Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

 

HAFTANIN KİTABI


Uçakla gelen 6 Tabut
Türkiye’de Öldürülen 6 Kıbrıslı Gencin Öyküsü

Sami Özuslu, Mavi Basım Yayın

Uçakla gelen 6 Tabut kitabı Türkiye’de üniversitede öğrenimlerini sürdürürken öldürülen altı Kıbrıslı genci anlatıyor. Gençlik hareketlerini anlatan kitaplar olmasına rağmen aydınlık yarınlar için, demokrasi için ve görüşlerinden dolayı öldürülen bu aydın yurtseverler hakkında yayınlanmış bir kitap yoktu. Üniversiteyi okuduğum dönemler demokrasi şehitlerimizden çok sonraya denk gelir. 90’lı yılların sonunda Türkiye’de öğrenim hayatını yaşamış biri olarak o dönem hakkında bildiğim 1980 darbesi ile ilgili okuduğum kitaplar veya o dönemde öğrenim gören abi, ablalarımdan dinlediğim birkaç anı oldu.
  Darbeler genelde dış kaynaklı olan ve içte, iç savaşa dönüşen bir durum yaratır. 1960 darbesi, 1971 muhtırası ve 1980 darbesi Türkiye’nin demokrasi hayatında büyük yaralar açmış, ekonomik açıdan Türkiye’nin zor dönemler yaşamasına yol açmıştır. Fakat en önemlisi pek çok yurtsever genç ölmüş, işkenceye maruz kalmış ve yıllarca tutuklu kalmıştır. Pek çok insan düşüncelerinden, okuduklarından dolayı öldürülmüş, hapsedilmiştir…
   1974 sonrası Kıbrıslı Türk gençler yüksek öğrenim için Türkiye’de okumaya gitmişlerdir. Bu gençler burada özellikle Kıbrıslı öğrenci yurtlarında kalmışlardır. Bu yurtların kapatılması öğrenciler tarafından protesto edilmiştir. Bunun yanında 1975 sonrasında Türkiye’de üniversitelerde olaylar görülmeye başlamış, faşizan saldırılar artmıştır. Türkiye’deki bu ortamın içerisinde kalan Kıbrıslı gençler genellikle yurtseverlerin tarafında olmuş ve demokratik bir Türkiye, demokratik bir Kıbrıs için destek vermişlerdir. Bu gençlerden altı tanesi ki bugün yaşasalardı ellili yaşlarda olacaklardı, henüz yirmili yaşlarda iken evlerine, yurtlarına tabut içinde dönmüşler ve ailelerini ve tüm Kıbrıs’ı acılar içinde bırakmışlardı. Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut ve Sadık Cemil’di… 
    İşte bu gençlerin hikayesini Sami Özuslu’nun kaleminden öğreniyoruz. Belgesel niteliğindeki kitapta, anılara, anlatılara ve gazetelerde yer alan yazılara yer veriliyor. Gazetelerde yer alan yazılar içerisinde Türkiye’de yayınlanan gazeteler yanında Kıbrıs’ta yayınlanan hükümet ve muhalefet gazetelerinin olaylara bakış açısı ve değerlendirmeleri de veriliyor. Sami Özuslu kitabında belgelere dayanarak pek çok bilgiyi okura sunuyor ve yorumu da okura bırakıyor…
   Demokrasi şehitlerimizi anlatan bu kitap tarihe, bilmediğimiz tarihimize ışık tutuyor ve demokrasi için, aydınlık yarınlar için hayatlarından olan gençleri anlatıyor… Kitap hem bize tarihi bilgiler veriyor hem de gençlerin hüzünlü öyküsünü anlatıyor. O dönemi bilmeyenler ve o altı gencin sadece adını bilenlere gençlerin öykülerini anlatıyor. Demokrasi şehitlerimizi anlatan bu kitabı okurken hem hüzünlenecek hem de birçok tarihi gerçeği bu kitapta bulacaksınız.
   

