1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Olası bir kaza, tahliye gerektirecek”
Olası bir kaza, tahliye gerektirecek”

"Olası bir kaza, tahliye gerektirecek”

Türkiye’de, Mersin’in Akkuyu ilçesinde nükleer güç santrali inşa edilmesiyle ilgili haberler K.Rum gazetelerine de haber olurken, Akkuyu’daki bir kazanın, Kıbrıs’ın tahliye edilmesini gerektireceği ileri sürüldü.

A+A-

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Kıbrıs (Rum) Enstitüsü Başkanı Kostas Papanikolas, Rum kesiminin, Akkuyu’da nükleer santral inşa edilmesiyle ilgilenmesi gerektiğini, çünkü coğrafik yakınlığın Rum makamlarına bu santrale işletme ruhsatı verilmesinde söz sahibi olma konusunda hukuki bir temel sunduğunu, bunun yanı sıra Kıbrıs’ın birinci derece risk bölgesinde bulunduğunu ifade etti.

Papanikola’nın K.Rum Haber Ajansı (KİPE)’ye yaptığı açıklamalara göre, Kıbrıs Üniversitesi’nden bilim adamlarının Almanya’daki Max Planck gibi kurumlarla işbirliği içerisinde, meydana gelebilecek kazalardan ortaya çıkabilecek radyoaktif kirliliğe ilişkin çalışmalar hazırlayıp yayımladıklarını kaydeden gazete, bu çalışmaların, Akkuyu’da, Fukuşima’da meydana gelen kazaya denk gelen ciddi bir kaza gerçekleşmesinin, birinci derece tehlike bölgesinde bulunmasından ötürü, Kıbrıs’ın dahi tahliye edilmesini gerektirebileceğine işaret etmekte olduklarını iletti.

Gazeteye göre Papanikola, konunun tamamen teknik ve bilimsel olduğunu ve meselenin siyasi bir temele oturtulmasının yanlış olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.
Öte yandan ilgili haberlerde, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketinin, 26 Nisan Pazar günü akşamüzeri, Lokmacı karşısındaki Ledra caddesinin sonunda, Akkuyu’daki nükleer santralle ilgili bir etkinlik düzenleyeceği belirtildi.

Simerini ise haberinde, Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebeca Harms’ın, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketinin Akkuyu nükleer santraliyle aleyhindeki etkinlikleri çerçevesinde, 8–11 Mayıs tarihleri arasında Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini haber verdi. Haber Alithia’da “Akkuyu’da Gerçekleşecek Bir Kaza Kıbrıs’ın Tahliye Edilmesi Anlamına Geliyor”, Simerini’de “Kıbrıs’ta Çernobil Korkusu”, Politis’te ise “Akkuyu Siyasi Değil, Güvenlik Konusu” başlıklarıyla yer aldı.

(TAK)

Bu haber toplam 1813 defa okunmuştur