Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta bayram haftası dolayısıyla dinlenme ve gezme fırsatı bulmuş olduk. Bir bayram daha acısıyla tatlısıyla geçip gitti… Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…


Beyoğlu’nun En Güzel Abisi
Ahmet Ümit, Everest Yayınları

Yılbaşı gecesi işlenen bir cinayet... Tarlabaşı'nın arka sokaklarında bulunan bir erkek cesedi. Öldürülmüş erkeklerin en yakışıklısı, belki de en kötüsü. Karanlık sırların ortaya çıkardığı utanç verici bir gerçek. Gururlarının kurbanı olmuş erkekler, onların hayatlarını yaşamak zorunda olan kadınlar. Bu cinayetler yatağında, bu kötülükler bahçesinde, bu insan eti satılan can pazarında masumiyetini korumaya çalışan bir adam. Bir zamanlar İstanbul'un en gözde yeri olan Beyoğlu'nun hazin hikâyesi.
Karanlık... Soğuk havayla iyice ağırlaşan bir karanlık. Uzaklardan şarkılar geliyor kulağına, neşeli kadın çığlıkları, ayarını yitirmiş sarhoş naraları, biri küfrediyor belki ana avrat, belki ağlıyor biri hıçkıra hıçkıra, belki biri sessizce ölüyor bu gürültünün, bu hengâmenin ortasında. Umurunda değil. Hepsinden sıyrılmış, sadece öfke...


İncil Avcısı
Jürgen Gottschlich, Kırmızı Kedi Yayınevi

1844'te Mısır'daki Sina Çölü'nün kıyısında, İstanbul'daki Rum-Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Azize Katherina Manastırı'nda, bilinen en eski İncil parçalarını barındıran parşömenler bulunmuştu.
Eski diller uzmanı ve hayatını İncil'in özgün metnini bulmaya adamış Constantin Tischendorf, Hıristiyanlığın geçmişini ve gizlerini aydınlatacak 4. yüzyıldan kalma Sina Kodeksi'ni, şaibeli biçimde manastırdaki keşişlerin elinden Avrupa'ya kaçırmıştı.


Binbir Renk Binbir Çiçek
Yaşar Kemal’li Anılar
Arif Keskiner, Doğan Kitap

“Okurların anı yazarı olarak tanıdığı Arif Keskiner namı diğer Çiçek Arif bu kez de binbir renkli, binbir çiçekli ve de Yaşar Kemal'li anılarını yazdı. 60 yıla yaklaşan bir dostluğun öyküsünü okurlarıyla paylaştı.
Ama bu sadece bir anı kitabı değil…Bu kitapta Karacaoğlan, Dadaloğlu sesleniyor Toroslar'dan…Nâzım Hikmet, Arif, Abidin ve Güzin Dino, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Yılmaz Güney, Ruhi Su, İlhan ve Turhan Selçuk, Can Yücel, Demirtaş Ceyhun ve daha nice dostlar geçit töreni yapıyor…
Çukurova'nın düzü, İstanbul'un Kulisi, Paris'in sokakları tanıklık ediyor hem tarihe, hem Arif Keskiner-Yaşar Kemal dostluğuna… Çukurova'nın binbir rengi binbir kokusu siniyor üzerinize…”


Gölgeler ıslanmaz
Mavisel Yener, Bilgi Kitabevi

Gölgeler Islanmaz'da yaşamın çekingen ayrıntılarını gösteriyor, "iz"lerin peşinden gidiyor. Öykülerin içinde sessizce dolaşıp sözcüklerini, dile ve yaşamın özüne olan duyarlılığı ile ışıklandırırken, sürekli değişen zamanı, unutulmuşlukları, görünmez ayrıntılar olmaktan çıkarıp kozasından kurtulan mavi bir kelebeğe dönüştürüyor.
Okurun gözlerinin içine bakıp soruyor: "Siz hangisisiniz? Hep 'gölge' olup asla ıslanmayan mı, yoksa yaşamın ayrıntılarının sırılsıklam ıslattığı biri mi?"


Haberini Alayım Yeter
Orlando Figes, Yapı Kredi Yayınları

Haberini Alayım Yeter, Stalin Rusya'sının kuzey ucundaki çalışma kamplarından birinde, Peçora'da Gulag hükümlüsü olarak bulunan Lev Mişçenko ile Moskova'daki kız arkadaşı Svetlana İvanova'nın birbirlerine 1946 ile 1954 arasında gönderdikleri mektuplara dayanılarak yazılmış gerçek bir aşk ve hayatta kalma hikâyesi. Gulag sansüründen geçmeden çalışma kampına gizlice girip çıkan bu mektuplar, Stalin dönemi dehşetinin iki sıradan Rus'un hayatını nasıl etkilediğine ve birbirlerine olan aşklarının onları nasıl ayakta tuttuğuna ilişkin benzersiz bir kayıt oluşturuyor.

 

Aşk Yüzyılı Bitti
Nuray Yıldız, Doğan Kitap

“Bir gün arkadaşımın kapısı çalınır. Karşısında kocasının sekreteri vardır. İçeri alır. Otururlar. Arkadaşım sekreterin ziyaretinden şaşkındır. Misafiri konuşmaya başlar: "Kocanız beni diğer sekreteriyle aldatıyor..."İstanbul'un orta yerinde bir parkta ağaçların kesilip yerine AVM yapılmasına karar verilir. Bir avuç insan "kestirmeyiz" der. Sonra o bir avuç insan binler, yüzbinler olur. Genç insanlarla yeni bir anlatı, yeni bir dil doğar. Ve yaşlı politikacılar o dili bilmedikleri gibi öğrenmeye de niyetli değillerdir.”


Osmanlı Balkanlarının Son On Yılı
Mehmet Ali Okar, İş Bankası Kültür Yayınları

Selanik'te doğup büyüyen, hemşerisi Mustafa Kemal'le aynı sıralarda Harbiye'de okuyan ve ilk görevlerine Balkanlar'da çıkan bir subay... Doğduğu topraklara 1902'de teğmen olarak dönen, Adriya kıyılarından Doğu Rumeli'ye, Sırp sınırından Yunan sınırına Balkanlar'ın her köşesinde çeteci takip eden idealist bir genç...
Toplu dilekçe vermek suçlamasıyla Beyaz Kule'de hapis yatan ve sonra İttihad ve Terakki'ye girerek köylülerin eğitimi için de çalışmaya başlayan, okul inşa eden bir gönüllü...

----------------------------

Kitap Dünyası…

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Makedonya Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

2013 Nobel Edebiyat Ödülü'ne 82 yaşındaki Kanadalı yazar Alice Munro layık görüldü. İsveç Akademisi'nin saat farkı nedeniyle Munro ile iletişim kuramadığı, telefonuna mesaj bırakıldığı açıklandı.

Pulitzer Ödülü'ne layık görülen ilk Latin yazar Küba asıllı Oscar Hijuelos, New York'ta 62 yaşında hayata veda etti.

Bu haber toplam 1193 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 129. Sayısı

Adres Kıbrıs 129. Sayısı