YENİ ÇIKANLAR

Ortaçağ’da Avrupa’da Kölelik – Toplum ve Hukuk
Pınar Ülgen, Arkeoloji ve Sanat Yayınları

“Aristotales'in dediği gibi: "Köle sadece efendinin kölesi olmakla kalmaz; aynı zamanda tümüyle ona aittir. Aslında kölelik, her toplumda aynı şekilde var olmuştur. Ruh ve öz yönünden birbirinden tamamen farksızdır. Kölelikle birlikte, işgücü ve sürekli çalışma arzusu da bu tarz yaşantıyla birleşmiş, bu duygular, doğanın güçlü yapısına katılmıştır.”

Amerikan Rapsodisi
Mehmet Altan, Hemen Kitap Yayınları

Dünyaya yön veren güçlerin başında gelen Amerika'da geçirdiği bir yıl boyunca, bu ilginç ve etkileyici ülkeyi; insanıyla, ekonomisiyle, teknolojisiyle, yaşam tarzı ve dünya felsefesiyle yakından gözlemleyen yazar, dünyada olup bitenlerin bu ülkedeki izdüşümlerini de ilgiyle izlemiş. Bir söyleşi havasında kaleme aldığı yazılarında, bu ülke insanlarını yoksuluyla, zenginiyle, kültürlüsü, kültürsüzüyle, yaşamın tüm görüntüleri içinde verirken, teknik ayrıntıların dozunu ustaca ayarlayarak toplumsal, ekonomik ve siyasal olaylara bir yabancı nesnelliğiyle bakabilmiş.

Pazar Günleri
Irene Nemirovsky, Can Yayınları

“Nazilerin otuz dokuz yaşında Auschwitz'te ölüme terk ettiği Irène Némirovsky, katillerine inat, ölümünden yıllar sonra eserleriyle yeniden doğdu. Roman yazarı olarak başladığı ve kısa sürede parladığı edebiyat kariyerine öyküyle devam eden Némirovsky, karakterlerinin insana yansıttığı yakınlık, tanışlık duygusuyla, kimi zaman can yakan gerçekçiliği ve acımasız gözlem yeteneğiyle tekrar tekrar keşfedildi. İnsanı ve onun kırılgan tabiatını yakından tanıması, etkileyici ve katı bir dürüstlükle, sabırla dile getirmesi ve Rus edebiyat geleneğinin incelikleriyle örülü eserleriyle, eleştirmenlerin övgüye boğduğu bir yazar oldu. “


Mihail
Panait Istrati, İş Bankası Yayınları

Tuna Nehri kıyısındaki İbrail’de herkesten farklı, yaşantısını sevgi üzerine inşa eden Adrien, fırında çalışan Mihail ile tanışır. Mihail farklıdır. Fransızca kitaplar okur, altı yedi dil konuşur. Ancak herkese karşı mesafelidir. Kolay kolay insanların ona yaklaşmasına izin vermez ama yine de her zaman hayatın içinde, sokaklardadır. Adrien ve Mihail sanat, edebiyat, yaşam ve insan üzerine sürdürdükleri sohbetler sırasında birbirlerine arkadaşlığın sarsılmaz sevgisiyle bağlanırlar.


Paralel Hayatlar
Levent Yılmaz, Doğan Kitap

Levent Yılmaz neredeyse 2000 yıl önce yaşamış olan Yunan tarihçi, yazar Plutarkhos'tan ödünç alıyor kitabının ismini: Paralel Hayatlar. Ama tabii ki öncülü Plutarkhos'tan farklı olarak günümüz Türkiyesi'nin gündeminde olan isimlerin en eğlenceli, en sivri dilli portrelerini çiziyor; arada bir okuyanın ağzına biber sürmeyi de ihmal etmiyor.

Bu haber toplam 1196 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 106. Sayısı

Adres Kıbrıs 106. Sayısı