1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ölümlü kazaya 2 yıl daha!
Ölümlü kazaya 2 yıl daha!

Ölümlü kazaya 2 yıl daha!

Enahoro Arausi'nin istinaf mahkemesinde cezası 2 yıl daha artırılarak 4 yıla çıkarıldı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Mağusa'da 7 Mart 2016'da meydana gelen trafik kazasında 2.5 yaşındaki Doğa Çiçek'in ölümüne neden olan ve alt mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Enahoro Arausi'nin ceza kararı Yüksek Mahkeme tarafından bozularak, 4 yıla yükseltildi.

Yüksek Mahkeme, alt mahkemenin kararında, Doğa Çiçek’in kaza anında çocuk koltuğuna bağlı olmamasını annesi İpek Çiçek’in katkısal kusuru olduğuna verdiği ağırlık kadar, sanığın, yolda sağa dönmeye çalışan İpek Çiçek’in aracına, dikkat ve gerekli ihtimamı göstermeyip çarparak, pervasızca araç kullanmasına yeterli ağırlığı göstermemesini hatalı buldu. Alt mahkemenin kararında, yolda uyarıcı levha olmamasına ise değerinden fazla ağırlık verdiğini vurgulayan Yüksek Mahkeme, sanığın trafik kurallarını hiçe sayarak, diğer insanların hayatlarını tehlikeye sokup kazaya sebebiyet vermesi nedeniyle cezasının 2 yıl daha artırılarak 4 yıla çıkarıldığını açıkladı.

 

Yüksek Mahkeme kararını açıkladı

Doğa Çiçek’in ölümüyle ilgili olarak Mağusa Kaza Mahkemesi’nde 14 Aralık 2016 tarihinde sanık Enahoro Arausi ile ilgili 2 yıl hapislik cezası verilmesi ardından Başsavcılık, davayı istinafa taşıdı. Davayla ilgili tamamlanan duruşmaların ardından sanık ile ilgili karar dün verildi.

Başkanlığı’nda Ahmet Kalkan, üye Yargıç Gülten Çiftçioğlu ve üye Yargıç Bertan Özerdağ’dan oluşan Yüksek Mahkeme huzurunda karara bağlana davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı Hasan Çaltılı ve savunma avukatı Ramadan Sanıvar ve sanık mahkemede hazır bulundu. Mahkeme Heyeti adına dava kararını Yargıç Bertan Özerdağ okudu.

 

Davalar

Bertan Özerdağ, sanık Enahoro Arausi aleyhine getirilen davaları okunmuş olarak atletti. Sanık; “Cezai suç teşkil edecek ihmal derecesine varmayan tedbirsizlikle motorlu araç sürüp kaza yaparak bir şahısın ölümüne sebep olmak”, “Gerekli dikkat ve ihtimamı göstermeden veya yolu kullanan öteki şahıslara makul derecede önem vermeden motorlu araç sürerek bir trafik kazası yapmak”, “İhtiyatsızca acele ile ve halka teşkil edecek şekilde motorlu araç kullanıp kaza yapmak”, “İnsan hayatını tehlikeye koyabilecek bir süratte araç sürmek”, “Bir yol kavşağına yaklaşırken aynı istikametteki bir aracı geçmeye teşebbüs etmek”, “Seyrüsefer ruhsatsız araç sürmek” ve “Muayenesiz araç sürmek” suçlarından yargılandı. 

 

Hata olmayan bulgular

Yargıç Bertan Özerdağ, davayla ilgili olarak Savcılığın 14 istinaf sebebi sunduğunu belirterek, bu sebepleri maddeler halinde okudu. Hukuki prensiplere de atıfta bulunan Özerdağ, bazı benzer davalardaki kararlara da değindi. Yargıç, alt mahkemenin kararında Doğa Çiçek’in çocuk koltuğunda oturtulmaması ve kazada etken rol oynamasının sanığın lehine bir durum olduğunu kabul ederek, bu yöndeki bulguda hata olmadığına vurgu yaptı.

 Özerdağ, alt mahkemenin sanığın KKTC’de öğrenci olup, kazadan dolayı pişman ve nadim olduğunu hafifletici neden olarak almasının hatalı olmadığına dikkat çekerek, yoldaki kavşakla ilgili uyarı levhasının olmamasının da sanığın lehine hafifletici neden olarak alınmasının hatalı olmadığına vurgu yaptı.

 

Hatalı bulgular

Yargıç Özerdağ, kaza neticesinde sanığın karşı tarafa herhangi bir ödeme yapıp tazmin ettiğine dair ne bir belge ne de huzurlarında bir şahadet olmadığına işaret ederek, alt mahkemenin tazmin konusunu hafifletici neden olarak almasının hatalı olduğunu aktardı.

Yargıç Bertan Özerdağ, alt mahkemenin, Doğa Çiçek’in kaza anında çocuk koltuğuna bağlı olmamasının annesi İpek Çiçek’in katkısal kusuru olduğuna verdiği ağırlık kadar, kavşağa yakın dönüşe geçen bu araca, sanığın, dikkat ve gerekli ihtimamı göstermeyerek, pervasızca araç kullanmasına yeterli ağırlığı göstermemesini hatalı buldu. Ayrıca yolda kavşakla ilgili uyarıcı levha olmamasına ise değerinden fazla ağırlık verildiğini vurgulayan Özerdağ, sanığın trafik kurallarını hiçe sayarak, tek şeritte gidip kendisinin ve diğer insanların hayatlarını tehlikeye sokarak kazaya sebebiyet verdiğini ifade etti.

4 yıl hapis cezası

Yargıç Özerdağ, trafik kazalarında yasa koycunun 7 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü belirterek, bu kazada da sanığın kurla tanımazlığını, dikkatsizliği ve pervasızca araç sürmesini sanık aleyhine alındığına vurgu yaptı. Özerdağ, bu suçu işleyen kişilere ibret verici ve caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, sanık Enahoro Arausi'yi aleyhine getirilen “Cezai suç teşkil edecek ihmal derecesine varmayan tedbirsizlikle motorlu araç sürüp kaza yaparak bir şahısın ölümüne sebep olmak” davasından 4 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Kaza nasıl olmuştu?

Enahoro Arausi, 7 Mart 2016 tarihinde  Mağusa-Lefkoşa eski anayolu üzerinde bulunan Berkel Mobilya ile Derin Evler Sitesi kavşağında yönetimindeki MG 140 plakalı aracı ile Mağusa istikametinden Lefkoşa istikametine doğru seyrettiği sırada önünde bulunan ve ayni istikamete doğru seyreden araçları tedbirsiz ve aceleci bir şekilde geçmeye çalışmıştı. O esnada önünde ayni istikamete doğru seyreden ve yolun sağ tarafındaki Derin Evler Sitesine doğru dönüşe geçen İpek Kaleli Çiçek yönetimindeki JM 814 plakalı aracın sağ yan kısmına MG 140 plakalı aracının önü ile çarpmıştı. Kaza sonucunda JM 814 plakalı aracın arka koltuğunda yolcu olarak bulunan 2,5 yaşındaki Doğa Çiçek ise yaşamını yitirmişti.

 

Bu haber toplam 6203 defa okunmuştur
İlgili Haberler