1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ÖLÜMLER ‘ŞÜPHELİ’ KALDI!
ÖLÜMLER ‘ŞÜPHELİ’ KALDI!

ÖLÜMLER ‘ŞÜPHELİ’ KALDI!

Günlerce kamuoyunda konuşulan 37 yaşındaki Akile Nacisoy, 38 yaşındaki Anıl Aktunçlar, 88 yaşındaki Akile Vardan ve 63 yaşındaki Zehra Özerdem Paralik’in şüpheli ölümleriyle ilgili başlatılan yargı süreçlerinde henüz sonuca bağlanan olmadı…

A+A-

Didem MENTEŞ

2017 yılı içerisinde sağlık alanında meydana gelen ‘şüpheli ölümler’ ile ilgili yargı süreci işlerken, iki şüpheli ölümle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu “sonuç bildirmeden” dosyayı geri gönderdi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri devreye girdi…

Mağusa’da bir özel hastanede geçirdiği operasyon sonrası hayatını kaybeden Zehra Paralik Özerdem ile ilgili Türkiye’ye gönderilen dosya “yoğunluk olduğu gerekçesiyle” sonuç belirtilmeden iade edildi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nca Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in himayesinde bir ekip oluşturularak, önümüzdeki haftalarda ayrıntılı değerlendirme yapılıp rapor hazırlanması kararlaştırıldı.

Lefkoşa Hastanesi’nde “yanlış kan verildiği” gerekçesiyle hayatını kaybeden Akile Vardan’ın dosyası da İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan sonuç bildirilmeden geri gönderildi. Ancak Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, bu ölümün ayrıntılı incelenmesi ve kesin sonuç belirtilmesi için dosyayı yeniden İstanbul’a geri gönderdi.

Öte yandan şüpheli ölümleriyle günlerce kamuoyunda konuşulan 37 yaşındaki Akile Nacisoy, 38 yaşındaki Anıl Aktunçlar, 88 yaşındaki Akile Vardan ve 63 yaşındaki Zehra Özerdem Paralik’in ölümüyle ile ilgili dava dosyaları ise mahkemelerin gündemine gelirken, henüz sonuca bağlanan dava olmadı.

Yargı süreçleri işliyor

YENİDÜZEN, şüpheli şekilde hayatını kaybeden Anıl Aktunçlar, Akile Vardan ve Zehra Özerdem Paralik davalarıyla ilgili aileleri ve avukatlarıyla görüştü. Otopsi raporlarıyla ilgili Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’den de bilgi aldı.

Şüpheli şekilde hayatını kaybeden Anıl Aktunçlar, Akile Nacisoy ve Akile Vardan dosyaları ile ilgili ceza davalarının sürdüğü öğrenildi. Zehra Özerdem Paralik ile ilgili ise henüz hukuk davasının süreci işlerken, cezai boyutu bakımından ise soruşturmaların sürdüğü aktarıldı.

Lefkoşa Hastanesi’nde “yanlış kan verildiği” gerekçesiyle hayatını kaybeden Akile Vardan’ın dosyası da İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan sonuç bildirilmeden iade edildi. Ancak Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, bu ölümle ilgili kesin sonuç belirtilmesi için dosyayı yeniden İstanbul’a geri gönderdi.

 

Vardan’ın davası sürüyor, İstanbul’dan rapor bekleniyor

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yanlış kan verildiği gerekçesiyle hayatını kaybeden Akile Vardan’ın ölümüyle ilgili yargı süreci devam ediyor. Akile Vardan’ın oğlu Erol Vardan, olayla ilgili iki hemşire hakkında ceza davası açıldığını ve devam ettiğini belirterek, hemşirelerin tutuksuz olarak yargılandığını söyledi. Vardan, ceza davası tamamlandıktan sonra yetkili kişilere tazminat davası açmayı düşündüklerini de dile getirdi. Vardan, Türkiye’den şüpheli ölümlerle ilgili raporların toplu bir şekilde gönderildiğini savundu.

