1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Ön izin’ başvurusu GÜNDEME ALINMADI!
‘Ön izin’ başvurusu  GÜNDEME ALINMADI!

‘Ön izin’ başvurusu GÜNDEME ALINMADI!

Haftalardır ertelenen kurulda Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusu görüşülmedi.

A+A-

Yükseköğrenimde ‘üniversite fazlalığı’ ve 'rant iddiaları' ile ilgili tartışmalar sürerken, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu dün toplandı, Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusu ‘üyelerin eksik olduğu gerekçesiyle’ görüşülmedi.

Ayşe GÜLER

Yükseköğrenimde ‘üniversite fazlalığı’ ile ilgili tartışmalar sürerken, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu dün toplandı.

Haftalardır ertelenen kurulda Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusu görüşülmedi.

2 saat süren toplantıda DAÜ ve YDÜ’nün İskele’de üniversite yerleşke alanı olarak belirlenen 122 dönüm için yaptığı başvuru değerlendirildi, üniversite yetkililerin sunumları dinlendi.

Kurul, her iki üniversitenin müracaatı ile ilgili sonuç üretmedi, gelecek hafta yeniden toplanma kararı aldı.

YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke, üniversite izinlerinin dondurulmasının bugünkü yeniden gündeme gelebileceğini açıklasa da dünkü görüşmede konu ele alınmaması dikkat çekti.

Toplantıyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, üniversitelerin ön izinleriyle ilgili konunun dünkü toplantıda görüşülmediğini ifade etti, üniversite sayılarıyla ilgili tartışmanın da gündeme gelmediğini söyledi.

DAÜ VE YDÜ’NÜN BAŞVURULARI GÖRÜŞÜLDÜ… Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın katılmadığı toplantıda DAÜ ve YDÜ’nün İskele’de üniversite yerleşke alanı olarak belirlenen 122 dönüm için yaptığı başvuru değerlendirildi, sunumları dinlendi. Kurul, her iki üniversitenin müracaatı ile ilgili sonuç üretmedi, gelecek hafta yeniden toplanma kararı aldı…

Eğitim Bakanı katılmadı, YÖDAK toplantıdaydı…

2 saat süren toplantıya Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Cumhuriyet Meclisi’ndeki oturum nedeniyle katılmadı.

Bazı kurul üyeleri de toplantıya katılmazken, YÖDAK Başkanı Akile Büke toplantıda yer aldı.

YDÜ ve DAÜ projelerini paylaştı…

Kurul üyeleri dünkü toplantıda İskele’deki üniversite yerleşke alanı için hem YDÜ hem de DAÜ’nün yaptığı başvuru sonrasında üniversite yetkililerinin yaptığı sunumları dinledi.

Söz konusu arazi üzerine YDÜ’nün kurmayı planladığı 5 fakülte, 40 bölüm ile ilgili detaylı bilgiler kurul üyeleriyle paylaşılırken, DAÜ ise aynı alan üzerine 3 ya da 4 fakülteye yönelik projelerini aktardığı öğrenildi.

YDÜ’nün İskele’de kurmayı planladığı fakültelerin ağırlıklı olarak tıp, tarım ve ziraat alanlarıyla ilgili olduğu da belirtildi.

‘Kurul üyeleri’ eksikti

Öte yandan yükseköğrenimde tartışma yaratan, kamuoyunda gündem olan 3 üniversite ile ilgili ‘ön izin’ konusunun kurul üyelerinin eksik olması nedeniyle görüşülmediği öğrenildi.

Önümüzdeki haftadaki toplantıda DAÜ ve YDÜ’nün 122 dönümlük arazi için yaptığı başvuruyu değerlendirmek için toplanacak olan Ön Değerlendirme Kurulu’nun ön izin başvurularını da ele alacağı belirtildi.

Üniversite sayısı 17’ye ulaştı!

Bilindiği üzere ülkemizde 2017- 2018 eğitim yılı için 17 üniversite eğitim vermeye hazır hale gelmesi, yüksek öğrenimde tartışmayı da beraberinde getirmişti.

Geçmiş dönemde faaliyette bulunan 15 üniversiteye, yeni eğitim yılında eklenen 2 üniversiteyle birlikte öğrenci alımları başlamıştı.

Bu yıl Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi de eklenerek üniversite sayısı 17 olmuştu.

Eğitim hayatına başladıkları tarihlere göre üniversiteler şöyle; Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 1979; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 1985; Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 1988; Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) 1990; Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 1997; ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2003; İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC 2011; Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) 2012; Girne Üniversitesi 2013; Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) 2013; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) 2014; Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) 2014; Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) 2016; Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) 2016; Ada Kent Üniversitesi (AKÜ) 2016, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi (2017); Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi (2017)”

ARSLAN: ÖN İZİN VE ÜNİVERSİTE SAYILARI GÜNDEME GELMEDİ… Toplantıyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, üniversitelerin ön izinleriyle ilgili konunun dünkü toplantıda görüşülmediğini ifade etti, üniversite sayılarıyla ilgili tartışmanın da gündeme gelmediğini söyledi.

 

Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan:
“DAÜ ve YDÜ’nün yetkilileri dinlendi, ön izin gündeme gelmedi”

Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, üniversitelerin ön izinleriyle ilgili konunun dünkü toplantıda görüşülmediğini ifade etti, üniversite sayılarıyla ilgili tartışmanın da gündeme gelmediğini söyledi.

DAÜ ve YDÜ’nün İskele’deki 122 dönümlük arazi için yaptığı başvurularının değerlendirildiğini belirten Arslan, her iki üniversite yetkililerinin de Kurul üyelerine projelerle ilgili sunum yaptığını aktardı.

 


YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke, Üniversite izinlerinin dondurulmasının gündeme gelebileceğine işaret etmişti:
“Daha önce izinleri dondurup, önümüzü görerek, tekrar devam etmek istedik, yeniden gündeme gelebilir”

Hatırlanacağı üzere YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke ise yeni üniversite izinlerinin dondurulmasının yeniden gündeme gelebileceğini açıkladı, “Daha önce izinleri dondurup, önümüzü görerek, tekrar devam etmek istedik. Yasal zemin olmadığı için yapılamadı. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde bu konu yeniden gündeme gelebilir” demişti.

Kıbrıs’ın kuzeyinde üniversitelerin planlı bir şekilde açılması gerektiğini vurgulayan Büke, yüksek öğrenimde kaç üniversiteye ihtiyaç olduğu, altyapının üniversiteleri ne kadar kaldırdığına yönelik çalışma yapılmasının önemine değinmişti.

 Prof Dr Büke, bu konuların strateji planlama sürecine yönelik çalışmalar içerisinde yer aldığını da dile getirerek, üniversitelerin sosyal, ekonomik ve akademik sürdürülebilirliklerinin de olmasının şart olduğunu söylemişti.

 

 

Bu haber toplam 2527 defa okunmuştur
İlgili Haberler