1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Onan son yolculuğuna uğurlandı
Onan son yolculuğuna uğurlandı

Onan son yolculuğuna uğurlandı

Ülkenin tanınmış hukukçularından, eski Milletvekili, toplumlararası görüşmelerdeki Türk temsilci Ümit Süleyman Onan, son yolculuğuna uğurlandı.

A+A-

Ülkenin tanınmış hukukçularından, eski Milletvekili, toplumlararası görüşmelerdeki Türk temsilci Ümit Süleyman Onan, son yolculuğuna uğurlandı. Onan için Cumhuriyet Meclisi’nde devlet töreni düzenlendi. Törenin ardından Onan’ın cenazesi Lefkoşa Mezarlığında toprağa verildi.
Ümit Süleyman Onan için Cumhuriyet Meclisi bahçesinde yer alan tören saat 10.00’da başladı.
Meclis Başkanı Siber Sibel’in konuşma yaptığı törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar ve milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, eski bürokratlar ve Onan’ın ailesi katıldı.

Siber: Ölümsüzlüğü yakalayan değer
Meclis Başkanı Sibel Siber, Ümit Süleyman Onan’ın Kıbrıslı Türklerin mücadelesinde çok önemli görevler yaptığını belirterek, “Aslında mücadelemizde büyük yer tutmuş insanlarımız sonsuzluğa uğurlanırken tarihimizin sayfalarında ölümsüzlüğü yapakalıyorlar” dedi.
Onan’ın da ölümsüzlüğü yakalayan bir değer olduğunu ifade eden Siber, İngiliz sömürge döneminde genç bir avukat olarak örgütlenmelerin başlangıcında yer aldığını da söyledi.
Siber, Onan’ın unvanlarını sıralayarak, bunların sadece birer unvan olmadığı, verilen mücadelenin de kanıtı olduğunu belirtti. Onan’ın yakın tarihle ilgili anılarını kendi ağızından dinleyememenin ve yazamamanın üzüntüsünü yaşadığını da vurgulayan Siber, “Birkaç kez randevulaşmıştık fakat rahatsızlığından dolayı bunu gerçekleştiremedik. Onun anıları belleğimizde, tarihin sayfalarında hep bizimle birlikte olacak” dedi.
Siber, mücadeleye Onan’ın bıraktığı yerden, Kıbrıslı Türklerin varlığı uluslararası alanda tanınıncaya kadar devam edeceklerini belirtti.

Onan’ın özgeçmişi
1928 yılında Lefkoşa'da doğan Ümit Süleyman Onan, 1950 yılında Londra'da hukuk tahsilini tamamlamasının ardından Lefkoşa'da avukatlık yapmaya başladı.
Kıbrıs Milli Türk Birliği Lefkoşa Sekreterliği ile Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu.
1958-1960 döneminde, Lefkoşa Türk Belediyesi As Başkanlığı ve l959-1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadarki dönemde de Savunma Bakan Vekilliği yaptı.
1960 seçimlerinde Lefkoşa bölgesinden Temsilciler Meclisi Türk Üyeliği’ne seçildi. 1961-1962 yıllarında, Temsilciler Meclisi’ni temsilen Avrupa Konseyi İstişari Asamblesi’ne gönderildi. 1967-1968 döneminde Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Yürütme Kurulu Adalet İşleri Üyesi olarak çalıştı.
1970 seçimlerinde Lefkoşa bölgesinden Temsilciler Meclisi Türk Üyeliği’ne ve 1976 seçimlerinde de Ulusal Birlik Partisi’nden yine Lefkoşa milletvekilliğine seçildi. Kurucu Meclis döneminde Meclis İkinci Başkanlığı görevini yüklendi ve toplumlararası görüşmelerdeki Türk Temsilciliği görevini ifa etti.
İngilizce ve Rumca bilen Onan, evli olup üç çocuk babasıydı.

Bu haber toplam 1798 defa okunmuştur
Etiketler :