YENİDÜZEN’e bu konuda bilgi veren Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, ‘yanlış kan verilen’ Akile Vardan’ın otopsi dosyasının Türkiye’den geri gönderildiğini ancak bu dosyayı “sonuç bildirilmesi için” İstanbul Adli Kurumu’na geri gönderdiğini söyledi. İdris, geri gönderdiği bu dosyayla ilgili eline ulaşan bir rapor olmadığını açıkladı. 

Geçirdiği ameliyat sırasında, 13 Ocak 2017’de şüpheli şekilde hayatını kaybeden 38 yaşındaki Anıl Aktunçlar’ın ceza davasıyla ilgili ithamnamelerin yapıldı, ancak davalı taraf halen savunmasını yapmadı… Tabipler Birliği Türkiye’den gelen otopsi raporuyla ilgili uzman görüşü istediği için dava 27 Aralık’a ertelendi…

 

Anıl Aktunçlar davası 27 Aralık’ta

Geçirdiği ameliyat sırasında, 13 Ocak 2017’de şüpheli şekilde hayatını kaybeden, ölümüyle de akıllarda soru işareti bırakan 38 yaşındaki Anıl Aktunçlar ile ilgili de yargı süreci devam ediyor. Aktunçlar’ın ölümünün ardından Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde Dr. Süleyman Köroğlu, Dr. Adem Ademoğlu ile Etik Hastanesi lehine açılan ceza davası sürecinin işlendiği öğrenildi. Anıl Aktunçlar’ın kardeşi Çağıl Vadilili’den alınan bilgide, davayla ilgili ithamnamelerin yapıldığını, karşı tarafın halen savunmalarını yapmadığını belirterek, ayrıca Tabipler Birliği’nin Türkiye’den gelen otopsi raporuyla ilgili uzman görüşü istediği için davanın 27 Aralık’a ertelendiğini belirtti.

Aktunçların kardeşi Vadilili, ceza davası tamamladıktan sonra hukuk (tazminat) davasının görüşülmeye başlanacağını dile getirdi.

Bilindiği üzere Anıl Aktunçlar’ın ölümüyle ilgili Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Anıl Aktunçlar’ın ölümüyle ilgili olarak ameliyatına giren Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Süleyman Köroğlu, ‘tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme’ suçlamasıyla ilgili teminata bağlanmıştı.

Akile Nacisoy davası sürüyor

Öte yandan Girne’de 2016 Aralık ayında üçüncü kattaki evinin balkonundan düşerek şüpheli şekilde hayatını kaybeden iki çocuk annesi Akile Nacisoy’un şüpheli ölümüyle ilgili olarak ise yargı süreci devam ediyor. Akile Nacisoy’un ölümü ilk önce kayıtlara ‘yüksekten düşmeye’ bağlı ölüm olarak geçmişti. Eşi Yaşar Akdoğan’a ‘teknik darp ve şiddet tehdidi’ davası okunmuştu. Ancak 11 yaşındaki kızlarının 8 ay sonra polise verdiği ifade ve delil olarak zapt edilen günlük doğrultusunda Yaşar Akdoğan’ın eşini balkondan attığı iddiası üzerine tutuklanmıştı. Yaşar Akdoğan’ın Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde “taammüden adam öldürme” suçuyla ilgili olarak yargılanma süreci devam ediyor.

 Mağusa’da bir özel hastanede geçirdiği operasyon sonrası hayatını kaybeden Zehra Paralik Özerdem ile ilgili Türkiye’ye gönderilen dosya “yoğunluk gerekçesiyle” sonuç belirtilmeden iade edildi. Sağlık Bakanlığı, Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in himayesinde bir ekip oluşturarak, ayrıntılı değerlendirme yapılıp rapor hazırlanması için çalışma başlattı

 

Zehra Özerdem’in aile avukatı Seroydaş:

“Davanın ilerlemesi için Adli Tıp raporunu görmek isteyeceğiz”

Mağusa’da bir özel hastanede geçirdiği operasyon sonrası hayatını kaybeden Zehra Paralik Özerdem’in dava dosyasını yürüten avukat Tahir Seroydaş, Mağusa Tıp Merkezi ve ameliyata giren doktorlar Mustafa Kalfaoğlu ve Erkan Çeliker aleyhine davası açtıklarını, duruşmaların henüz başlamadığını söyledi. “Ameliyatta birden fazla kusur” olduğuna yönelik iddiaları olduğunu belirten Seroydaş, Zehra Paralik Özerdem ile ilgili otopsi raporunun da İstanbul Adli Tıp’tan geldiğini savundu.

