürünlerde kullanımına rastlandı taktirde ürünlerin imhasına gidildiğini belirten Vurana, bundan hem üreticilerin hem de ilaç satıcılarının etkilenerek bilinçlenmeye yöneldiklerini kaydetti.   

“AB kriterlerini adamıza getiren bir karar oldu”

Biyosidal ürünlerin ruhsatlandırılmasıyla ilgili bir revizyona gidildiğini anlatan Vurana, bunun hem çevre duyarlılığı hem de insan sağlığı açışında çok önemli olduğunu belirtti.

Vurana şöyle devam etti:

“Sivil Toplum örgütlerinden gelen şikâyetler ve kimyasal madde (biyosidal)  ürünü ithalini yapan şirketler tarafından gelen talep üzerine, kimyasal ürünlerin ruhsatlandırılmasıyla ilgili bir revizyona gidildi.

2016 yılında alınan karara göre kimyasal ürünlerin adaya giren ürünlerde biraz esneklik sağlanmıştı. Gündeme aldığımız uygulama ile bu esnekliğini kaldırmış olduk. Yani Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın resmi sitesinde yer alan onaylı ürünlerin dışındaki kimyasal ürünlerin adamıza ithalini 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren durdurduk. Bu hem çevre duyarlılığı hem de insan sağlığı açışında çok önemli, AB kriterlerini adamıza getiren bir karar oldu.

kimyasal madde (biyosidal), sivrisinek, fare, sıçan ve benzeri ilaçlardır, halk sağlığını korumakla kullanılan ilaçlardır.”

“Bir ilacı aldığı ruhsat dışında başka bir üründe kullanımı kesinlikle yasaktır. Bir ilacın etiketinde yazan bitkinin dışında kullanılması mümkün olmayacak. Yani bir ilacın etiketinde domates, fasulye yazıyorsa bu ilacı salatalıkta kullanamaz. Olurda analizlerimiz sırasında bu ilacın salatalıkta kullanıldığı görülürse o ürün hemen imha edilecektir”

Tavsiye dışı, ruhsatsız kullanımlarda ürünler imhaya gidiliyor…

Kimyasal, tarım ilaçlarının kullanımıyla ilgili de yeni bir uygulamaya gidildiğini anlatan Vurana, bu konuda da sıkı önlemler alındığını kaydetti.

Vurana, analiz sonucuna dayalı olarak, ürünlerde tavsiye dışı, ruhsatsız kullanılan ilaçların tespitine rastlandığında ürünlerin imhasına gidildiğini belirtti.

Vurana, “Bir ilacı aldığı ruhsat dışında başka bir üründe kullanımı kesinlikle yasaktır. Bir ilacın etiketinde yazan bitkinin dışında kullanılması mümkün olmayacak. Yani bir ilacın etiketinde domates, fasulye yazıyorsa bu ilacı salatalıkta kullanamaz. Olurda analizlerimiz sırasında bu ilacın salatalıkta kullanıldığı görülürse o ürün hemen imha edilecektir. Önceki uygulamalarda, analizde limit üstü kalıntılarda iki hak veya bekleme süresi veriliyordu. Biz bu uygulama ile bunu ortadan kaldırdık, direkt imhaya gidiyoruz.

Ruhsatlı ise ve limit üstü kalıntıya rastlandı o zaman iki haftalık zaman tanınıyor çünkü tavsiye içi kullanılan, ruhsatlı bir ilaçtır.” dedi. 

Hem üretici hem satıcılar etkilendi…

Vurana, tavsiye dışı ilaç kullanımına rastlanması durumunda ürünlerin imhasına gidilmesinin, etiket bilgilerine dayalı doğru kullanımı teşvik etmek için yapıldığına dikkat çekti.  

Bu uygulama ile satıcıların daha sorgulayıcı ve anlatıcı olduğu, üreticilerin ise daha dikkatli olmaya ve bilinçlenmeye gittiği belirtildi.

Konuya ilişkin, tüm ilaç bayileri ile istişare içerisinde hareket ettiklerini belirten Vurana, hem üretici hem de ilaç satıcılarının daha dikkatli ve sorgulayıcı olduğunu kaydetti.

“Eğitimlere katılım güzel fakat artmalı”

Üreticilere yönelik her Çarşamba seçilen bir bölgeye eğitime gidildiğini belirten Vurana, bu eğitimlere olan talebin giderek arttığını ifade ederek, bunun henüz yeterli olmadığını belirtti.

Vurana, “Son uygulamalar katılımda gözle görülür bir katılım vardır fakat daha fazla katılım olsa çok güzel olur. Bu eğitimlerin yanında, kamu spotları, dergi ve broşürlerimiz, çeşitli çalışmalarımız oluyor. Her gün tarlaya çıkmasak bile üreticilerden bize ulaşanlar, bizim farklı yöntemle ulaştıklarımız oluyor” dedi. 

 

yeniduzen-satin-aliniz-395.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2453 defa okunmuştur