Seroydaş, “Bilgi edinme yasası altında otopsi raporunu alma hakkına sahibiz. Raporu henüz almadığımız için davayla ilgili talep takririmizi (sağlamlaştırmamızı) biz tamamlamadık. Mahkeme, bu raporu temin etmemiz için süre verdi. Bunlar tamamlandıktan sonra duruşmalara geçeceğiz. Sanırım Haziran ayı gelmeden duruşmalara başlayacağız” dedi.

Şüpheli ölümün hukuk tarafı olduğu gibi cezai tarafı da olduğunu belirten Seroydaş, ceza davasının henüz açılmadığını dile getirdi. Seroydaş, “meseleyle ilgili polis soruşturmasını sürdürüyor. Bildiğim bütün ifadeler alındı. Dosya tamamdır sadece Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz’in Türkiye’den gelen otopsi raporu da hazırlayıp sunmasını beklerler. Eğer Zehra Özerdem’in ölümünde bir ihmal veya kusur tespit edilirse, bir ceza davası açılacak” dedi.

 

Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz:

“Özerdem’in ayrıntılı otopsi sonucunu biz değerlendireceğiz”

Şüpheli ölümlere yönelik incelemeler yapan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, YENİDÜZEN’e konuştu. İdris Deniz, Zehra Paralik Özerdem ile ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan sonuç istediklerini ancak kurumun hiçbir sonuç bildirmeden dosyayı iade ettiklerini söyledi. Dosyayı bir ekiple kendilerinin değerlendireceğini belirten Dr. Deniz, “İstanbul Adli Tıp Kurumu şu günlerde dosyaların % 90’ınını “adli tıp dosyalarının otopsiyi yapan hekim tarafından yapılması uygundur” diye geri gönderiyor. 10 dosyadan 7’sini neredeyse bizim değerlendirmemiz için geri gönderiyorlar” dedi.

Deniz, Sağlık Bakanlığı onayı ile bir ekip oluşturulduğunu, önümüzdeki haftalarda Zehra Paralik Özerdem’in ayrıntılı otopsisiyle ilgili değerlendirmeler yaparak rapor hazırlayacaklarını ve yetkili mercilere sunacaklarını söyledi.

Dr. İdris Deniz, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin ise Onur Kurulu’nda değerlendirmek için TC Türk Tabipleri Biriliği’nden bir rapor istediğini ve ayrı bir heyet raporu aldıklarını aktardı.  

Gürkut: “Onur Kurulu’na sunulacak olan dosya hazır”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut ise Zehra Özerdem’in ölümüyle ilgili Tabipler Birliği’nin soruşturma süreci yürüttüğünü, ciddi bir şekilde dosyanın incelendiğini, Türkiye’den de bilirkişi raporlarının istendiğini ve dosyanın tamamlandığını aktardı. Tabipler Birliği’nin hukukçusunun dosyayı tamamladığını ve Tabipler Birliği Onur Kurulu’na sunacağını söyleyen Gürkut, Onur Kurulu’nun bir karar üreteceğini söyledi. Bu kararda Tabipler Birliği Yönetim Kurulu’nun taraf olmadığına işaret eden Gürkut, “tam olarak doğru karar verilmesi için bütün donelerin dosyaya girmesi, uzman kişilerin dosyayı bilimsel anlamda değerlendirmesi için gerekli araştırmaları tamamlar” dedi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181128103222.jpg

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3948 defa okunmuştur
İlgili Haberler